A mai estével lezárult az alkuk korszaka – jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve.

Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.

Tóbiás József azt mondta, hisznek abban, hogy képesek megváltoztatni "a mi világunkat", hogy képesek szembesíteni a jelenlegi hatalmat a valósággal, és meg tudják mutatni a megválasztott polgármestereikkel, hogy már ellenzékben is jobbá tehető Magyarország.

Az MSZP elnöke szerint a valóság ma az Magyarországon, hogy 3,4 millióan élnek létminimum alatt, 620 ezer gyermek éhezik, él létbizonytalanságban.

Tóbiás József elmondta, elfogad másként gondolkodókat is, számára a keresztényi értékrend és a szociális érzékenység egy. "De fel kell tennem a kérdést, melyik az az értékrend, amely az ország felét ebben a nyomorúságos helyzetben hagyja?" – kérdezte.

A szocialista politikus szerint a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítésen. "Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja" – fűzte hozzá.

Az ellenzéki pártelnök szerint csak akkor lesz sikeres Magyarország, a baloldal, ha az MSZP, értékeihez visszanyúlva, a néppel, a népért dolgozik.

Létezik baloldal, úgy hívják MSZP – jelentette ki.

Tóbiás József köszönetet mondott a választáson részt vett embereknek, illetve a választást lebonyolító szerveknek.

Az eredmények közül kiemelt néhány "szívéhez közel álló" települést. Mint mondta, bár mindent megtettek ez ellen, Szegedet Botka László immár baloldali többséggel irányíthatja a következő öt évben. Salgótarjánban Dóra Ottó ellenzéki többségű közgyűléssel tudja megmutatni, hogyan lehet sikeres egy település – közölte.

Beszélt arról, hogy Tóth József a főváros XIII., Gajda Péter a XIX., Szabados Ákos a XX. kerületben nyert újra, míg a XV. kerületben "régi szocialista barátunk", Hajdu László lesz a polgármester. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az Együtt-PM-es Karácsony Gergely lesz a polgármester a XIV. kerületben.

Felsorolta azokat a településeket, ahol ismét MSZP-s polgármestert választottak: Kazincbarcika, Oroszlány, Tiszaújváros, Nyírbátor, Ajka, Szentes, Siófok, Nyírtelek, Hajdúdorog, Halásztelek, Celldömölk.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli azt, hogy két megyei jogú városban nyert az MSZP, holott korábban 4-5-ben szerettek volna nyerni, Tóbiás József azt mondta, 2010-ben egy városban nyertek, most kettőben.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások, valamint az elmúlt négy, illetve tíz év értékelését is el fogják végezni. Kitért arra, Magyarország közös problémája a Jobbik előretörése, ez az MSZP-nek is kihívást jelent.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Csak rajta. Ez a demokratikus osszefogas ongyilkossaga lesz.
Tobias keptelen megerteni az MSZP egymaga sosem lesz olyan eros hogy megallitsa a fideszt. Szerintem csak tovabb erodsalodni a part es szavazo tabora a DK-ba fog atmenni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@mate03: ma, 09:16
Minden esetre mosolyogni való már maga ez a Tóbiás is. Izmozik, izmok nélkül.

Gyurcsány óta valahogy nem találnak magukra a szocik, nincs egy karakteres ember se köztük. Igaz, ez az MSZP már nem az az MSZP, amely valamikor húzópárt volt.
világlátó
Sajnálatos, hogy az Mszp. nem képes őszinte helyzetértékelésre. A szegedi példa is azt mutatja, csak a következetes munka, aminek az eredménye is kézzelfogható, a tisztesség, a szerénység, az emberek közötti életvitel, koncepciózus városvezetés, jó emberi kapcsolatok a korrektség alapján mindenkivel, még a kormány tisztviselőivel is, egy - egy hibátlan pályázat előremozdítása érdekében, valamint az a képesség, hogy elmondható és megérthető legyen minden szakmai és általános közfeladat minden helybeli számára - az egyetlen járható út. Az a vak dac és bűnbakkereső rugózás amit az Mszp. elnöke művel, csak tovább és távolabbra taszítja őket. Elnyerik méltó büntetésüket, amit én éppen a javítás oldaláról tartok fontosnak. A megújulás nem könnyű, mert képtelenek elszakadni attól a rögeszmétől, hogy ők a balodali váltás letéteményesei. Nincs egyetlen használható kifejezésük a szociáldemokrácia mellett, mint a szolidaritás. Ez helyes kifejezés, de az egyetlen, ami alatt és felett nincs semmi. A baloldal nem az ország. Azt hittem a nemzet szó jobb ide, de mert ezt már nem használnám. Nekem az ország jobban tetszik mostanában. Amíg az ellenzékbe nem tudunk olyan kulturált, értelmes, tanúlt, tiszta erkölcsű és gondolatiságú embereket összegyűjteni, akik képesek lesznek magasabb rendű célokat és feladatokat megfogalmazni, mint a tegnapi és még a mai a koncért marakodó akarnokok, addig nem beszélhetünk változásról.A következő időszak megmutatja majd, akar - e az ország , választáson résztvenni szándékozó része egyáltalán változtatni. Ha a polgárok életében az elégedetlenség eléri a kritikus tömeget, úgy is elmennek és szavazatukat valaki másokra fogják adni. Hogy kire? Eztma még nem tudjuk. Egyéni véleményem az, hogy a Bokros Lajos iránt megnyilvánuló figyelem engem igazol. Mindenki másnál előbbre látó, kiváló szakember, de még nem jött el az ideje. Kultúrálatlan, befolyásolható emberek tíz- és százezrei csak a bokros csomagról alkotott fideszes propaganda alapján ismerik.
világlátó
Talán még annyit, hogy az ország vezető értelmiségi rétege hallgat, teszi a dolgát, élvezi vagy elszenvedi a nyújtott és elvett járandóságokat, mozgási szabadséágot, elismerést, kinevezést és lejjebb sorolást. De hallgat. Az a néhány, akinél elszakadt a tűrés cérnája nem kap publicitást, jobban teszi, ha kimegy egy külföldi alkotóházba és nyelvet tanul. bekapcsolódik a tehetsége szerinti tudományos és művész világba.
A többszörösen hátrányos országrészek sorsa már az indián rezervátumokra sem hasonlít. Ott a szociális helyzet, már több mint érdekes. Fiatal külföldi kutatók járnak feléjük, sűrün fényképezve a látnivalókat és hallgatva azokat az eszementeket, akik kosárfonással és gyógynövény ültetvényekkel akarják megváltoztatni a helyzetet.
30 - 40 évvel ezelőtt is ugyanezt hallottam. Semmi nem változott. Még sem ők lesznek a változást kierőltetők. Végtére is ők az ország munkaerő aranytartaléka. Az ország sorsa most egy kisebbség, a választók " jóvoltából " a politikai többség kezében van. Felelősségükkel vagy tisztában vannak, vagy nem. Önbizalmuk és hitük politikájuk helyességében határtalan. Miután nincs aki lehozza őket a földre, nyugodtan felépíthetik , saját arculatukra formálhatják az országot. Szívesen mondanám, adjon a jóisten elég erőt, tehetséget és józan észt tervük megvalósításához, de ezzel egyedül vagyok, nincs tudomásom arról miként látja ezt a hazai főpapság. Tényleg , miért is nincs? Az új magyar ipari nagytőkések, az új magyar földbirtokos arisztokrácia és a régi magyar egyházi vezetők "felsőházi "gyülekezete gondoskodása lehet kormányunk támasza. a parlament " alsóháza " pedig jóváhagyó tisztelettel szentesíti a hozott döntéseket. Bizakodásra minden okunk adott. Most hallottuk, miután polgármesterek alkotják a fővárosi képviselőtestületet, nincs szükség a pártok által oda delegált frakciókra, még listás képviselőkre sem. Ott sem, a parlamentben sem.
dimari
Tóbiás nagy csalódás. Kár, hogy másokkal takarózik, így sosem fog az igazi feladatára koncentrálni. Annyira jóban van a Fidesszel, hogy már az ellenségük is közös?
Szerintem csak ott nyertek, ahol a jelöltet bárki támogatása nélkül is megválasztották volna, mert saját jogán is megérdemelte. Ha pl. Tóbiás eljött volna Szegedre, csak ártott volna Botkának. Téved, hogy összefogás nélkül sikerül előbbre jutni az ellenzék bármelyik pártjának. Más: lehet, ha Bokrost támogatja, Bokros nyer, és hatalmas politikai és szakmai segítségük lett volna. De Tarlóssal biztos jól kijönnek, mert egyébként érthetetlen volt a támogatás elutasítása.
mariaberta
Nemzeti, nemzeti, nemzeti, itt már minden nemzeti, még a szegénység is.
coni
Tóbiás a választások alatt megérdemelt szabadságát töltötte (legalább is nem volt túl aktív) majd a megérdemelt vereség után mindenki hibás, rajta kívül.

Bokrossal, véletlenül, legalább 5x találkoztam amikor az utcán saját maga gyűjtötte az aláírásokat. Az ellenzéki ellenszél ellenére alig maradt le Tarlóstól (ha jól megszámoljuk a szavazatokat). Lett volna esély leváltani Tarlós Nagyit ha az MSZP nem a sebeit nyalogatja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.