Több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal felemelték a polgármesteri béreket – írja a Népszabadság.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is mindezt törvénytelenül tették.

A mintegy 3200 magyarországi település több mint felében csökkentek a juttatások. Ennek oka, hogy korábban a fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, ami nagyjából 38 ezer forint, s ennek hét–kilencszerese, tehát 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér.

Most viszont a helyettes államtitkári 750 ezer forintos javadalmazás 20 százalékát kapják az 500 fő alatti falvak vezetői, vagyis 150 ezer forintot.

Egy ezer lakosú községben korábban 328–425 ezer között lehetett a fizetés, ami októbertől körülbelül háromszázezer forintra mérséklődött. Az 1500 és tízezer fő közötti településeken a bér már 450 ezer forint.

Jól jártak azonban a harmincezer lakos felettti települések vezetői, hiszen e körben a korábbi legfeljebb 560–670 ezer helyett csaknem 750 ezerre emelkedett az illetmény. 

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára a Népszabadságnak azt mondta, azt a törvénymódosítást, amely a miniszterek számára lehetővé teszi a helyettes államtitkári illetmények harminc százalékos eltérítését, nem lehet kiterjeszteni a településvezetőkre.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iskolakerülő
Szerdán közlöm a munkaadómmal, hogy megemeltem a fizetésem, csütörtöktől szabadon igazolható vagyok...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
picike
@iskolakerülő: én nem vagyok irigy de megértő se ezt mostan hogy vissza amit már kiadtak ez csucs !jogtalan bérek kifizetése ! A nyugdijakkal is el lehetne ezt játszani ,de utána nem adom vissza @iskolakerülő:
Tibor43
Nem hagyják egymást,az út szélén...
ágimami
Tetszik ez a cím!! "törvénytelenül emelhettek rajta"

Mert ugye nem mindegy, emeltek, vagy emelhettek!!
Azért kiváncsi lennék, mi lesz a vége, mert én konkrétan sehol nem olvastam, hogy vissza kellene fizetniük!! Lázár és a többiek is csak a véleményüket mondják el, hogy szerintük törvénytelen!
Desischado
Nekik persze lehet! Nekünk miért nem?!
Yoda69
@Tibor43: Egymast nem, a zembereket viszont paros labbal rugjak az arokba.
kkalman
Mi a probléma a törvénytelenséggel? Ők maguk se tartanak be egyet sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.