Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), ahogyan eddig is, úgy továbbra is készen áll arra, hogy szakmai párbeszédet folytasson a felsőoktatást érintő kérdésekben. Ennek a párbeszédnek viszont nem az utcákon, hanem a szakmai fórumokon van a helye – reagált a tárca felsőoktatásért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a Szabad Oktatást Facebook-csoport által a fővárosi József nádor térre szervezett megmozdulásra, amelyen az oktatáspolitika alakítása során a kormány és az érintettek közötti párbeszéd megvalósításáért demonstráltak.

Kifejtették: az elmúlt 10 évben – a demográfiai folyamatokhoz is alkalmazkodva – csökkent a tanárképzés létszáma, ezért nem indokolt ugyanannyi gyakorlóiskola sem. Ezen iskolák többségében már nincs elegendő számú pedagógushallgató, tehát nem is funkcionál gyakorlóiskolaként.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a felsőoktatási intézménynek valóban feladata-e az, hogy egy olyan gyakorlóiskolát működtessen, amire egyébként nincsen szüksége.

Az államtitkárság – mint fogalmaztak – "a rendszer igazságosabbá tétele érdekében" azt kérte az érintett 9 felsőoktatási intézménytől, hogy május 8-ig vizsgálja meg, majd tegyen javaslatot arra, hogy valóban szüksége van-e gyakorlóiskolájukra. Amint ez a folyamat lezárul, a tárca, az egyetemek és a gyakorlóhelyek közösen alakítják ki álláspontjukat arról, hogy az adott gyakorlóhely átkerüljön-e a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz – tették hozzá.

Kiemelték továbbá, hogy "mivel magas színvonalon működő közoktatási intézményekről van szó, az Emmi nem kívánja bezárni őket, hanem általános funkciójuk szerint, iskolaként szeretné tovább működtetni azokat". A lépés továbbra is biztosítana jövőt az érintett intézmények számára, hiszen az iskolák egy eddig is állami fenntartású intézménytől kerülnének át egy másik állami fenntartású intézménybe, a működtetéshez megfelelő mértékű költségvetési támogatással – fogalmazott az Emmi.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az Emmi azt állítja, nyitottak a párbeszédre az oktatásról. Aki pedig ezt elhiszi, annak az egészségüggyel lenne sürgős dolga.
Mobil123
Micsoda kretén ! Még hazudni sem tudsz!!
pbalage
Én egyáltalán nem vagyok nyitott egy ilyen maffiaszervezettel kapcsolatban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.