Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni – közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. kedden az MTI-vel.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.

A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én azt is rohadtul utálom, hogy minden évben kétszer éjjel 2-kor fel kell kelnem órákat csavargatni...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Megsúgom nektek SEMMIT NEM SPÓROLSZ MEG A VILLANYSZÁMLÁD EGYETLEN FITYINGGEL NEM LESZ KEVESEBB!!!
Ez csupán egy sült barom kitaláció!!!
JAJMÁR
@papa.49: 19:26 Én már azt sem tudom, hogy melyik az igazi, mikor van éjfél valójában :)
papa.49
@JAJMÁR: A mostani idő az igazi...Egyébként meg a géped megmutatja hogy a BP. időtől mennyire tér el a ,,valóságos helyi idő,, mert bár az ország nem túl nagy, perces eltérések vannak
papa.49
@zöldszem: Egyem a szíved, de aranyos!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.