A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel.

A politikus úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, "még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések". Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a halálbüntetés témájának felvetése egy demokráciában "biztosan nem tilalmas".

A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ugyanakkor van egy csomó tévhit a halálbüntetéssel kapcsolatban – mondta, hozzátéve: ezért kell beszélni róla, hogy elmondhassák a pártolói és az ellenzői is az érveiket.

A politikus egy kérdésre válaszolva elmondta: ő maga "életpárti". "Én azt gondolom, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el" – mondta.

A műsorban a halálbüntetés témájáról beszélt Tóbiás József, az MSZP elnöke is. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak olyankor veszi elő a halálbüntetés témáját, "amikor már nincs érdemi kormányzásra programja, nem tudja, mit kellene tennie", ezért "bedob olyan témákat", amelyek megoszthatják a társadalmat és elterelik a valóságról a figyelmet.

Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme módosítani a trafiktörvényt, inkább el kellene törölni. Azt mondta, "arra nincs szükség, hogy a haveroknak kézen-közön kiosztott üzleteket továbbra is fenntartson a kormányzat". Tóbiás József szerint a fóliák leszedése önmagában "pótcselekvés".

Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója a műsorban "látványpolitizálásnak" nevezte a halálbüntetésé témájának felvetését. Ez "látszatválasz" egy nagyon komoly kérdésre, és csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az olyan igazi problémákról, mint például a bűnmegelőzés. Felhívta a figyelmet arra is, nem bizonyított, hogy a halálbüntetésnek van visszatartó ereje.

Mester Csaba ügyvéd viszont azt állította, hogy a büntetéseknek – így a halálbüntetésnek is – általában van visszatartó erejük.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő – mondta. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Kósa ! Ami értelmes embereknek nem megy, azt te különösen ne erőltesd !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
brutus
A NAP VICCE !!! Ö ??? HAHAHA, HOGYAN IS...??!!! KIZART DOLOG !!
papa.49
Laja te meg az értelem???
Ha esetleg újra születnél, talán de akkor se biztos!!!
justhpeter
"Kósa értelmesen beszélne a halálbüntetésről"
Kizárt dolog, hogy Kósa valamiről tudna értelmesen beszélni. Emlékeim szerint többször, több témában is belekezdett már, de egyszer sem sikerült neki.
kata53
Kósa és az értelmes beszéd! Olyan messze áll egymástól, mit Makó Jeruzsálemtől!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.