Péntektől láthatják a két új koalát a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A ritka szerzeményeket csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek.

Nur-Nuru-Bin és Vobara a belgiumi Planckendael állatkertből, illetve a Németországból, a duisburgi állatkertből érkezett Magyarországra – mondta Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.

Hozzátette: Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák, Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában pedig Budapesten láthatók először. Európában eddig csupán kilenc rangos állatkertben tartottak koalákat, köztük lisszaboni, madridi és bécsi intézményekben.

Hatalmas elismerés bekerülni ebbe a nagyon szűk körbe, ugyanakkor komoly kihívás is – fogalmazott Persányi Miklós. A koalák érkezését 6 év előkészület előzte meg, az állatkert munkatársai pedig több mint ezerórányi külföldi képzésen és tréningen vettek részt, hogy megfelelően felkészülve fogadhassák a védett erszényeseket.

Péntektől láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben

Az állatok kizárólagos eledelét, az eukaliptuszleveleket, amelyekből a koalák átlagosan napi fél kilogrammot fogyasztanak, egy dél-angliai ültetvényről frissen szerzik be. A főigazgató elmondta, hogy a 2,5 méter hosszú vakbéllel rendelkező koaláknak egészségük megőrzése érdekében legalább 15 különböző eukaliptuszfaj leveleit kell rendszeresen fogyasztaniuk.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta, hogy a két koala teljesen ingyen került Budapestre, a szükséges előkészületek – így az új koalaház építése is – a kormány támogatásával valósultak meg.

Az államtitkár hozzátette: a kormány kiemelt beruházásként kezeli az állatkert további fejlesztését – a célra 25 milliárd forintot szán –, hiszen az intézmény a magyar kulturális örökség fontos része, ráadásul magasan a legtöbb látogatót vonzó kulturális intézmény Magyarországon. Tavaly 1 millió 70 ezer látogatója volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, miközben a Szépművészeti Múzeum is csupán évi 300-500 látogatót vonz.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek, és az állatkert kiemelkedő szakmai munkájának köszönhető a koalák beszerzése" – fogalmazott Tarlós István főpolgármester az állatok bemutatása és a koalaház átadása előtt. A 2010 óta megvalósuló beruházásokat, köztük az Ausztrál ház és ösvény átadását, illetve ritka állatfajok beszerzését és a tenyésztési sikereket sorolva hozzátette, Budapest elkötelezett az állatkert további fejlesztése iránt, hiszen itt minden befektetett forint kézzelfogható eredményeket hoz.

Vobara és Nur-Nuru-Bin február 24-én érkezett meg Budapestre. Az állatkert honlapján olvasható információk szerint mindkét koala hím, és a queenslandi alfajhoz tartozik. Nur-Nuru-Bin 2012. június 16-án látta meg a napvilágot a Mechelen melletti állatparkban, neve az ausztrál őslakók nyelvén déli szelet jelent. Vobara 2012. július 29-én jött a világra a duisburgi állatkertben, amely az első volt Európában, ahol a koalákat sikerült szaporítani. Mindkét állat elég fiatalnak számít, a hím koalák kifejlett méretüket negyedik életévükben szokták elérni, és háromévesen válnak ivaréretté.

Az állatkert azért tart jelenleg két hím koalát, mert a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak. Majd néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett egy nőstény érkezzen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.