Az Oroszországgal szemben foganatosított szankciók nem hozták meg a remélt eredményt, mivel egyértelmű, hogy az orosz-ukrán konfliktus nem enyhül, eközben pedig Európa, és leginkább Közép-Európa gazdaságai szenvednek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Financial Timesnak.

A londoni gazdasági napilap pénteki számában megjelenő, az online kiadásban már csütörtökön ismertetett interjúban – amely a "Magyarország megkérdőjelezi az Oroszországgal szembeni EU-szankciókat" címet viseli – Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarországot a szankciók miatt naponta 50 millió forint veszteség éri.

"Oroszország a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, és sajnálatos módon az Oroszországba és a FÁK-államokba irányuló exportunk 12 százalékát veszítettük el az idei év eddigi szakaszában" – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Magyarország mindazonáltal más növekedési forrásokat is keres; különösen a "keleti nyitás" révén, amely az ázsiai befektetések ösztönzését célozza – írta a Financial Times.

A lapnak a magyar politikus kijelentette azt is: reményei szerint a több százezer devizahitelesnek nyújtott törlesztési könnyítés szintén lendületet ad a fogyasztási kiadásoknak.

A Financial Times szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter előtt álló "másik fő kihívást" azoknak a bírálóknak a "kórusa" jelenti, akik a magyar kormányt a független média, a civil társadalom és az ellenzék elleni autoriter hadjárattal vádolják.

Szijjártó Péter a lapnak kijelentette, hogy ezek a kritikák túlzásokra épülnek, és nincs tényszerű megalapozottságuk. Közelgő washingtoni látogatására utalva hozzátette: azt kéri majd az amerikai illetékesektől, hogy mélységében tekintsék át ezeket a kérdéseket, és tényekre alapozzák a Magyarországgal folytatott párbeszédet.

"Ezek a bírálatok elrontották imázsunk egy részét. (...) Az a feladatom, hogy elmagyarázzam, mi is történik, (...) és hogy (az imázsban okozott kárt) helyreállítsam" – idézi Szijjártó Pétert a Financial Times online kiadása.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
November 18. án az orosz válogatott érkezik barátságos labdarúgó mérkőzésre. Remélem nem tankokkal jönnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@spu00: A Mistralokra gondolsz? Ismereteim szerint a tűzszünet volt a feltétel, de még nem engedélyezték:
Fradigege
Ejha, Peti gyerek! Csak bátran. Húzd a f@szodra a 167 milleres villádat.
Desischado
Még most evezték ki, de már ossza az észt. Te pétör, ide nem elég a nyaloncos hűség!
csip-csop
@Vasárnapiiskolás: most megnevettettèl, de igazad van, koraszulott tokfej ez a Peti!
csip-csop
@volvós: majd a Peti elintèzi az EU-val a beszèlgetèst ès ad nekik leckèt is. (figyeld meg)!
Vizual
Látjátok ? Egy FIDESZES másnap a világ politikáját véleményezi és add tanácsokat. A bunkó nyugatiak meg évekig tanulnak, egyetemeken külkeren kiküldetésben. és mégis hülyék maradtak. Büszke vagyok Szíjjártóra. Igaz kicsi izgulok, nehogy kirobbantsa a III. világháborút. De ugye azt mi nyerjük meg. Igaz ? (egy I vh. dióverővel.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.