A múlt év második felében kétszer annyi felhasználó adatát akarták megkapni a magyar kormányzati szervek a Facebooktól, mint az év első hat hónapjában – írja a hvg.hu. Az oldal az esetek harmadában ki is adta a kért információkat.

A Facebook legújabb átláthatósági jelentése szerint a magyar állami szervek 2014 első félévben 78 facebookozóra voltak kíváncsiak, míg a másodikban már 167-re. Ez beleillik az előző évek növekvő tendenciájába: 2013 első félévében 24, a második félévben pedig 51 felhasználóról kértek ki adatokat a magyarországi kormányzati szervek, így ezek alapján az éves növekedés több mint háromszorosnak tekinthető.

Eközben a nyugati országokban – például az USA-ban, Angliában, Németországban vagy Franciaországban – csökkent a kormányzati adatkérések száma.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
O'szt majd megfigyel? Teszek rá!
Mert G. Orbánozni már lehet, mert közszereplő (Rogán szerint közszereplőként el kell viselniük Simicska g...zését).
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
F_Viktor
O'szt majd megfigyel? Teszek rá!
Mert G. Orbánozni már lehet, mert közszereplő (Rogán szerint közszereplőként el kell viselniük Simicska g...zését).
bakegya
A félelem,a fóbia még a Nemzeti-nagy beszédében is helyet kapott orbán vitéznél-mondván a szabad információáramlást elfojtani volna jó-de erre képtelen és ezt nehezen viseli a cölöp-teknős!
julius68
Hát jó lenne tudni, hogy milyen konkrét indokkal, vagy kell-e indokolniuk. Addig szerintem nincs igazi hír.
Sics
Felmerült a kérdés hogy milyen esetben (és milyen alapon) adja ki a Facebook ( meg Google stb) a felhasználó adatait.

Vannak erről egész korrekt cikkek a neten, még magyarul is. Meg eléggé érthetően benne van a "felhasználási feltételek"-ben.

De szaladjunk végig a dolgon.

Kezdjük ott, hogy a netes cégek valamilyen államban működnek (vannak bejegyezve), és elsősorban annak jogrendszere vonatkozik rájuk.

Főszabály szerint ez a jogrendszer határozza meg azt is, hogy az adott cég milyen esetben kinek milyen adatokat adhat ki illetve mikor köteles kiadni ezeket az adatokat.

Hazai (ottani) vagy onnét nézve külföldi hatóság megkeresése nyilván és természetesen ilyen eset.

Pontosabban ilyenkor elvileg meg szokták vizsgálni (a Facebook maga megvizsgálja) hogy az adatkérés összhangban van-e a vonatkozó USA törvényekkel ... gyakorlatilag a jogsegély egyezmények akkor teszik lehetővé személyek kiadását, ha az amivel vádolják az illetőt mindkét országban bűncselekmény. Nagyjából ugyanez a a policy van érvényben a személyes adatok kiadásánál is: ha olyasmivel vádolják X ország hatóságai az érintett személyt (akinek az adatait kérnék) ami mind náluk, mind az adott cég székhelyéül szolgáló országban bűncselekmény.

Hogy érthetőbb legyek, nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy néhány magyar felhasználó, akik magukat Agresszív Kismalac, Vérnyúl és Pokol Vitéz néven azonosítják, létrehoznak egy facabook csoportot, amiben azt vitatják meg, hogy miképp kövessenek el bombamerényletet egy FIDESZ-es politikus családtagjai ellen.

Szerintük ugyanus ez remek ötlet.

Lehet hogy szerintünk is, de attól ez még bűncselekmény, konkrétan "terrorcselekmény előkészülete". Ez asszem olyan bűncselekény, aminek nem csak elkövetését, de már előkészületét is büntetni rendeli a BTK. ( Amiben azért mondjuk igaza van a jogallkotónak.)

A fenti fiktív csoport működésére felfigyelnek a nagyon titkos hazai szolgálatok és mert amúgy bénák megtalálni az illetőket, így adatkérést...
Desischado
Félnek! Ennyire tele van a gatyó, viktátor?
F_Viktor
@Sics: Jól látod, a bírói végzés hosszú procedúra, plusz valamilyen vádat is tartalmaznia kell.
Egyszerűbb, gyorsabb, ha a Lézer Jani alá tartozó titkosszolgálatok valamelyike kérik ki a userek adatait. De már a TEK is saját hatáskörében megteheti, nem kell engedélyekért sorban állnia.
Tekla
@F_Viktor: Ne tegyél rá , két rendbeli becsületsértésért most kaptam egy évet !
Az idegenek seggnyalása és zabáltatása folyt a faluban , ezt meg írtam a face bookra .
A helyi szemét feljelentet, a közpénzt bele lehet etetni a sógor-koma- jó barátba , de meg írni ! ? Így seggnyalás, meg a zabálás fogalmakkal megvalósítottam a becsület sértés bűncselekményt.
Fellebbeztem, de reményem semmi.
eszegfu
@Tekla: Tudom, hogy igazat irsz, de egyszerüen nem akarom elhinni! Komoly, hogy
1 évet kaptál?! Mint közszereplőnek nem kötelessége türni ezt a fajta szabad vélemény-nyilvánitást ennek a "helyi szemétnek"?!
wagabund
lári-fári..
... erős tévhit az, hogy adatokat kérnek, oszt jól nem adják, mert jog is van ám...

minden beírást figyelnek, még ezt is..aztán, ha oyan, hogy nem tetszik valakinek, már írják is az adataim..illetve nyomtatják a nemkívánatosnak vélt megjegyzést..
aztán vagy berúgják az ajtót, vagy nem..

és ez mindenkire érvényes. akármilyen fantázianév mögött 99%-ban ott van egy pontos cím..(akárki is írogat onnan)
Tehát a fészbúk csak egy, a több ezer figyelt lap, blog, emil között...
ne tápláljon senki illúziót, hogy jogai vannak...

nincs védelem, akármilyen jelszót is írunk be.

és lesz ez még szomorúbb is.
Aki Én
Feltételezzük, hogy kizárólag bűnügyi okokból.
F_Viktor
@Tekla: Vigyázni kell azzal, aki nem közszereplő.
Lázárt lehet Lézerezni, tudtommal csak a balesete miatti 5 kommentezőt jentett fel.
Rogán, Szíjjártó senkit nem jelentett fel (még ellenzéki politikust sem) mikor lakásszerzéseik után lopással gyanúsították őket. Nem véletlen, egy becsületsértési per esetén a bíróságnak vizsgálnia kellene miből vették az ingatlanaikat.
Ergo, ők is nagyon meggondolják mikor tegyenek feljelentést.
Gyuri Géderről
"Egyre több facebookozó adatait kéri ki a kormány" A világon, minden diktatórikus rendszeren működő kormány, ezzel a módszerrel tartotta, illetve tartja félelembe a népet.
Ehhez nyújt segítséget, - "Provokátorfigyelés" – ez az új Fidelitas első feladata" - a spicli hálózat kiépítése. A történelem megismétli önmagát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.