A rezsicsökkentés mellett az üzemanyagárak esése is lefelé húzta az inflációt novemberben, amely a vártnál is alacsonyabb volt, de nem fenyeget deflációs veszély – mondták el az MTI-nek elemzők csütörtökön.

Balatoni András, az ING vezető elemzője elmondta: a vártnál jobban csökkentek a fogyasztói árak novemberben. A szakértő szerint gyenge az alapvető inflációs nyomás a magyar gazdaságban, mivel a szezonálisan kiigazított, változékony tételektől megtisztított maginfláció is csökkent, 1,2 százalékra esett éves alapon. Az elemző nem fél a deflációs spirál kialakulásától. Elmondta: elég általános lett az árcsökkenés, de az inflációs várakozások továbbra is alacsony, de pozitív fogyasztói árindexet vetítenek előre.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a negatív novemberi inflációban főszerepet játszottak az üzemanyagok, amelyek ára hetek óta csökken. A szakértő szerint decemberben a bázishatás miatt a mostani negatív infláció közelíthet a 0 százalékos szinthez, jövőre pedig várhatóan 1 százalék körül lehet az éves átlagos infláció. 

Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője kiemelte: továbbra is meghatározó ereje van a rezsicsökkentés hatásának, azonban már az üzemanyagárak tartós csökkenése is egyre erősebben jelenik meg a fogyasztói árak változásában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.