A legbiztonságosabb megtakarításnak nevezte az állampapírt a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezetőjével tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten. Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak – jelentette ki Varga Mihály.

Kamatai versenyképesek, a Bónusz magyar államkötvény lejárattól függően 3,5-4,5 százalék közötti kamatot fizet. Az új, ötéves lejáratú Prémium államkötvény (PMÁK) 4 százalékos kamatprémiumot fizet az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül – sorolta. Ezek az állampapírok hosszú távon is biztos megtakarítást jelentenek a kisbefektetőknek – mondta.

Varga Mihály hozzátette, hogy nem kell brókercégnél számlát nyitni állampapír-vásárláshoz, ezt a Magyar Államkincstárnál közvetlenül meg lehet tenni, ott ráadásul ingyenes az elektronikus értékpapírszámla-vezetés. A miniszter hangsúlyozta: a lakosság a legmegbízhatóbb újrabefektető emellett a kifizetett kamatokat belföldön használják föl, ez pedig kiemelkedően fontos az ország stabilitása szempontjából. Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója hozzátette, a megújítási arány 70-80 százalék a lakossági állampapírok körében.

Február végén nagyjából 2500 milliárd forint volt a lakossági állampapírok összesített állománya. A legnagyobb volumene (1105 milliárd forint) az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegynek volt, ezt követte a PMÁK (589 milliárd forint) és a kincstári takarékjegyek (360 milliárd forint) – mondta Varga Mihály. A Bónusz államkötvény 391 milliárd forintos állományából 75 százalék magánszemélyek tulajdonában volt – jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter.

Barcza György hozzátette, az öt évet meghaladó lejárat esetén adómentes a Tartós Befektetési Számlán tartott állampapírra kifizetett kamat. A vezérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban – azzal párhuzamosan, hogy csökkent az államadósságon belül a deviza részarány – a hozamok csökkenése oda vezetett, hogy 1300 milliárd forintról 1150 milliárd forintra csökkent az állam éves kamatkiadási kötelezettsége, vagyis ennyivel nagyobb a költségvetési mozgástér.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
A legbiztonságosabb a ,,párnaciha,, igaz ott nem kamatozik, de nem is tudja elvenni az mnb. az állam...
Knapp75
Elvileg igaza van, aki hisz a forintban és abban is akarja majd elkölteni a pénzét, annak a legjobb garantált hozamú megtakarítási lehetőség az, ha közvetlenül az államtól vásárol állampapírt.
De intő jel, hogy egyrészt fideszesek is inkább külföldre viszik a pénzük egy részét és devizában tartalékolnak, másrészt a nyugdíjpénztári megtakarításaink kétharmada is állampapírban volt, aztán egyszer csak bevonták és eltűnt...
Valahogy a visszamenőleges hatályú jogalkotás elterjedése óta kicsit bizalmatlan vagyok.

Azt meg sejtettem, hogy a BudaCash és a Questor botrányokat arra használják fel, hogy felmutassák az állampapírt, mint kiváló alternatívát.
Talán nem is véletlen ezeknek a cégeknek a tönkretétele...
Senara
Ami még az embereknél van pénz , kell nekik mert lejárnak a régebbi állampapírok . Mire ezeket vissza kellene fizetni lesz miből ?
Bercifiu
Misi! A boltbezárással elkurtad a szavahihetőségedet.
Inkább Kínai államkötvényt veszek, mint Magyart.
kakaósbögre
állampapír?akkor sem ha fizetsz érte. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.