A feladat nem a külvilág érdekeinek képviselete a magyarok között, hanem a magyarok érdekeinek képviselete a külvilágban – szögezte le Kövér László, az Országgyűlés elnöke a politikai elit felelősségével kapcsolatban a Parlamentben tartott történészkonferencián hétfőn.

A Megszállástól – megszállásig, Magyarország a nagyhatalmak szorításában 1944 -1949 című rendezvény bevezető előadásában a házelnök felvetette: vajon, miért vesztette szem elől a magyar állam történelme során többször – például az ország három részre szakadása, a dualizmus, vagy a XX. században 1919-1920, illetve 1944 idején is – legfontosabb feladatát, az ország és a nemzet védelmét.

A konferencia témájáról hét évtized elteltével is nehéz beszélni a politika súlyos felelőssége miatt – jegyezte meg a politikus. A politikai osztály felelőssége egyrészt erkölcsi, ami a legsúlyosabb, objektív, szigorúan az eredményre van tekintettel, és nem kimenthető. Másrészt a vezető rétegnek van politikai felelőssége, amely a politikai cselekvőképesség arányában érvényesül, tehát relatív. Harmadrészt pedig lehet jogi felelősséget vizsgálni, ami joguralom idején világos és tiszta, jogállamon kívül azonban inkább a leszámolás eszköze – fejtette ki Kövér László.

A fideszes politikus kiemelte: 2010 után lezárták a rendszerváltozást követő posztkommunista átmenet két évtizedét és a felvetődő kérdésekre az Alaptörvénnyel adták meg a választ. Boross Péter volt miniszterelnök, a konferenciát szervező Veritas Történetkutató Intézet tanácsadó testületének elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan kell számolni a nemzeti és az egyéni bűnökkel, de a minket körülvevő világgal is, és nem szabad mások bűneit magunkra venni.

A politikus felidézte: 1944 tavaszán a német hadsereg és vele a barbarizmus vette át az uralmat az országban, 1945-től pedig egy másik barbár hadsereg és hatalom hosszú-hosszú évtizedekre meghatározta nem csak a nemzet sorsát, de még azt is, hogy mit kell arról írni, gondolni. Az elfogultságok és kényszerek a mai napig hatnak.

"Lássuk magunkat világosan, egyértelműen" – szögezte le a volt miniszterelnök, aki a jövőre nézve úgy vélekedett: jól kormányzott, szilárd, többé-kevésbé egy véleményen lévő közgondolkodás lehet képes elviselni azt, ami a következő évtizedekben várható.

A kormány által tavaly ősszel létrehozott és ez év elejétől működő Veritas intézet hétfői egész napos konferenciáján elhangzó előadások a II. világháború utolsó szakaszában bekövetkezett német, majd az azt követő szovjet megszállás történeti egységben szemlélt témáját járják körül. 

Az előadásokon szó lesz többek között a korszak nagyhatalmainak politikájáról, az 1944-es megszállást végrehajtó német csapatok és a Magyar Királyi Honvédség ellenállásának esélyeiről, a német megszállás magyarországi zsidóságra gyakorolt hatásáról, a magyarországi zsidóság vagyonvesztéséről 1944-1947 között, a Szálasi-féle nyilas-hungarista hatalomátvételről, a világháborút követő új hatalom kiépítéséről, a politikai rendőrségről, valamint a szexuális erőszak és megszálló seregek témaköréről. 

A Veritast alapító kormány szerint az intézet feladata: "A nemzeti összetartozás erősítése, a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű és a nemzettudatot erősítő jellegű feldolgozása, a közösségi emlékezet és a reálisan megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása."

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Kövér szintjéről már csak egy lépés eljutni az ufókig, azaz koimmunista ufóból nem lesz demokratikus alien !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
"Lássuk magunkat világosan, egyértelműen" Te agyilag megroggyant! Hát nézz tükörbe és zokogjál! Azért szólok már az illetékeseknek, hogy Grazban szükségeltetik egy külön, elszeparált szoba számodra, beláthatatlan hosszúságú időszakra!
Toby
Kövér szintjéről már csak egy lépés eljutni az ufókig, azaz koimmunista ufóból nem lesz demokratikus alien !
coyote3
Nem alvilágit akart mondani köteles elvtárs?
Desischado
Lassan közös szobát bérelhetnének orbánnal a viccosztályon, Grazban! Tiszta hülye, aki nem normális! Ennek már megint elgurult a gyógyszere!
Törölt felhasználó
"A feladat nem a külvilág érdekeinek képviselete a magyarok között, hanem a magyarok érdekeinek képviselete a külvilágban"

Azt hiszem ez egy olyan igazi paradoxon:)

Persze védjük a magyar dinnyét, de gondolom mi nem exportálunk oda csirkét, kukoricát stb, ahol meg drágább..:) Másrészről az ezermilliárd európai uniós támogatásra jutó 100 milliárd befizetés is ez a kategória..:)
silber13
Sovánka uram! Azt hivém először, hogy a külvilág helyett a túlvilágra tecc gondúni. Lassan ideje mán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.