Fizetősek lesznek az autópályák fővárosi bevezető szakaszai, az M1-M7, az M3-as, az M5-ös, illetve az M6-os utolsó néhány kilométere – tudta meg a Népszabadság.

Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy aki a budaörsi bevásárlóközpontokhoz látogatna ki shoppingolni, vagy csak a haverhoz bográcsozni egyet, kénytelen lesz autópálya matricát vásárolni.

Továbbá januártól a munkába járás költségeit emeli az e-matrica új formájának meghonosításával a rezsicsökkentés fontosságát hangsúlyozó kormány.

Lesz még megyei e-matrica is, ami megyénként egy évre ötezer forintért váltható meg. A megyehatár véletlen átlépése után a büntetés elkerülhetetlen.

Kérdésünk, hogy ez az intézkedés mennyi embert fog megölni? Igen, konkrétan mennyien fognak emiatt meghalni, ugyanis ha fizetős lesz, akkor az ingázók inkább a sztrádákkal többé-kevésbé párhuzamos fő- és egyéb utakat választják majd, akkor pedig jönnek a dugók, az életveszélyes útszakaszok, meg a többi anomália.

Igen, folytatják.

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Fradigege
Fincsi kis dugók. Élhetetlenné válik Budaörs, Érd. Még! Húzzunk bele! Aki felcsúti lakos fizetnie kell. 100.000.- dollár/porta! +stadion 1 miller euró! Tudok jobbat! Székesfehérvár M7-es szakasz is ingyenes. Győr alatt az M1-es is ingyenes. Berántani azt is a levesbe. Kecskemét mellett is ingyenes a sztráda. Szerintem vegyük el a gyerekek játékait. Egy Lego elem 100.- forint adóteher. Csattogó szárnyú falepke: 400 ezer/gramm.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Nincs ezzel semmi gond! Egyszerűen hozzá igazították Szeged elkerülőihez!
human
@lópicigáspár: Na ja. Ott a szegedi elkerülő, ami fizetős. Tehát be kell hajtani a forgalmas körútra, hogy aztán kihajtsál a városból. Semmi értelme így az elkerülőnek.
lópicigáspár
@human: Gyakorlatilag itt az M43 és az M5 csekély szakasza az "elkerülő", de már ez is diszkrimináció volt eleve!
Körömcsiga
Lópici: Szeged elkerülője kész van, az M0 még korántsem, lógnak egy északi szakasszal...
lópicigáspár
@Körömcsiga: És az is fizetős lesz! Azért úgy elképzelem, hogy a Megyeri hídon mindkét irányba ül sávonként egy-egy közmunkás és szedi a hídpénzt! :-)))
verőce21
Ez elég nagy disznóság lenne, mert sokan hajtanak fel mellék- és főutakról az ingyenes M0-ra, hogy az autópályák bevezető szakaszain gyorsabban bejussanak a fővárosba. És ez így is van jól.
Fradigege
Fincsi kis dugók. Élhetetlenné válik Budaörs, Érd. Még! Húzzunk bele! Aki felcsúti lakos fizetnie kell. 100.000.- dollár/porta! +stadion 1 miller euró! Tudok jobbat! Székesfehérvár M7-es szakasz is ingyenes. Győr alatt az M1-es is ingyenes. Berántani azt is a levesbe. Kecskemét mellett is ingyenes a sztráda. Szerintem vegyük el a gyerekek játékait. Egy Lego elem 100.- forint adóteher. Csattogó szárnyú falepke: 400 ezer/gramm.
pbalage
Egyébiránt, amikor még1 kölyökkoromban építették ezeket a cuccokat, tudtam olvasni, és minden nap ott mentem el a következő feliratú tábla mellett:
"Az Önök pénzéből, Önöknek épül."
(Erre tisztán emlékszem, jó érzés volt minden nap elolvasni pár évig.)
Akkor még nem volt elképzelésem a fenntartási költségekről, meg hasonló szarságokról.
Illetve azt sem tudtam, hogy milyen az az illiberális demokrácia.
Akkor még csak sima demokrácia volt.
Öregpubi
@puki: fejtsd meg már légyszi a minősítési javaslatot, mert nem olvasható nálam
wagabund
ez az..végre valami jó ötlet! ezt már szeretem! most valami jót is sikerült alkotni, nem csak a botrányt..

de jó is lesz, amikor a két kilóméterre lévő osanhoz, teszkóhoz, ikeához, stb, a zemberek nem azon a randa autópályán mennek, hanem majd bemennek Budaörsre, vagy hátul a kamaraerdei út környékére, és így próbálják megúszni ezt a csekélyke összeget, amit kellene fizetni januártól...

nagy összegben fogadnék, hogy az illetékesek erre a károgásomra azt fogják mondani: kisstílű szarrágó...nem veszi észre a jószándékot(sem)

besszarok.. a hír olvastán még jót röhögtem, de aztán lefagyott a pofámról a vigyor...ez tényleg nem vicc.
kkalman
Éljen a rezsicsökkentés kormánya, de ne sokáig, mert belepusztulunk!
sokanvagyunk
A fidesz-szavazókra is érvényes ám a fizetési kötelezettség! - mert gondolom, a programjuk alapján szavaztak... :))))
hattorihanna
Szerintem a fidesznyikek eldöntötték hogy szándékosan szétbarmolják az
országot,majd kecsesen eltűnnek a színről az ellopott milliárdjaikkal.
Na, ha most ezzel sem buknak meg, akkor menthetetlenek vagyunk.
Nem tüntetni kell,Viktor házát lebontani!
brutus
TELEPÜLES MATRICAT kerünk !!! Mit szarozunk ??!!
gulyasgyula
@pbalage: Ja az még a sokat szidott KÁDÁR RENSZER-be volt ..Akkor nem lehetett milliárdos sőt milliomos se a közpénzből senki ,hamar elkobozták a lopott vagyont .Ma az ellopott pézeket szedik be a lakosságtól ezért kell a M 0-son is utdij mégha Bpest belefulad is a szmogba ..Szerintem vissza fog esni a pesti turisták látogatása ..Ha még mindig nem mennek ki a pestiek tüntetni hát fuladjanak bele a GÁZ-ba ..Bpest lessz az ország gázkamrája ..
gulyasgyula
@hattorihanna: Hát én vidékről azért nem megyek fel ,de vagytok Ti ott elegen ,jó munkát és ha lusták vagytok ugy kell nektek ...
gulyasgyula
@sokanvagyunk: A szavazáskor Ti hol voltatok ...??,Ne a fideszre szavazót szidd Őt becsapták és elhitte ..Legközelebb okosabb lessz.
coyote3
Ahogy nézem, olvasom a Propit lassan az elvakultaknál is telik a pohár ... A dagadt malac ezt biztos egy fehér poros alkoholgőzös bulin találhatta ki. Újabban már magának gyártja a tockosokat.
wagabund
@brutus: csak ne nagyon követeld... még képesek ezt is bevezetni, és még a jutalékot sem te kapod a kiváló ötletért... (valaki lenyúlja)
szandokan
Miért jó az neked Viktor, ha ennyire szembe mész a néppel? Én ha ezt tudom előre, nem lett volna még egyharmadod sem. Mi lett veled? Gyűlölöd azokat, akik csak megélni szeretnének? A szabadságharc arról szól immáron, hogy elvenni mindent másoktól?
szandokan
@sokanvagyunk: Igen, kötelező lesz ránk nézve is, csak az a helyzet, hogy egyszer minden pohár betelik...
szandokan
@hattorihanna: Nem kell lerombolni semmit, csak távozásra bírni ezt a korrupt kormányt. Persze előbb legyen egy olyan, amelyik jobb náluk, addig hiába minden.
kkalman
@szandokan: Látom, a kiakadásjelzőt már Nálad is működésbe hozták.
pbalage
@szandokan: most adtam egy tetsziket, de azért ne bízz bennem, figyellek!
szandokan
@pbalage: Én csak két emberben bízom, az egyik én vagyok, a másik nem te vagy:-))
szandokan
@kkalman: Bizonyos területeken valóban sikerült nekik.
verőce21
A körgyűrű használatát és arra kivezető utakat minél vonzóbbá kell tenni, hogy az átmenő forgalmat minél inkább "kiszívják" a városból, nem büntetni. Az eddigi ingyenesség ezt a célt jól szolgálta.
verőce21
Igazából nem tudom, hogy lesz ebből plusz bevétel a költségvetésnek, úgy látom ez elsősorban a Budapestieknek és az fővárosi agglomerációnak egy plusz teher, 5000 Ft/év. De miért használnák ők ingyenesen a szóbanforgó az utakat?

A nyolcmillió vidék-magyarországi viszont sokkal jobban jár, mint eddig. Mert csak két-három megyére kell megvenni az autópálya matricát. pl. aki a Balaton mellől, vagy Békés megyéből jár Pestre dolgozni, 10-15 ezerből megússza az éves díjat az eddigi 40-42 ezer helyett.
Yoda69
@verőce21: Csak nem kezdesz radobbenni, hogy idiota kurmanyod mindent sorra elbasz?
verőce21
@Yoda69: (08:22) Nem írtam olyat. Inkább hasznos és intézkedés.
Yoda69
@verőce21: Ezt nem te irtad?:
"Az eddigi ingyenesség ezt a célt jól szolgálta. "
Most meg ellent mondassz onmagadnak.
sokanvagyunk
@gulyasgyula: (15:21) Hol találtál szavaimban szidalmat? Én azt kérdeztem, a választási kampányban, - akár a más pártokkal folytatott vitákban ? :)) - ezek a tervek és a hozzá hasonló ötletelések megvitatásra kerültek-e? Mert a választók - úgy gondolom -, igencsak meg lettek vezetve, és jobb híján ide vagy oda szavazgattak, már aki elment. @szandokan: mostanában írt szavaival viszont egyetértek és megértem Őt, mert nem ő az egyetlen "jobboldali" érzelmű, akinek "telik a pohár".
m.macskosz
@szandokan: ma, 01:07 Hoppácska!
Mit nem tesz egy kis változás,
kiderül, hogy még humorod is van?
:)
sokanvagyunk
Egy hónapja, a Pécset elkerülő út építése során vált nyilvánossá, hogy fizetős lesz. Értetlenkedő kérdés ment - a sajtón keresztül is -, hogy más város elkerülője esetén mi a helyzet? - Hát kedveskéim, megjött a válasz... - a magam részéről elnézést kérek.
JAJMÁR
@verőce21: 08:27 Eléggé ellenmondásos vagy.
Ne legyenek kétségeid abban, hogy ezt a költségvetési lyukak betömésére szánják, és még ez sem elég, semmi nem elég. Borul az a költségvetés, meglásd !
verőce21
@Yoda69: (08:22) Valóban ellentmondás önmagában, elismerem. De együtt vizsgálva a megyei 5000.- Ft-os útdíjakkal, 8 millió vidékinek hasznosabb.(ezt a 07:59-ben kifejtettem)

De nem írtam olyat, amiből arra következtethetsz, "hogy idiota kurmanyod mindent sorra elbasz?"
verőce21
@JAJMÁR: (11:03) Összegében vizsgálva a rendeletet, a vidékiek, a többség jobban jár, ez elvitathatatlan. A Budapestiek és a környékiek pedig az eddigi ingyenesség helyett max. 5000-ért vesznek egy éves megye matricát...

De ez "benne volt a pakliban", 4 éve már bejelentették, hogy fizetős lesz minden út, és ezzel kötelező lesz az éves matrica mindenkinek. Ezzel együtt az emberek rájuk szavaztak. :)
verőce21
@JAJMÁR: De vita volt ezen, hogy a magyaroknak legyen ingyenes az autópálya, és a benzin árában legyen magasabb az útadó, ami már most is van. Ráadásul, ez teljesen km-arányos útdíj. Csak ott a bibije, hogy nem azonos szolgáltatást kap érte a különböző minőségű utakon közlekedő autós.

Egy másik oldala az éremnek, hogy ha van útadó, azt már lehet emelni. És itt lehet igazad a "kv.lyukak betömésében", mert ez az 5000/megye díj jelenleg méltányos úgy, hogy a pestiek is fizetnek. Kiegyenlítettebb a teherviselés.
JAJMÁR
@verőce21: 12:44 Gondoltam, hogy megmagyarázod, lehetnél akár szóvivő is :-D
Azt mondod, hogy 4 éve bejelentették, és vita is volt? Ehhez képest a már benyújtott költségvetés után, december közepén hirtelen jelentették be, hogy akkor januártól... hm, hm, gyanús ez :-)
Arról van itt szó, hogy lyukas a költségvetés, kapkodnak össze-vissza !
Miért jobb a vidékieknek? Mondjuk, nekem egy évben 2x dolgom akad Bp-en. Mennyibe fog ez nekem kerülni januártól autóval?
pbalage
@szandokan: bennem ne is bízz meg, mert én simán felrúgok bárkit, amióta beléptem a fideszbe!
JAJMÁR
@verőce21: 13:00 A benzinár felét már így is adó és áfa teszi ki, de ha az egész adó lenne, az se lenne elég, "elfolyik" a pénz. Talán ott kellene egy kis "megszorítás", utánanézni az útépítéseknél és a karbantartásoknál a pénzek felhasználásának !

Mindenesetre a társadalmi vita most elkezdődött !
pbalage
a többieknek nyugi van, csak belülről igyekszem bomlasztani a rendszert.
Toby
Ebben a tárgyban három lényeges elem van:

- megmutatjuk, hogy csakazértis fizetni fogtok netadót, csak nem annak hívjuk,

- bosszú a hívek és szimpatizánsok létszámcsökenéséért,

- kell a pénz tőletek, mert ha most nem veszünk el, akkor a következő választás előtt nem lesz miből visszacsepegtetni egy kis választási bíztatót !
gulyasgyula
@sokanvagyunk: Bocsámatot kérek rosszul felyeztem ki magam , a Te irásodra reagáltam közben meg általánositottam . Nem volt szándékos,, a korral jár ..
szandokan
@pbalage: Neked inkább az agyad van megbomolva (már ha van).
kamazuka
Kaposvárt elkerülő 61-es főút 11-km.Most a városon keresztűl kell majd munkába mennem.Még szerencse,hogy a sebesség korlátozást lehet demonstratíve felhasználni tiltakozásra.50 helyett 40-el.Ez egy zöldhullámnál okozhat némi ellenszenvet.viszont harmadik,vagy második fokozatban egyéb különös kémiai meglepetéssel is lehet tiltakozni.a zajszint emelkedéséről nem is beszélve!
hetöndöe
@kamazuka: A Kárcsi meg csak hallgat,na meg a a talpnyaló Schenk János is.
verőce21
@JAJMÁR: (17:46) Mennyibe fog kerülni egy pesti út autóval januártól? Ugyanannyiba mint az idén. Márciusig még olcsóbb matricával is kijössz, főleg ha 10 napon belül rendezed az "ügyeidet"! :)

(Arról nem is beszélve, az olcsóbb benzin még a matricadíjad is fedezi. Mindenképpen csak jobban jársz!) :)
kamazuka
@hetöndöe: Darth Moor tanítványa Szith A Károly egy vérbeli kardforgató!
El tudom képzelni,hogy a tranzit útvonal helyieknek ingyenes lesz,de ez csak fikció,esetleg álom.
kamazuka
Elég legyen már ebből!
Nem elég,hogy a fizetésemhez akkor jutok hozzá ha fizetek,még a munkájárást is megadóztatják?
A gyors hazajutásról nem is beszélve!
Családbarát kormány!
JAJMÁR
@verőce21: 10: Túl optimista vagy. Lehet, hogy nem lenne ez rossz, ha kidolgozott tervet jelentettek volna be, de nyilvánvaló, hogy még ők maguk sem tudják, hogyan fog megvalósulni.
(Összeget meg számoltak, amiről kiderült, hogy nem is lesz annyi... de ha még azt sem tudják, hogyan fog megvalósulni, sőt, országosan megváltozik, - megyerendszer- akkor a költségvetésben ez borul, de akkor mit nyújtottak be az Országgyűlésnek? Borzasztó !) Nagy fejetlenség látszik.
Az is biztos, hogy januártól nem lesz bevezetve, de ha mégis, akkor nyilván minden elkerülő fizetős lesz előbb utóbb, a pécsi biztos.
Nos, majd meglátjuk mit hoz a jövő év :)
hetöndöe
Nem olyan bonyolult ez,mivel már majdnem mindent elloptak de a fidesznyik patkányoknak még mindig nem elég,újabb és újabb sarcokat kell kitalálni,hogy ne má csak Rogán Tónyónak legyen drága karórája,köll az a helyettesének is.:-)))
verőce21
@JAJMÁR: (22:44) A minden elkerülő "fizetős lesz", meg is valósul apránként. Már az M0-val egyidejűleg a szegedi, kecskeméti is be van jelentve.
De a pécsi M6-M60 viszonylatában én az M60-at ingyenessé tenném Szekszárdtól-Pécsig. Mert ez a szakasz alternatívája a 6-os főútnak, de szinte néptelen, mert nemcsak hosszabb, de fizetős is.
JAJMÁR
@verőce21: 17:23 Egyetértek. Nagyjából :)

Alig várjuk az új utakat, de úgy tűnik azok sem az egyszerű embernek épülnek.
Nem tudom milyen szándék vezérli a törvényhozókat. Az jutott eszembe, hogy talán így 'kímélik" ezeket az utakat. Nem kopnak annyira :)))
(Volt olyan gyerek a suliban, akinek hiába adtunk cipőt, nem hordta -kímélte-, aztán kinőtte.)
verőce21
@JAJMÁR: (17:55) A végén még ott is "kinövik" az M60-ast, pedig Te jól tudnád használni pl. a mindennapokban. :)
JAJMÁR
Na, most hallom, -csak azért szól a tévé, nehogy elrontsam a karácsonyi mézes sütiket unalmamban - hogy a gyevi bírók kivételek. A politikusoknak nem kell fizetni. Hurrá !
JAJMÁR
@verőce21: Idáig még nem ért el, csak az ígéret, de egyébként igen :)
verőce21
@JAJMÁR: Úgy értettem én is, de akkor csak felhajtanál rá, könnyebb lenne Pécs felé.
verőce21
@JAJMÁR: (18:21) A politikusoknak minden közlekedési eszköz ingyen jár, már régi rendelet.
nyanya001
Ezek mind beépülnek az árakba !
Nem elég az élelmiszer ellenőrzési 6 % különadó, amivel
33 % lesz ÁFA !
De saját magunknak már megszavazták, hogy nekik nem kell fizetni !
JAJMÁR
@verőce21: 18:29 Dehogy ! Hol van ez a rendelet? és hol kezdődik a politikus?
Ja, a fides-nél :)))
(Jobb, ha tudod, nincs ilyen rendelet.)
verőce21
@JAJMÁR: (18:37 Volt és van is ilyen rendelet. A MÁV-nál az országgyűlési képviselők viszonylati kedvezményes éves bérlete 2013. március 1-jétől tényleg megszűnt, de évtizedeken át volt érvényben.
Most, "...a módosítás lehetővé teszi az országgyűlési képviselőknek, hogy az üzemanyagkártyával ne csak üzemanyagot, hanem autópálya-matricát, helyközi tömegközlekedési jegyet és bérletet, helyi bérletet, valamint parkolási bérletet is lehessen vásárolni.
A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy a képviselőt megillető, de az adott hónapban fel nem használt egyéb juttatásokra szolgáló keretösszegeket az azt követő hónapokban is felhasználhassák a képviselők.
Sőt, a frakciók a működésükhöz felhasználható különböző keretek maradványait a cikluson átívelően is felhasználhatnák."

Látod, most sem csak a kormánypártiaknak érvényes, és nem is volt még Fidesz amikor az utazási kedvezmény már létezett. :)
JAJMÁR
@verőce21: 20:16 Már kezdtem örülni egy "ingyen autónak" :-P
A kedvezmény - az én fogalmaimban - nem jelent ingyenességet, de belátom, hogy igazad volt. Náluk, - és főleg ennél a kormánynál - a keretösszeg plafonja a csillagos ég. Igen, igazad van, ingyenélő társaság ez !
verőce21
@JAJMÁR: (10:04) Ravasz! Olyan, "Szitával hoztál vizet, lányom?" a válasz.
De nem egészen értem az "ingyen autót". Ilyen fiataloknak jár ingyen autó! (a vagyonnyilatkozatban található.)

www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/gazdasagdiplomaciaert-felelos-allamtitkar/az-allamtitkar
kamazuka
Általában az elkerülő utak,mint tehermentesítő létesítmények könnyítenek a nagyvárosok forgalmának csökkentésében,nem egészen pontosan fogalmazva.Akkor kijelenthetjük,hogy a városokba behajtani nem kívánó gépjárművezetők az elkerülő utakat igénybe véve időt,pénzt spórolnak.Amúgy ez el is hangzott a médiában.Kijelenthetjük bátran.hogy januártól.A megtakarításokat is lehet adóztatni.Időmegtakarítási adó,Üzemanyag megtakarítási adó!
JAJMÁR
@verőce21: 20:34 Ígéretes fiatalember, és már 2 fontos beosztást is kapott egyszerre... csak el ne rontsák. Ami félő, mert a gyakorlati helye is már és ott és akkor, hajjaj :(
(Te viszont azt írtad, hogy : "A politikusoknak minden közlekedési eszköz ingyen jár" . Egy repcsi pedig - mivel az m60-as rövid lett - nagyon rámférne, de kiegyezek egy jachttal is - :) még politikus is lennék értük, de látod milyen ez a kormány? Máris visszavonták a M0-ás ingyenességét maguktól, és ami tegnap még úgy volt, az ma már nincs úgy )

Egyébként a fiam nem politikus, de szolgálati autóval jár, hahaha :)
verőce21
@JAJMÁR: (21:12) Egy repcsi rádférne? :)
És ami kilógna a repcsi alól, az menne a jachtra? (Vagy ami lelógna a jachtról az menne a repcsi alá?) :)
JAJMÁR
@verőce21: @verőce21: Oké ! (Így nézve még "hulyégbajjon" is rámfér, - valahogy így ejti az unokám - :) és - mentő,tűzoltó, rendőr- ehhez muszáj odaírnom, hogy autó, meg mindenféle jármű , ha sorba rakja rajtam ! Csak nekem lóg le mindenem róluk, vagyis megint igazad van. Örülsz? :)
Akkor szép álmokat :)
verőce21
@JAJMÁR: (21:47) "Örülsz? :)" - Naaagygyon! :)

(De látom, már egy fél Horizont is elveszett benned! "hahaha :)")
dömdödöm
az m1 m7 honnan lesz fizetős ? Az osztyapenkótól ? :-)
JAJMÁR
@verőce21: 22:35 Horizonttól érdemes tanulni, már b+-ezek is, hahaha :)

(Nem sűrűn, de előfordult )
verőce21
@JAJMÁR: (09:41) Azért az őszinteségből is megárt a sok! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.