Bécsbe vezet Szijjártó Péter második hivatalos külföldi útja, a külgazdasági és külügyminiszter Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel a két országot érintő fontos témákról folytat megbeszélést – közölte Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke.

A sajtófőnök kiemelte: Európa két legfiatalabb külügyminiszterének találkozóján érintik az Ausztria és Magyarország közötti gazdasági együttműködést, napirendre kerül az ukrán válság, Közép-Európa energiabiztonsága, valamint a Nyugat-Magyarország és Burgenland közötti közlekedési kapcsolatok és határátkelők kérdése. Emellett kitérnek a két ország között évek óta húzódó problémás ügyekre is, mint például a termőföld vagy a bankadó kérdésére.

A tárgyalást követően a két, az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozó külügyminiszter sajtótájékoztatót tart – közölte Fülöp Judit.

A sajtófőnök beszámolt arról is, hogy Ausztria a KSH 2013-as adatai szerint Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 6,1 százalék. 2014 első hét hónapjában 11 százalékkal bővült a kétoldalú áruforgalom euróban számított értéke, és így megközelítette a 6 milliárd eurót.

Ausztria a negyedik legjelentősebb befektető Magyarországon az országban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve. Részaránya 10,9 százalék a teljes hazai FDI-állományban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.