Egy fejlesztési banki hitelen keresztül a Miniszterelnökséget, továbbá a Földművelésügyi Minisztériumot (FM), a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint számos önkormányzatot említett Lázár János csütörtökön, amikor összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel. Budapesti sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, szerinte a pénzügyi felügyeletet is vizsgálni kell a brókerbotrány miatt.

Lázár János az állami érintettségről beszámolva a legnagyobb problémaként a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által a Quaestornak – szocialista kormányok idején – a győri ETO Parkra folyósított mintegy 17 milliárd forintos hitelt említette. Hangsúlyozta, hogy a pénzt fiktív projektre, fiktív fedezetek mellett biztosította az MFB, amely hibás üzleti döntést hozott. A hitelt az MFB Lex Zoltán vezette központi cenzúra bizottsága és a bank igazgatósága hagyta jóvá – tette hozzá, megjegyezve, szerinte érdemes lesz majd megkérdezni őket a parlamenti vizsgálóbizottságban.

A miniszter szavai szerint bizonyos, hogy a kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el.

"Itt valószínűleg komoly veszteséget kell majd az adófizetőknek elszenvedniük" – jelezte, utalva az ETO Park csődjére. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az állami vagyon komoly sportingatlanokkal gyarapodik. Kérdésre azt is elmondta, hogy volt belső vizsgálat az ETO Park ügyében, most a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát rendelte el.

Ezeket az állami szervezeteket érinti a brókerbotrány

Lázár János azzal folytatta a brókercégekkel való állami pénzügyi kapcsolatok ismertetését, hogy az FM – egy háttérintézményén keresztül – 410 millió forintot helyezett el a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, ez a pénz "odaveszett". Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ezt kérdésre válaszolva azzal egészítette ki: március 6-án értesítették az FM háttérintézményét arról, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírban tartott vagyonát nem tudják visszafizetni.

Lázár János felidézte továbbá, hogy a külügyi tárca a Quaestornál helyezett el 3,8 milliárd forintot, ez azonban megkerült.

Szóba hozta a Belügyminisztériumot is, mert a brókerbotrány miatt számos önkormányzat került nehéz helyzetbe. Közölte, nekik a jövőben is segítenek.

A miniszter tájékoztatása szerint az április 8-i kormányülésen lesz téma az államkincstár ügye, azaz akkor megvizsgálják, mikor lesz képes a kincstár arra, hogy fogadhassa az állami szervezetek által vásárolt állampapírokat.

Lázár János ismertette a brókerügyek kártalanítási folyamatát is, hangsúlyozva, hogy az elmúlt 25 évben nem volt olyan pénzügyi vagy brókercsőd, amelyben a károsultak megkapták volna a nekik járó pénzt. Ez most történik így először – mondta.

A Buda-Cashnél a 96 301 ügyfél 97 százalékának május 31-ig kifizetik a pénzét – közölte. A Quaestorral folytatva arról tájékoztatott, hogy ott 31 832-en érintettek, közülük a maximum hatmillió forintnyi befektetési összeggel rendelkező 22 264 betétest száz százalékban kártalanítja a Befektetővédelmi Alap. A kormánynak kötelessége, hogy a hatóságokkal összefogva és a kedden elfogadott vagyonzárolási törvény segítségével a fennmaradó 9568 ügyfélnek is megnyissa a kártérítés lehetőségét – mondta a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a Quaestor ügyfelei között voltak olyanok, akik az arányosnál jóval nagyobb kockázatot vállalva a szokásosnál jóval nagyobb kamatot érhettek el. Ezért hosszú távon elgondolkodtatónak tartja, hogy ilyen esetben milyen mértékben kell az államnak és a bankoknak kártalanítaniuk. Szerinte ugyanis a kockázatból valamennyit az ilyen ügyfeleknek is viselniük kell.

A miniszter úgy összegzett: a Quaestor csoport – élén Tarsoly Csabával – becsapta az embereket és az államot is. A Quaestor visszaélt a bizalommal, ezért vállalni kell a következményeket – jelentette ki, többször is piramisjátéknak nevezve a cégcsoport tevékenységét. Újságírói felvetésre nyomatékosította: a kormány meg sem fontolta azt az ajánlatot, amelyet Tarsoly Csaba a helyzet rendezésére tett.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a pénzügyi felügyeletet ugyancsak vizsgálni kell a brókerbotrány miatt. Ezért javasolni fogja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hallgassák meg akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét korábban vezető Farkas Ádámot vagy Szász Károlyt is. Mondják el, milyen vizsgálatot végeztek, és mi volt a benyomásuk – kezdeményezte a miniszter. "Nem tudjuk megspórolni, hogy ne kérdezzük meg a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy na, és önök mit tudtak" – A mintegy kétórás sajtótájékoztatón kérdésként felmerült a brókerügyekben hozott kormányzati döntések időbeli sorrendje is, amiről Giró-Szász András közölte: a február 25-i kormányülés emlékeztetőjéből is kiderül, hogy ott hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök felszólítása a miniszterek felé, és ott adott tájékoztatást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a helyzetről.

A kormánytagokra, államtitkárokra, fideszes politikusokra vonatkozó felvetésre a Miniszterelnökség vezetője azt felelte: nem tud közülük olyan érintettekről, akiknek bent ragadt volna pénzük brókercégeknél.

Szintén kérdésre Lázár János azt is mondta – megerősítve az egyik napokban tett nyilatkozatát –, hogy szerinte "a politika, a bankárok, a brókerek és a pénzügyesek közé az eddigieknél komolyabb falat kell húzni", mert a Quaestor-ügy is megerősítette abban, hogy "ezek minden kormány alatt minden politikusnál pénzt akarnak keresni".

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Megszólalt az alföldbikája! "A szocik 17 milliárdos hitele ( ETO Park) fiktív volt mert azt a stadionra és a többi létesítményére adták jelzálogként.." Miután az ismeretlen tettes meglett, Ibolya virágszál, Polt ponty segedelmével 2 hét után előzetesbe is helyezte. Ezek után legelőször is lefoglaltátok, azon létesítményeket amikre a szocik 17 milliárdos hitelt adtak...no most akkor ezek fiktívek, vagy lefoglalhatók jelzálogostól tokkal vonóstól...??? Te nyomorék , mert ezeket hallva, új értelmet kap a fogyatékos szó. Na szóval, amire a szocik adtak hitelt az megvan! Mivel a fedezet maga az építmény!. Arról büfögj, milyen jogon hazardíroztatok az állami pénzel. Nincs meg,! csak a külügy 3,8 milliárdja! A többi elveszett!
Számos önkormányzat bajban, nincs bér, nincs közmunkabér, stb...! Hát a ti béretek nem került veszélybe, te undorító sunyi dög? Nem hát, még jutalmat is osztasz!!! A kormány tagjai megkapják a sok milliós fizetésüket, végül is megdolgoztatok érte. Meg mi, szerintetek?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vonotok
Lehet Dózsa György vastrónjára is Gyurcsány adott pénzt. Sőt a törökök bevonulását és a 150 évet uralmukat is Gyurcsány finanszírozta. Szánalmas, egyben nevetséges amit Gyurcsány fóbiával művelnek. Van ebben a kormány csak egy olyan tisztviselő aki a hibája után fel állt volna és azt mondta volna LEMONDÁSOMAT a mai napon benyújtom. Csak a gerincük hajlik egyre mélyebbre.
zöldszem
@vonotok: Én ebben a mocsokban, Orbánt hiányolom! Nem kellene nyilatkoznia???

A Quaestor, a Nav xara a feje tetejükig ér, és a minidiktátor 100 tagú kíséretével bérelt repülőn Kazahsztánba vigyorog, szórakozik! A seg...nyalói hazugságokkal próbálják bebizonyítani itthon, hogy a xar, igen is lekvár!
Bercifiu
Janikám! Egy szaros B jogsit is érvényesíteni kell öt évenként.
Matolcso elvtárs mikor magához szipkázta a PSZÁF - et, talán át kellett volna nézni a korábbi tevékenységüket, a vizsgálati jegyzőkönyveket, esetleg egy új SZMSZ - t alkotni
Ha mindezeket megtette volna / ha értené a dolgát, a többi seggnyaló munkatársával / biztosíthatta volna a haveroknak a nagy hozamú kötvények törvényes kezelését.
Na de vaknak hiába mondjuk, hogy virrad.
Dr. Felipe
Amúgy az már eleve nem törvénytelen hogy állami szervek tőzsdézzenek a keményen dolgozó kisemberek adóforintjaival?
Vagy itt Magyarbajdzsánban már csak egy törvény van, maga g vicctor spicli elvtárs? Akkor már értem hogy miért érzi olyan jól magát Kazahsztánban.
kkalman
@vonotok: ma, 11:02 Ezeknek gerincük? A meztelen csiga egy Korinthoszi oszlop hozzájuk képest.
nyanya001
@zöldszem: A Földművelésügyi Minisztérium közleménye ellentmond Orbán Viktornak: a miniszterelnök szerint ő maga arra adott utasítást február 25-én, hogy vonják ki a közpénzt a brókercégekből. Fazekas Sándor tárcája viszont most azt írta, ők szó szerint végrehajtották a kormányfő utasítását, és megvizsgálták, van-e pénzük a Buda-Cashnél. A minisztérium háttérintézményének 410 milliója veszett oda, amit a Hungária Értékpapír Zrt-nél tartottak.

A Földművelésügyi Minisztérium legújabb közleménye megint megkavarta a kormányzati kommunikációt azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor pontosan mire adott utasítást a február 25-i kormányülésen.
Hát ezért nem mer megszólalni !
Össze vissza hazudozik !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.