Az utóbbi hetek orbánista retorikájáról, a műveleti területezésről, az akciótervezésről ír a hvg.hu publicistája. Seres László egy Rákosi beszédből vett részlettel indítja irását.

1953. július 11-én Rákosi Mátyás a budapesti pártaktíván ilyeneket mondott:

"A belső ellenséget támogatják minden erővel az imperialista háborús gyújtogatók. (…) A béketábor eredményeivel szemben az imperialista táborban nőnek a gazdasági bajok, kiéleződnek az ellentétek az Egyesült Államok és csatlósai között. (…) Sokszázmillió dollárt fordítanak a provokációk, szabotázsok szervezésére, s aktivizálják ügynökeiket, kémeiket, provokátoraikat."

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
A francba, csak nem ide pottyant a kiskopasz reinkarnációja, és beférkőzött a főfő politikusunk tanácsadói közé, azért a hasonlóság, pedig eltelt hatvan év azóta?!
világlátó
Én 1953. - ban már elég nagy fiú voltam az oviban a kiscsoportban. Így teljesen kompetens vagyok abban amit most kinyilvánítok.
Komolyra fordítva, akkor is, most is az emberek elvárták, hogy célokat, terveket tűzzenek ki eléjük és meggyőzzék őket arról, hogy azokat ők teljesíteni tudják. Ha visszaemlékezünk Orbán Viktor évzáró gyűléseire, amit elvbarátainak, feltétlen híveinek tartott a Vigadóban, akkor nem tévedek túl nagyot, ha azt állítom, az 50 eltelt esztendő semmi újat nem hozott a tömegpropagandában. Talán a tömeg volt nagyobb akkor. Talán a háborúból kikecmergő embertömegek boldogan hallgatták a szónokot, mert már nem volt gyártulajdonos, földbirtokos, mert újra volt életcél, kilábalás, fizetés, sztahanovista jutalom, igaz, volt beszolgáltatás, volt megemelt norma, volt éppen elég kezdeti igazságtalanság és méltánytalanság, de a remény sokkal nagyobb volt. A hibák elismerése pedig gyógyír volt a megbántottak számára.
Ajánlom alaposan elolvasni ezt a kigyűjtött Rákosi beszédet. Nagyon elgondolkodtató.
Ma egészen más a helyzet, mégis akad néhány tanulsága ennek a korabeli beszédnek.
mate03
@világlátó: Sok mindenben egyet értünk!De most nincs perspektíva,nincs előre tervezés!Minden törvény amit hoztak,módosítani kellett! Én a Rákosi érában már elég nagy fiú voltam mivel 42-ben születtem! Tudom szegény apám mit szenvedett ,mikor államosították a hús boltját! De legalább megpengették hogy tovább vezesse ,boltvezetőként! Nézd meg most mit csináltak a trafikosokkal! A munkának volt becsülete! Most az új munkatőrvénykönyvél,szinte minden, munkavállaló jogot megszüntettek ! Szomorú ,de nem szeretnék 30-éves lenni!
világlátó
@mate03: Örülök írásodnak. Én az állam, sőt a párt kitanúlt kiszolgálója voltam, jól éreztem magam a bőrömben, a legvidámabb barakk egyik vidám alkalmazottja voltam, ami miatt ma sem szégyellem magam. 22 évesen nekem is szólt a Himnusz és a Szózat a Kossuth téren. Aztán sok évig kísérhettem a végzetteket ugyanoda és büszke voltam hogy tanítványaim is átélhetik azt a magasztos érzést, amit én előttük.
Aki ezt nem élte át, most cinikus , gúnyos megjegyzésekkel illet mindenkit, aki ennek részese volt. Huszonöt éve már a magam ura vagyok. Egyéni vállalkozó. A dolmányos varjú is kiröhög a villanydrótról. Átérzem édesapád helyzetét, mert itt is van ebből a fajtából jónéhány, akik üzletvezetőként maradhattak a család által alapított, vitt üzletükben . Azt is átéltem a barátaim révén, amikor a 30 éve jól vitt trafikból ki kellett lépnie. Most azt is látjuk kik nyerték el a város több Nemzeti Dohányboltját. Nincs vége ennek a pofátlanságnak. Még sokan elszenvedik a megszégyenítés, megalázás szörnyű élményét. Gyerekeim 40 évesek, unokáim huszon felüliek. Ők , ellentétben sok kortársukkal, tudják, látják mi történt, mi történhet még. Tisztelettel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.