Észak-Korea 147,5 millió dollárt mosott tisztára a Tornado Cash virtuális valutaplatformon keresztül idén márciusban, miután tavaly ellopta az összeget egy kriptovaluta-tőzsdéről – derül ki az ENSZ szankciófigyelőinek bizalmas anyagából, amely a Reuters birtokába került. Phenjan emellett az Oroszországgal folytatott illegális fegyverkereskedelem révén is hatalmas haszonra tesz szert.

Kim Dzsong Un úgy lopott el 3,6 milliárd dollárt, hogy a világ észre se vette

Kim Dzsong Un – Fotó: Youtube

Miből finanszírozza a világtól elszigetelt rendszerét Kim Dzsong Un?

Egyebek mellett az észak-koreai IT-szektor meglepő sikereiből, a kommunista ország hekkereinek egészen zseniális működéséből.

Az ENSZ idén szélnek eresztett megfigyelői egy pénteken benyújtott dokumentumban közölték a Biztonsági Tanács szankciós bizottságával,: 97 feltételezett észak-koreai kibertámadást vizsgáltak kriptopénz-cégek ellen. A támadások 2017 és 2024 között történtek és mintegy 3,6 milliárd dollárnyi kárt okoztak – számolt be a naphire.hu.

Ezek közé tartozott egy tavaly év végi támadás, amikor 147,5 millió dollárt loptak el a HTX kriptopénzváltóból, melyet idén márciusban tisztára mostak- közölték a megfigyelők a bizottsággal, a PeckShield kriptoanalitikai cég és az Elliptic blokklánc-kutató cég információira hivatkozva.

A szakértők szerint csak 2024-ben 11 kriptopénzlopás hátterében állhat Észak-Korea: összértékük 54,7 millió dollár. Közülük többet a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság informatikai szakemberei végezhettek, akiknek sikerült kis, kriptovalutával foglalkozó vállalatoknál elhelyezkedniük" írja az alarabiya.net.

A megfigyelők hangsúlyozzák: a külföldön dolgozó észak-koreai IT-szakemberek „jelentős jövedelmet termelnek az országnak”.

Észak-Korea ellen az ENSZ 2006-ban szankciókat léptetett életbe, majd az intézkedéseket az évek során megerősítették annak érdekében, hogy megakadályozzák Phenjan ballisztikus rakéta- és nukleáris programjainak finanszírozását. Ez a törekvés azonban sikertelennek bizonyult.

Phenjan New York-i ENSZ-képviselete egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség az üggyel kapcsolatos megkeresésére.

Illegális fegyverkereskedelem, szén, vas, ólomexport

A rezsim számára komoly bevételi forrást jelent az Oroszországgal folytatott illegális fegyverkereskedelem is, melyre szintén találtak bizonyítékokat a megfigyelők.

Az Egyesült Államok és mások azzal vádolják Észak-Koreát, hogy fegyvereket és lőszert szállít Oroszországnak, melyek segítik Moszkvát az ukrajnai invázióban. Moszkva és Phenjan egyaránt tagadja a vádakat, ugyanakkor tavaly megállapodtak abban, hogy elmélyítik katonai együttműködésüket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa betiltotta számos észak-koreai termék exportját: többek között a szén, vas, ólom, textíliák és tenger gyümölcseinek kivitelét, továbbá korlátozta a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek behozatalát.

"A KNDK és segítői továbbra is tengeri eszközökkel kerülik ki a szankciókat, többek között azzal, hogy a KNDK folyamatosan hajókat szerez be, finomított kőolajat importál, többek között hajóról hajóra történő átadással, és szenet exportál"

- írták a megfigyelők.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
leszholnapis
a malacarcu meg él is a lehetöséggel ha hagyja a világ...
Menőmanó
@Maccska: A dollárt soha nem fogják kiváltani keleti diktatúrák pénzeivel.
A diktátorok egymás közt meg azzal fizetnek amivel akarnak.
jáger laszló
Dzsi pen-kúr is lopja a kriptovalutát!
Tessenek észnél lenni!
csak ennyi
barátilag
J.L.
CsipkeRózsa
Azért csak észre vették, különben most nem olvashatnánk róla.
bence
Csak annyit ?! A miénk csak a magánnyugdíjból tulajdonított el ennyit !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.