Az Alapjogokért Központ (AK) mintegy másfélé éve indult és már akkor is feltűnő volt, hogy munkatársai az akkor még létező Navracsics-féle Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, illetve a KDNP-s ifjakhoz, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséghez (IKSZ) voltak köthetők. Most az Átlátszó annak járt utána, hogy a Fidesz hogyan finanszírozza pártpénzből fedőcégen keresztük az AK-t.

A lap hiába érdeklődött az AK-tól annak támogatóiról, bár ígérték, hogy a jogszabályi követelményeknek megfelelően eleget tesznek majd, honlapjukon azóta sem látni semmilyen, a támogatásokra vonatkozó pontos adatot. Mindössze a partnerek listája érhető el. Ezek közül a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány, illetve a Századvég Alapítvány jöhettek szóba, mint finanszírozók. Bár kérdezte őket az Átlátszó, mindkét szervezet hallgatott arról, hogy támogatják-e az AK-t.

Ahogy a lap kiderítette, az AK igazgatója, Szánthó Miklós 2013 júniusában bejegyezte a Jogállam és Igazság Kft.-t. Ez a Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványától 2013-ban 31,6 millió, 2014-ben pedig több mint 49 millió forintot kapott a működési költségekre. A Kft. 2013-as pártalapítvány felé tett éves beszámolójából pedig látható volt, hogy a kapott pénzt az AK támogatására fordították. Ez tehát bizonyította az Átlátszó szerint sejtésüket, hogy a Kft. az álcivil AK fedőcége. 

Az AK egyébként azt állítja magáról, "elkötelezett az alapvető jogállami értékek, a hagyomány és a szabadság kultúrája iránt, feladatának tekinti, hogy időről időre megvizsgálja az aktuális közjogi kérdéseket, ügyeket, és azokról mértéktartó, de mértékadó elemzéseket hozzon nyilvánosságra". Ennek megfelelően kutatásaik, elemzéseik módszertana kizárólag jogi szempontokat vesz figyelembe, politikai értékelésre nem terjed ki – írták magukról.

Ehhez képest az AK az alapjogok helyett a kormányt védi meg a kritikáktól. Idén például próbálták cáfolni a Human Rights Watch majd az Amnesty International kritikus országjelentéseit, illetve védelmükbe vették az iskolai szegregációt, valamint a menekültek őrizetbe helyezését lehetővé tévő tervezett jogszabályokat is – írta az Átlátszó.

A lap cikke arra is kitér, hogy az AK vezetője, Szánthó Miklós hogyan kapott "gyanús" körülmények között közpénzből finanszírozott Amerikába szóló ösztöndíjat.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Még a cöfös ökröké kell...és torkuknak ugrunk ! A piszkos mocskos úristenit ennek a patkányhordádnak, a kórházak működésére meg kolduljunk, mi ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@mate03: Ezt az ügyet legális útra kell terelni. Amíg az emberek asszisztálnak az adócsaláshoz addig az orvosoknál nem lesz kikényszerítve, hogy kiharcolják a béremelést. Márpedig az egyetlen elfogadható megoldás a normális bérezés. Itt nem milliós fizetésekről van szó, mint nyugaton, hanem néhány százezerről amiért már egy tisztességes és nem kapzsi orvos itthon maradna.
Ha valaki szívesen ad az orvosnak és tud adni az ő dolga. De mikor a nyugdíjas pár ezer forintjára azt mondja, hogy köszönöm már kávéztam vagy gúnyosan elutasítja a doboz bonbont akkor látható, hogy nem hálapénzről van szó, hanem kemény sarcról.
bretagne
@human: Ezért nem lépnek ki az Unióból, a pénz miatt.
human
@bretagne: Tudod mi lesz, ha kilépünk az EU-ból? Irány 30 évet vissza az időben. Pult alól kapjuk a hiánycikkeket és luxus lesz a mobil telefon. A mostani jólét egy illúzió. Az ország teljesítménye legalábbis nem indokolja.
bretagne
@human: A többség nem akarja, hogy kilépjünk. Csak egy.két barom!!!
bakegya
Csakkk a norvég alapoknak kellett elszámolni,még a tisztasági betéttel is!!!-a borbás meg a vajna pedig kóstolgathat bennünket akár olyan áron is, hogy csakkk csurogjon a nyálunk!
ÁLOM ORSZÁG ÁLOMPOLGÁRAI-DE AZOK NEM MI LEHETÜNK HANEM A MÉSZÁROS MEG A FÉNYETETŐ TIBORCKA.
kkalman
AK?
Ja, a 47-es!
Azt kezelni is tudom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok