Orbán Viktor azt javasolja, hogy a halálbüntetés bevezetésének kérdése legyen tagállami hatáskör az Európai Unióban.

"Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (...) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország" – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ha az megtörtént – folytatta –, akkor "utána tudunk dönteni arról, hogy bevezessük-e vagy sem".

Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta: "én az élet pártján vagyok". Mint fogalmazott, onnan nézi a kérdést, mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez. "Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni" – mondta.

A halálbüntetés napirenden tartásának szükségességéről szóló álláspontjával kapcsolatban kifejtette: "az emberek azt hiszik, nagyon sokan vannak, akik azt hisszük, hogy ha van halálbüntetés, illetve egyes bűncselekmények halálbüntetéssel való fenyegetettsége létezik, akkor nagyobb biztonságban vagyunk". Hozzátette, nagy vita van arról, hogy ez így van-e vagy sem, de fontos kérdés, hogy az emberek mit gondolnak erről.

A miniszterelnök egyúttal örömét fejezte ki, hogy része lehetett e vita megindulásában, hogy "kiegyensúlyozottabbá válik a közgondolkodás ebben a kérdésben", mert – mondta – a nyilvánosságban rendszeresen csak a gyilkosok, a bűncselekményt túlélt elkövetők jogairól, életéről szoktak gondolkodni.

Orbán Viktor ezért azt kéri a vitában részt vevőktől, legalább egy pillanat erejéig gondolkodjanak el úgy is a kérdésről, hogy mi van, ha az ő gyereküket vagy feleségüket, édesapjukat, édesanyjukat ölték volna meg.

A kormányfő a menekültekről is beszélt. Szerinte az illegális bevándorlást törvénysértésnek kell tekinteni, az ugyanis nem egy "bocsánatos bűn".

A magyarországi tervekre vonatkozó brüsszeli reakciókat – mondta – elismerésnek tekinti, nem pedig kritikának. Magyarország az egyetlen ország, amely nyíltan, világosan beszél erről a problémáról, és aki így tesz, azzal vitatkoznak – fűzte hozzá.

Orbán Viktor közölte azt is, őrült ötletnek tartja azt az európai elképzelést, amely szerint "valaki beengedi a menekülteket a saját országába", majd utána "szétosztja" a többi tagállam között.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alzheimer Fauna
Basszus! Ez az erkölcsileg csökött bármit megtenne, hogy elterelje a figyelmet a meggyilkolt trafikos lány kapcsán felmerülő jogalkotói felelősségéről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Alzheimer Fauna
Basszus! Ez az erkölcsileg csökött bármit megtenne, hogy elterelje a figyelmet a meggyilkolt trafikos lány kapcsán felmerülő jogalkotói felelősségéről.
Desischado
Egyik nap ezt mond, a másik nap meg mást. Nem normális, de ebben semmi újdonság nincs. De szerintem csak az elkóborolt szavazókat akarja a jobbiktól visszaszerezni ezzel a dumával, arra nem számított, hogy nemzetközi balhé lesz belőle. De ha komoly baj lesz, akkor lapítani fog az EU előtt, mint nyuszi a fűben!
karma1
@Mirabilis: Maradjunk a "vagy mindketto" megallapitasnal... Nagyon ideje lenne egy graz-i tunningnak...
karma1
Megis mit kepzel ez az agyament, hogy meg tudja valtoztatni az EU alapszabalyait is? Azt gondolja talan, ha a magyaroktol elvette az Alkotmanyt, helyebe tolva az Alapkatyvaszt, akkor ugyanezen recept szerint belepiszkalhat az EU-s Alkotmanyba is?

Miert nincs korulotte ilyenkor - a masik agyatlan, habonyarpin kivul - egy joakaroja, aki forszirozna a pontos gyogyszeradagolasat, es akkor talan nem mondana ennyi baromsagot, plane az Unionak???

Ja, es mar megint meg akarja vedeni a magyarokat...
Te nagyon lo! Vedd mar eszre, hogy a magyaroknak egyetlenegy ellensege van, es az TE magad vagy!
sziha
@Mirabilis: O nem hulye. Neki a hangok mar megmondtak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.