A Jobbik-Fidesz-KDNP háromszög megint rátalált Ságvári nevére, és természetesen megint problémájuk van vele.

Napok óta téma Szegeden, hogy át akarják nevezni a város híres iskoláját, a Ságvári Gyakorló Gimnáziumot.

A Szeged.ma hírportál azt írta, Rétvári Bence szerint sem elfogadható, hogy Ságvári Endre nevét viseli a szegedi köznevelési intézmény, ezért a Szegedi Tudományegyetemnek át kell neveznie a fenntartása alatt működő gimnáziumot.

“Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően” – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szávay István jobbikos képviselő kérdésére válaszolva.

A Ságvári neve visszatérő téma a városban, Szabó Gábor rektor 2013-ban kijelentette, szerinte a gimnázium nevéből csak az Endrét kellene száműzni, a Ságvári az évtizedek alatt ugyanis “védjegye” lett az intézménynek. A diákok és az oktatók most is tiltakoznak, létrehoztak Facebook-csoportot is, egy tanár pedig Rétvári Bencének írt egy nyílt levelet, amit a 444 hozott le:

Tisztelt Rétvári Bence Államtitkár Úr!

Az elmúlt napok eseményei nyomán elbizonytalanodtam, vajon elég körültekintően jártam-e el, amikor az általam gondozott két háziállatnak nevet adtam. Mint ahogyan az állatorvosi dokumentumaikból is látható, a macska a Samuel Beckett, a kutya pedig az Amèlie nevet viseli (Jeunet filmjének főszereplője után).

Igyekszem jogkövető állampolgár lenni, ezért az ezzel kapcsolatos kérdéseimet eljuttatom az MTA-hoz. Mindazonáltal jó magyar is szeretnék lenni, ezért kérek most Öntől, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumától állásfoglalást az alábbi kérdésekben.

1. A fent említett két háziállat közszereplőnek számít-e Ön(ök) szerint? (Tudomásom szerint folyamatos érintkezésben vannak az arra járó emberekkel – függetlenül attól, hogy azok telekhatáron belül vagy kívül vannak.

További, ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdés, hogy ezen nyílt levél közzététele által esetleg közszereplővé válnak-e.

2. Van-e tudomása arról, hogy Samuel Beckett összefüggésbe hozható a 20. századi diktatúrák kiépítésével, illetve fenntartásával? (Ismereteim szerint sem a náci Németországot kiszolgáló magyar rendszer, sem magyar csendőr ellen nem követett el semmit. Azonban megítélésében fontos lehet, hogy a német megszállás idején illegalitásban működő francia ellenálló volt.)

3. Van-e tudomása arról, hogy Amèlie összefüggésbe hozható a 20. századi diktatúrák kiépítésével, illetve fenntartásával?

4. Látva a történelmi kérdések morális-nemzeti megítélésében időnként bekövetkező változásokat, milyen időközönként javasolt újabb állásfoglalást kérni ugyanebben a kérdésben?

Biztosítom Önt és a Minisztériumot, hogy szükség esetén azonnal gondoskodom az állatok átnevezéséről. Emellett vállalom azt a fáradságot is, hogy leszoktassam őket arról, hogy a korábbi nevükre hallgassanak.

Szeged, 2015. február 20.

 

Tény, hogy 2013 óta közterület, 2014. januártól pedig cég, civil szervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, akinek vezető szerepe volt a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában. Ugyanakkor az is tény, hogy ágvári 1944-ben meghalt, miután az ellenállási mozgalom szervezőjeként tűzpárbajba keveredett az őt letartóztatni igyekvő csendőrökkel. A vitás ügyekben az MTA-nak kell döntenie, szerintük Ságvári a nem javasolt kategóriába tartozik, több történész viszont tiltakozik ez ellen.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edy Andre
Ja, hogy Ságvári utálta a nácikat, mint a szart. És ez manapság nem valami kívánatos hozzáállás.
Edy Andre
Ja, hogy Ságvári utálta a nácikat, mint a szart. És ez manapság nem valami kívánatos hozzáállás.
Dr. Felipe
Abban az országban ahol egy idegen hatalom első embere "ellenforradalmi" emlékművet koszorúzhat a regnáló magyar hatalom segítségével, ott bizony egy nácik ellen küzdő ellenállót aki mártírhalált halt, simán kihúzhatnak a szótárból.
Ahogy a szegénység, stadion, stb. szavakat is.
tivoli
Le a Ságvárival! Javaslom, hogy mostantól az intézmény neve

Rétvári Gyakorló Gimnázium

legyen!
Fradigege
Mint tudjuk, bolsevik volt és zsidó. A bolsevikok elég nagy kárt okoztak az I. világháború végén és után. Sikerült Magyarországon megutáltatniuk a zsidó lakosságot és elég erősen hozzájárultak közvetve ezzel a későbbi deportálásokhoz. Ne csodálkozzunk, hogy nem tetszett az akkori hatalomnak a nagy béke megmentési akciói. Már találkozott Magyarország olyanokkal, akik nem akartak Magyar katonákat az országban. Erre tót, rác, oláh megszállás jött a nyakunkra. Érdekes, hogy Khon Béláékat(Kun Miki bácsi felmenője) nyugatra menekülés közben fogták el. Szamuely pedig öngyilkos lett, az oláh csapatok pedig Győrnek vették az irányt. Ezzel a nagytudású bolsi zsidó vezetők, aligha lopták be Magyarország szívébe magukat. Ebből kifolyólag ne csodálkozzunk Ságvári Endre ország megmentésén. Nem hiszem, hogy a béke miatt volt ennyire harcias és ellenálló. Nem hiszek a bolsiknak, ahogy ezeknek sem. Mindig vannak mutyik a háttérben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.