Megdöbbentő győzelem a Balatonnál cím alatt foglalkozik kedden a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választással a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

"Bár az eredmény a külföldről beérkező szavazatok miatt még nem végleges, egy olyan párt jelöltjének a győzelme, amelynek vezetői azt állítják, hogy +a romák a zsidók biológiai fegyvere+, megdöbbentő" – írja Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője. Mint megjegyzi, az eredmény nemcsak a kormányzó Fideszben váltott ki aggodalmat, hanem "aggodalomra ad okot az egész magyar társadalom állapotát illetően is".

Ehl szerint a Jobbiknak esélye van arra, hogy a három év múlva esedékes parlamenti választáson nagyon jó eredményt érjen el, és Orbán Viktor "valódi ellensúlyává" vagy "koalíciós partnerévé" váljon. A korábban jelentéktelen Jobbik "a magyar választók nagy részének szemében elfogadható párttá válik".

"A Fidesz most ráveti magát a Jobbikra, és mindenfélével – olykor joggal – fogja vádolni. Ugyanakkor igyekezni fog, akárcsak az utóbbi öt év minden választása előtt, nacionalista lenni, hogy tartani tudja a lépést a Jobbikkal. Ez a versengés nem jó hír sem Magyarország, sem Európa számára. Ez utóbbi ugyanis egyszer még emlékezhetne úgy Orbán Viktorra, mint olyan politikusra, aki egészségtelenül csüngött ugyan a hatalmon, és kemény dolgokat mondott, de azért lényegében tartotta a lépést Európával" – zárja jegyzetét Martin Ehl.

A pozsonyi Pravda kedden több kommentárjellegű írást is közölt a vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választások eredményeivel kapcsolatban. Újabb akadályt küzdött le a Jobbik, amikor a tapolcai időközi országgyűlési választásokon sikerült kiharcolnia, hogy az övék legyen a Fidesz egyik megüresedett képviselői széke, s ezt a győzelmet részben visszafogottabb imázsának köszönheti a párt – írta egyik cikkében a pozsonyi lap. A szélsőségesség bélyegétől szabadulni kívánó Jobbiknak most először sikerült közvetlen versenyben legyőznie a Fideszt és az ellenzéki szocialistákat is – jegyzi meg a Pravda kommentátora, aki szerint bár a tét látszólag nem volt komoly, annak szimbolikus jelentősége mégis nagyobb, mivel Orbán Viktor abban bízott, hogy a Fidesz támogatottságának csökkenő trendjét éppen Tapolcán sikerül majd megállítani.

A veszprémi után a tapolcai választáson elszenvedett veszteség már a második figyelmeztető jel volt a Fidesz számára – írta egy másik cikkében a Pravda. A "Második figyelmeztetés" című írás szerint bár kicsi az esélye, hogy a "szélsőségesek" ezen a sikeren megerősödve nyerhetnének a parlamenti választásokon, "vannak olyan félelmek", hogy megelőzhetnék a szocialistákat, aminek következtében olyan patthelyzet állhat elő, amely a kormányba való belépésükhöz vezethet.

Mint megjegyzi, Ausztriában Haiderékkal már kipróbálták ezt a modellt, ott önmagukat diszkreditálták a jobboldali populisták, s bár várhatóan Magyarországon is hasonló lenne a végkifejlet, az elkövetett hibákért ez túl magas ár lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.