A DK politikusai újra benyújtják az Országgyűlésnek a 2007-ben elfogadott, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló, korrupcióellenes törvényjavaslatot.

Molnár Csaba, a párt alelnöke és EP-képviselője azt mondta, jelenleg átláthatatlanok a pályázati döntések és tele van vele a sajtó azzal, hogy politikusok, vagy a cégeik, családtagjaik hatalmas összegekhez jutnak hozzá magyar vagy uniós pályázatokon. A jogszabályt annak idején az Európai Bizottság a kontinens legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényének értékelte, és nem véletlen, hogy az Orbán-kormány 2010-ben az első intézkedései között módosította a törvényt, aminek következtében az megengedi, hogy fideszes politikusok és családtagjaik gazdagodhassanak.

A törvény teljes átláthatóságot és nagyon szigorú összeférhetetlenségi szabályokat biztosított: minden, a pályázatokhoz kapcsolódó irat közérdekű adatnak minősült, és meghatározta azon közjogi szereplők körét, akiknek cégei nem vehetnek részt a pályázatokon – ismertette Molnár Csaba, hozzátéve: ezek a szabályok ma már nem nagyon léteznek, ezért terjesztik be az eredeti szöveggel újra a törvényt. Ha a Fidesz nem támogatja az indítványt, akkor a DK azt úgy értelmezi, hogy tudatosan építik a politikusi korrupció lehetőségét – jelentette ki Molnár Csaba.

A politikus a DK nevében részvétét nyilvánította a csütörtökön elhunyt fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő családjának.

Gyurcsány Ferenc pártelnök a sajtótájékoztatón megemlékezett a szerdai, párizsi mészárlás áldozatairól. Megdöbbenését fejezte a ki a gyalázatos terroristatámadás miatt, amiről azt mondta, az nem csak Franciaország ügye: barbarizmus az európai humanizmus, civilizációval szemben. Nincs olyan hit, nincs olyan meggyőződés, amelynek képviselete emberi életekbe kerülhet. Amikor 12 életet kioltottak, nemcsak 12 ember jövőjét vették el, de a közös biztonságba vetett hitünket, hogy eszméink, meggyőződésünk, európai világunk meg tud minket védeni – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök egyetértett azokkal, akik szerint ez a támadás lesz most Európa szeptember 11-éje. Kérte, hogy valamennyi magyar és európai polgár gyászoljon együtt az áldozatok családjaival.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.