Összesen kilencmillió forint kártérítést kell megfizetnie a Mal Zrt.-nek a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint egy kolontári házaspárnak, akik elvesztették otthonukat és egyikük édesanyja is meghalt a négy és fél évvel ezelőtti iszapömlésben – olvasható a törvényszék honlapján.

A 2010. október 4-i iszapömlés során a házaspár házát elborította a vörös iszap, az épület lakhatatlanná vált, az ingóságok megsemmisültek és a felperesek mezőgazdasági területei is tönkrementek. Az iszapömlésben egyikük édesanyja meghalt- írja az elsőfokú ítélet.

A bíróság korábban egy közbenső ítéletben jogerősen kimondta már, hogy a Mal tevékenysége veszélyes üzemnek minősül, ezért a cég annak szabályai szerint felel a történtekért.

A cég a gátszakadással összefüggésben megsértette a két felperes emberi méltósághoz és egészséges környezethez, illetve egyikük egészséghez való jogát, mindezek miatt a törvényszék kötelezte a céget, hogy az egyik felperesnek 5 millió, a másiknak 2 millió forint nem vagyoni kártérítést, valamint a két felperesnek egyetemlegesen további 1 millió 885 ezer forint vagyoni kártérítést fizessen meg.

A házaspár összesen 46 millió 183 ezer forint vagyoni, illetve nem vagyoni kár megtérítésére kérte kötelezni az alperest, és az ideiglenes elhelyezés bizonytalansága következtében naponta felmerülő többletköltségek, valamint további nem vagyoni károk átalányjellegű megtérítését kérte 2010. október 4-től az elveszített lakóingatlan ellenértékének kifizetéséig fejenként. Ez napi 2500 forint.

A házaspár keresete kitért arra is, hogy ingatlanaik eladhatatlanok, esély sincs arra, hogy a környéken termelt árut eladják.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az elhunyt édesanyát már nem hozza vissza semmi, de ez a 9 millió elég megalázó összeg ha csak azt nézem, hogy oda lett mindenük.
wagabund
nekik legalább mert valamicskét ítélni a bíró..a többinek azt sem..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.