Átadta a holland hatóságoknak a TEK azt a 16 éves holland lányt, aki október végén Magyarországon keresztül próbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz – írta közleményében a TEK.

A Budapest–Belgrád nemzetközi vasútvonalon Szíriába tartó holland lányt október 29-én a kelebiai határszakaszon tartóztatták fel egy rendőri intézkedés során. A fiatalkorú a kilépéskor a testvére nevére kiállított, hamis okmányokkal próbálta igazolni magát – közölte a TEK.

TEK-esek fogták el az Iszlám Államhoz tartó holland lányt

Az adatok pontosítása során kiderült, hogy a 16 éves lányt a holland hatóságok eltűntként keresik, és körözési adatai közt az Iszlám Államhoz való csatlakozás gyanúját is feltüntették. A kiemelt biztonsági kockázat miatt a TEK a fiatalkorú személyt azonnal biztonságos helyre szállította és lefolytatta a szükséges vizsgálatokat.

A TEK által végzett adatgyűjtés során kiderült, hogy a marokkói származású lány az elmúlt időszakban folyamatosan olyan közösségi oldalakon lógott, melyeket a szélsőséges iszlamisták propaganda és toborzási céllal üzemeltetnek. A lány közösségi kapcsolatait elemezve világossá vált, hogy olyanokkal is sikerült kapcsolatba lépnie, akik segítségére lehettek volna a kiutazásban, majd később a terrorszervezethez való csatlakozásban.

A virtuális kapcsolati hálója alapján feltételezhető, hogy a fiatalkorú lány az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai nagyvárosok egyikében található, úgynevezett női központban kívánt letelepedni, és kész lett volna fegyveres harcot folytatni, illetve terrorcselekményeket elkövetni.

Kedden a TEK a vizsgálat során felderített információkat és az elfogott lányt is átadta a holland rendőrség hazánkba érkezett képviselőinek. A TEK továbbra is szorosan együttműködik az uniós társszervekkel annak érdekében, hogy Európából az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánó személyek mozgását megakadályozza és hatékonyan ellenőrizze – tették hozzá.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kukac50
A korrupt kormány közeli embereket is el kellett volna fogni Nekik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.