Már egy hónapja az aktív korúak ellátásának megállapítása már nem az önkormányzatok, hanem a járási hivatalok hatásköre. A hvg.hu elért néhány hivatali dolgozót, akik szerint az utóbbiak semmilyen szempontból sem lettek felkészítve a változásra.

Leegyszerűsítve az aktív korúak ellátása azt jelenti, hogy ez a „köznapi” értelemben vett segély: ha valaki – akármilyen oknál fogva – nem dolgozik, holott életkora szerint munkaképes, akkor ez az a végső mentsvár, amelyet a társadalom az éhhalál „alternatívájaként” biztosít számára.

Az aktív korúak ellátásának ügyintézése rendkívül bonyolult, nagyon komoly elméleti, jogi háttértudást igényel, az érintettek száma pedig magas. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint 2013-ban havonta átlagosan 248 584 személy részesült aktív korúak ellátásában, és minden ügy teljesen egyedi.

 A hvg.hu több fővárosi kerületben is érdeklődött, hogyan sikerült megvalósítani az átállást, a válasz pedig: leginkább sehogy. A megkeresett járásoktól azt az információt kaptuk, hogy a feladat szakember nélkül került át hozzájuk. Azok a témában rutinos hivatalnokok, akik a munkát akár már hosszú évek óta végezték, az önkormányzatoknál maradtak, a járásokhoz pedig felvettek néhány új tisztviselőt, akik számára a terület korábban teljesen ismeretlen volt.

A Miniszterelnökség szerint a járási hivatalok 2013. január elsejei felállításával számos szociális, pénzbeli ellátásokkal összefüggő feladat került át az önkormányzatoktól a feladatokat ellátó köztisztviselőkkel, illetve a szükséges infrastruktúrával együtt. Ennek megfelelően az aktív korúak ellátásával összefüggő feladatokat a korábban átvett kollégák megfelelő szakértelemmel és felkészültséggel el tudják látni, és ahol szükséges, ott a járási hivatalok más kollégái is tudnak segíteni a feladatok ellátásában.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Megint egy tökéletesen kivitelezett balfaxság, csupán az a baj hogy ennek következtében 250 ezer ember elátása került veszélybe!!!
FIÚK, KURVA NAGY NEKTEK EZ A KABÁT, NAGYON LE KELLENE MÁR MONDANOTOK!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@human: lényegében a zemberek erre adtak felhatalmazást ...és ha annyira zavarná őket, akkor lángolna a fél főváros...mint annak idején...de látsz valahol háborgó tömeget? látsz valahol morajló emberáradatot...mint a békemenet?...pedig 250 000 ember azért feltűnne...nem gondolod?
amíg meg nem látsz? addig nincs olyan nagy baj...max megy a hiszti makrancoséknál...de majd lenyugszanak...
karma1
@bundi: Kezdem azt hinni, hogy az emberek TENYLEG ezt valasztottak,... Mar nem hiszem el, hogy az emberek nem rohannak maguktol az utcara, vagy legalabbis nincs egy olyan osszefogott megmozdulas, mint a taxisblokad volt...az azert nem maradt hatas nelkul, ha persze nem is tul sokaig, de legalabb gondolkodoba ejtette a vezetest... Igaz, akkor masok voltak a tronon...
human
@bundi: Más a gondolkodás módunk, mint egy hagyományosan demokratikus országban. Ott azonnal az utcán vannak kisebb korrupciós ügyek miatt is. Hogy ez ne így legyen erősebb a kormányzati ellenőrzés is. Így hatékonyabb államot kapnak.
Én jó párszor leutaztam a 200 km-t, hogy ott legyek tüntetni a fővárosban. Láthatóan egyre kevesebben lettünk, mert a korábban még ígéretes ellenzéki erő szétolvadt a reményvesztés miatt. Az újabb megmozdulások bár megmozgatnak 10 ezer embert, de nincs előrelépés. Ha pedig nincs jövőkép, akkor nincs mi mögé állni jelenleg, csak valami ellen kimenni. De talán az is hiba, hogy főváros központúak a megmozdulások. A kisvárosokban szintén fontos az akár 100 fős demonstráció, mert erőt ad a bátortalan embereknek, hogy helyben is fel lehet vállalni az elégedetlenséget.
papa.49
@karma1: Kedvesem most alapjában más a helyzet, akkor az alkoholista belügyér, lövetni szeretett volna, kimászott a parlament ablakába ott fogták, bár csak ,,el kellett volna engedni a kezét,, akkor volt egy ,,tökös,, Bp. rendőrkapitány, és mindenek előtt nem egy gátlástalan banda uralkodott rajtunk, ezek az okok teszik más megvilágításba a mai helyzetet...
Ma egy olyan mint a taxis blokád volt, nyílt polgárháborúba sodorná az országot, a hazugovics első megnyilvánulása lenne hogy a kedvenc seggétől a Putyintól kérne segítséget, az pedig nekünk semmi jót nem hozhat, a mai helyzetben meg kell várni míg Brüsszel elzárja a pénzcsapokat, letérdel az ország, akkor már az orosznak se lesz fontos idejönni, meg egyébként is van most ott is elég baj...
Egyébként szerintem a hazugovicsék pont erre játszanak, hogy ,,felkelés,, legyen ami legalizálna sok most még titkos egyezséget a muszkával...
papa.49
@human: Pontosan megfogalmaztad a mai helyzetet sajnos minden igaz, minden szavaddal egyet KELL ÉRTENEM...
kukac50
Minek kell a járási hivatal az önkormányzat ismerte ismeri az ügyeket,ügyfeleket.
Sok fizetésért ülnek ott kedvezményezett emberek akik arról döntenek,hogy a szegények egyenek vagy dögöljenek éhen.
A kormány rendes termelő munkahely teremtésre fordította volna az összeget jobban járna mindenki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.