A kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerdán az MTI-vel.

A tárca ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy az Országgyűlés kedden nem támogatta annak az országgyűlési határozattervezetnek a tárgysorozatba vételét, amely Magyarországnak az Isztambuli Egyezményhez elfogadását írná elő.

A parlament döntését több ellenzéki párt: az MSZP, az LMP, az Együtt – amelynek elnökségi tagja, Szelényi Zsuzsanna független képviselő, másokkal együtt nyújtotta be az Isztambuli Egyezmény elfogadásáról szóló határozati javaslatot – és a PM élesen bírálta.

Az IM közleményében emlékeztetett: az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcáról, és azok megelőzéséről szóló, 2011 májusában született egyezményét, azaz az Isztambuli Egyezményt Magyarország 2014. március 14-én írta alá.

Hangsúlyozták: attól, hogy az Országgyűlés nem támogatta annak az országgyűlési határozattervezetnek a tárgysorozatba vételét, amely az Isztambuli Egyezmény ratifikálását írná elő, a kormányzat elvégzi az ezzel kapcsolatos feladatait. Ezt a munkát az egyezmény ratifikálásához szükséges jogi, intézményi és pénzügyi vonatkozások felmérésére, koordinálására – létrehozott, a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoport végzi – írták, hozzátéve, hogy a munkacsoport legutóbb február 18-án ülésezett.

A kormány döntésétől függően az egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még idén tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet – olvasható az IM közleményében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.