A gáztározóval rendelkező európai országok közül szinte mindegyikben nyolcvan százalék fölé emelték a töltöttségi szintet, Magyarország viszont nincs ezek között.

A Napi Gazdaság szerint csaknem teljesen tele vannak az európai gáztárolók, a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülő adatai szerint a tárolókapacitással rendelkező 15 európai ország közül csupán háromban – Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon – nem éri el a töltöttségi szint a 80 százalékot.

Magyarországon a létesítmények csaknem 56 százalékig vannak feltöltve, ami 3,4 milliárd köbméter fűtőanyagot jelent. Ebből 1,5 milliárd köbméter a szőregi tárolóban található, amelyből 915 millió köbméter stratégiai készletnek számít. A töltöttség másik felét az E.ON-tól megvásárolt tárolókban lévő gáz teszi ki. Ezek az egységek jelenleg 39,9 százalékos töltöttségen állnak, ám a betárolás jelenleg is meglehetősen intenzíven zajlik – olvasható a keddi cikkben.

Az európai országok közül Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló kapacitással, csupán a német, az olasz és a francia létesítményekben fér el több fűtőanyag. Franciaországban 87, Németországban 90, Olaszországban pedig 92 százalékon áll a töltöttség, ami összességében több mint 45 milliárd köbméter földgáztartalékot jelent.

A régióban Ausztria rendelkezik a legnagyobb kapacitással: jelenleg 4,4 milliárd köbméter gáz van föld alatti létesítményeiben, ami 93,2 százalékos töltöttségnek felel meg. Csehországban a felhalmozott tartalék 3,2 milliárd köbmétert tesz ki, ami a teljes kapacitás 97,3 százaléka. A térségben kétmilliárd köbméternél nagyobb befogadóképességű tárolói vannak Lengyelországnak és Szlovákiának is; előbbinél 93, utóbbinál pedig 97,6 százalékos a töltöttség.

Az unió tagállamainak egészében a tárolók már most 88,32 százalékban feltöltöttek – ez 73 milliárd köbméter gázt jelent – írta a Napi Gazdaság.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Önjelölt koszorús költőnk most eljutott egy grazi beutaló kézhez kapásának soronkívüliségéig!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pityuka
Gáz van, de nem nálam. Téli tüzelőm a kamrámban.
m.macskosz
@pityuka: Vérszemet kapott már mindenki? Fente Levente után már csak rímekben fogunk
hozzászólni a cikkekhez? (És ne vágj fel, hogy Neked már megvan a sütnivalód! Akarom
mondani az égetnivalód.) :-)
kata53
@Gyuri Géderről: Ebben én nem vagyok olyan biztos!
kata53
Remélem, az a 2/3-ad nagyon fog fázni aki ismét ezt a trógert segítette a hatalomba! Bár a véleményem szerint akik nem szavaztak rá, azok fognak a leinkább szívni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.