Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó bevallásokat – erősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta: munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Varga Mihály hozzátette: támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: ez a munkáltatóknak is könnyebbséget jelentene.

Kedden a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva az origo.hu írt arról, hogy két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásokat.

A rádió interjúban Varga Mihály elmondta azt is, hogy elkezdték a 2016-os költségvetés elkészítését. A konvergencia programot be kell nyújtani Brüsszelnek, tehát úgyis kell tervezési munkát végeznie a minisztériumnak, ehhez képest már minimális plusz munkával a következő év költségvetése is összeállítható – fogalmazott. A miniszter felidézte azt is, hogy 2011-2012-ben is előrébb hozták a költségvetés elkészítését.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, gazdasági szereplők is könnyebben tudják tervezni a következő évüket, ha tudják, hogy az állam mire készül, ha féléves felkészülési időt kapnak a 2016-os év gazdasági környezetére. Ezért ebben a fél évben szeretnék a költségvetési törvényjavaslatot elkészíteni és a parlament elé terjeszteni – közölte.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Még egy jog megvonása. Eddig önbevallás volt, most adókivetés lesz!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok