Figyelembe kell venni a civil szervezetek véleményét az Európai Unió és az Egyesült Államok között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményről , és be kell építeni a civil társadalom elvárásait a kormányzat tárgyalási stratégiájába – mondta Mikola István.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára  elmondta: a KKM összesen 37 nagy magyarországi szervezettel folytatott egyeztetést a TTIP-ről, többek között pénzügyi szervezetekkel, mezőgazdasági szervezetekkel, a közúti fuvarozók képviselőivel, környezetvédő csoportokkal, köztük a Levegő Munkacsoport képviselőivel és a Greenpeace aktivistáival.

A cél, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottsággal kezdjük meg a tárgyalásokat az amerikai küldöttséggel Brüsszelben, ahol a 28 EU-tagállam egyikeként magyar nemzeti érdekeket is védeni kell – mondta Mikola, hozzátéve, összegzik az elvárásokat, megállapításokat, és február 27-én az Országgyűlés vitanapot tart a TTIP-ről.

Mikola István elmondta: különféle szervezetek eltérően látják a TTIP esetleges hatását:, a magyarországi vegyipar képviselői például "tele vannak aggodalommal" a hatalmas amerikai vegyipari potenciál miatt, a gyógyszergyártók ugyanakkor alig várják, hogy megszülessen a szabadkereskedelmi megállapodás. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát a TTIP-ben, és a gépjárműalkatrész-gyártók, közúti fuvarozók is arra számítanak, hogy kifejezetten jól fognak járni, ha a szabadkereskedelmi egyezmény hatályba lép.

Mikola István emlékeztetett, Magyarországon alkotmányban rögzített tétel a genetikailag módosított növények termesztésének kizárása; Magyarország GMO-mentessége "vörös vonal, ebből nem tudunk engedni a tárgyalások során". Európa – elsősorban Németország – támogatja ebben a kérdésben Magyarországot – mondta.

Az államtitkár megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint "nincs igazán átláthatóság a tárgyalások során".

Azt várjuk az Egyesült Államoktól, hogy "fedje fel a kártyáit", megkaphassuk a szakértői tárgyalások írásos anyagát, és hozzáférjünk minden információhoz – jelentette ki Mikola, aki szerint a tárgyalások lezárásának várható időpontja 2016 vége lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.