Az azbesztportól szennyezett Selypi-medence települései­nek helyzetéről készített riportot a Hetek Magyar Csernobil címmel, miután a zagyva­­szántói György Zsolt pert indított az állam ellen nyolcvan még élő és száz, azbesztmérgezésben már elhunyt sorstársának kártérítése miatt.

Zsolt maga is rákos, haldoklik, ezért a pertársaságban indított ügye gyorsított eljárásban zajlik a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Az egykori cementgyár területe részben Zagyvaszántó déli határához tartozik – olvasható a lapban. A hetvenes évektől működött itt a tűzálló cementet, azbesztcementet készítő gyár, amely többek között 8300 kilométernyi vízvezetéket készített, és amely csövek ma is ivóvizet szállítanak.

A gyárat később egy kft. vette meg, akik szakszerűtlenül bonatni kezdték, majd a bonyodalmak közepette a cég is eltűnt, csak az azbeszt maradt, ami azóta is mérgezi az ott élőket.

A polgármester azt mondta, elsődleges céljuk, hogy a Selypi-medencét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területnek, ennek megfelelően állami forrásokból kezdődjön el a terület méregtelenítése.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pityuka
Mélységesen együttérzek az ott élőkkel és a betegekkel, de ne számítsanak semmi jóra. Kizárt, hogy egy ilyen velejéig romlott, szociálisan érzéketlen kormány segítsen rajtuk.
Jankó123
@pityuka: Teljes mértékben egyetértek veled!
Desischado
Gyógyíthatatlan rákosok, tehát már kezelés sem fog nekik járni, nehogy valami kártérítés! Ettől az embertelen, szociálisan, humánusan érzéketlen kormánytól nem várhatnak semmit! Bár ne legyen igazam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.