Százharminchárom, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök szombat délelőtt a fővárosban a Keleti pályaudvaron – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-t.

A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tart – közölte az ORFK.

A kommunikációs szolgálat ezzel egy időben egy általános tájékoztatót is közzétett a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról.

Koszovóikat tartóztattak fel a rendőrök a Keleti pályaudvaron

Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

Koszovóikat tartóztattak fel a rendőrök a Keleti pályaudvaron

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott embereket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utazott be vagy amelyik legális jogcímet biztosított neki a tartózkodásra.

Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta – közölte a rendőrség.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Érdekesség az ügyben, hogy olyan embereket - családokat - szedtek le
Györben a vonatról, akik megfelelö okmányokkal és érvényes menetjeggyel (!!)
utaztak volna ÁT az országon, tehát nem " gazdasági menekültek " voltak...
Ha jól tudom a jogot, ez nemzetközi botrányt is kiválthat,
ugyanis ezeknek a külföldieknek nem volt céljuk a magyar
területen való tartózkodás...nem beszélve egy turistákat szállító busz
utasainak az átvizsgálása, a személyi szabadság megsértése...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@volvós: Tényleg, honnan veszik, hogy menekültek,lehet csak turisták.
1magyar
Csak meg akarták nézni, hogy Svájc olyan szép-e még mint régen.
F_Viktor
@volvós: Biztosan rendelkeztek vízum(okk)al is?
Ugyanis a schengeni végrehajtási egyezmény alapján"az EU-n kívüli, közös listán szereplő országok állampolgárainak három hónapnál rövidebb tartózkodást engedélyező vízumot kell kérnie attól az országtól, melyen keresztül belépnek a schengeni térségbe, illetve amely a fő úticéljának minősül".
Aki Én
Micsoda veszélynek van kitéve hazánk. Biztos minden másodiknak pokolgép volt a táskájában. Igaz ugyan, hogy tovább akartak menni nyugatra, mert épeszű ember nem akar ide jönni közmunkásnak, de a rendőrség nem engedhette. Mondjuk mit kezdene a kormány egy hazánkon néma csendben átutazó csoporttal? Azt még a hívek sem gondolnák, hogy micsoda nagy veszély. Na így, hogy itt maradtak, így már veszélyes. A közmédia nem szól másról két hete, kell az ellenség képzés.
nezelodo
Milyen érdekes összefüggés látszik, Merkel látogatása, Orbán hirtelen jött gazdasági menekültekkel való riogatása és a tömegesen érkező nyugatra tartó vonatokról való leszedése között!
Netán nem arról volt szó, hogy elfelejtettük a schengeni egyezményt, az uniós adószabályokat, a NATO-s kötelezettségeinket betartani, és annyira szédül még a sallerektől a vezér, hogy összevissza beszél? (Jönnek befektetni a nagy autógyárak, aztán egy nap múlva mindegyik cáfol)
A vonatokon, ahogy az utasok elmondják, korábban is tömegesen utaztak Németország felé ezek a "menekültek", és eszük ágában sem volt a tejjel mézzel folyó Kánaánnak ismert országunkat lerabolni. (A pofonok következménye, pl. hogy a reklámadóból is hirtelen lefelejtett egy nullát az egyszemélyi vezető!) Az ország kifosztására itt van az offshore ködbe burkolózott kormányzatunk és maffiózó tettestársai.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.