A gyerekek beilleszkedését segíti a hároméves kor felett kötelezővé váló óvoda – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Novák Katalin megjegyezte: a hároméves kornál fiatalabb gyerekek esetében a bölcsőde célja az, hogy a dolgozó szülők elhelyezhessék valahová a kicsit. Emlékeztetett arra is, hogy Európa-szerte a kétkeresős családmodell az elterjedt.

Az államtitkár elmondta, óvodák bővítésére, fejlesztésére, összesen kétezer új férőhely létrehozására 2,5 milliárd forint értékben pályázatot írt ki a nemzetgazdasági tárca; a települések igényeik és tehetősségeik mértékében nyerhetnek el támogatást.

Novák Katalin szavai szerint az új rendszer 10-15 ezerrel növelheti az óvodások számát az új szabályozás bevezetése nyomán. "Férőhelyünk több van, mint amennyi óvodás lesz, a fontos az, és ez a pályázat is pont ezt célozza, hogy ott legyenek férőhelyek, ahol a gyerekek vannak" – fogalmazott az államtitkár.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"Emlékeztetett arra is, hogy Európa-szerte a kétkeresős családmodell az elterjedt."
Szerintem meg nem. Európa-szerte az az elterjedt, hogy egy kereső el tudja tartani a családját. Innentől kezdve fölösleges minden szájtépés.
Nálunk meg nem hogy kétkeresősek, hanem munkanélküliek, ezért eleve nem terveznek családot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Freewolf
@m.macskosz: Nem hittem, hogy így lesz, de egyetértek veled!
m.macskosz
@darwin: Van előnye az óvodának. Kevés szülő tud olyan szinten foglalkozni a gyerekkel, mint egy képzett--és elhivatott!--óvónő. Nekem például fel sem tűnt, hogy a fiam az s, a z és c hangokat nem ejti ki tisztán. Az óvodai logopédus viszont kiszúrta, helyre is hozta.
Döbbenten tapasztaltam, --de nagyon örültem neki--, hogy nagycsoportosként például a halmazelméletet ismertették meg a gyerekkel. Angolul is tanultak, úszni is jártak..., szóval a jó óvoda csak használ a gyerekeknek. Az, hogy kötelező, már más kérdés.
verum
A kötelező jelleg mindig hibákkal van tele. A gyerekek nem egyformák. A szobatisztaság nem azonos időben alakul ki és ez nem minősítés kérdése. Aki később érik, egy életre kisebbségi komplexust szedhet össze már az óvodában.
Vannak jó óvódák, ahol jobb helyen van a gyerek, ez vitathatatlan, de vannak jó szülők is ahol szintén jobb helyen van a gyerek, ezt is tudomásul kellene venni. A kormány ne akarja jobban tudni minden szülőnél, hogy mi jobb a gyerekének!
Az oktatási rendszerünk meg nem bizalomgerjesztő. Óhatatlanul az jut eszembe, hogy kellenek a kicsi gyerekek a politikusoknak villogni és agymosáshoz.
Freewolf
Ne mondjunk kormányt, nevezzük hatalomnak!
A hatalom tudja, hogy mi az érdeke. Nagyon, de nagyon kevés olyan gyerek lehet, akinek káros az óvoda. Szakemberek szakszerűen foglalkoznak a gyerekekkel és épp azok érdekében tették kötelezővé, akiket másképp nem tudtak rávenni, hogy ezt a szolgáltatást a gyermekeik érdekében igénybe vegyék!
darwin
@verum: Most veled értek egyet,az uniformizálás mindig rosszat tesz.Számomra is a kötelező jelleggel van gond.és bizony vannak alkalmatlan és gonosz sőt perverz óvónők.
Nil
A legfogékonyabb korban kapják el jövő nemzedékét - nem véletlen hogy ovisokat használnak avatásokhoz és az sem hogy egyre gyakoribb az ovilátogatás.
undorító az egész

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.