Az első világháború legnagyobb vesztese a magyarság, mert Európa szégyene a trianoni békediktátum, mely átrajzolta a Kárpát-medencét – jelentette ki csütörtökön az Országgyűlés alelnöke egy felújított világháborús emlékmű átadási ünnepségén, a Bács-Kiskun megyei Szankon.

Lezsák Sándor szerint az első világháború lezárásának gyötrelmeit ma is éljük. Kiemelte: nincs olyan család, akinek rokonságában ne lett volna vesztese, hősi halottja, menekültje, sebesültje a világégésnek, amely tízmillió emberáldozatot követelt. Többet, mint a megelőző ezer év csatái együttvéve – tette hozzá.

Felidézte, hogy a négymillió magyar katonából 600 ezer nem tért haza. A többiek közül is sok megsebesült vagy fogságba került. Velük együtt a hadba vonultak fele, azaz 2 millió ember a magyar áldozatok teljes létszáma. Elképesztő és nehezen felfogható számok ezek, különösen annak tudatában, hogy egy család egyetlen tagjának elvesztése életen át tartó fájdalmat jelentett a hozzátartozóknak – fogalmazott az alelnök.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.