Folyamatosan csökken a munkanélküliség Magyarországon; beértek a kormány által indított programok – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett adatok kapcsán.

Az Eurostat szerdai közlése szerint áprilisban 9,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a 28 tagországból álló Európai Unióban, a 19 tagállamból álló eurózónában pedig 11,1 százalékos.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 7,3 százalékos áprilisi magyar munkanélküliségi ráta uniós összehasonlításban nagyon jó.

A csökkenő munkanélküliség okai között említette a versenyszféra foglalkoztatási igényének bővülését, illetve azokat a programokat, akciókat, amelyeket a kormány az elmúlt időszakban indított, mint például a munkahelyvédelmi akcióterv, az első munkahely garancia program vagy a fiatalok vállalkozóvá válását segítő intézkedések.

Ezek az eszközök mára beértek, és jelentősen tudták bővíteni a foglalkoztatást a versenyszférában – közölte Czomba Sándor.

A nemzetgazdasági tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy már több mint két éve az EU átlaga alatt van a magyar munkanélküliség.

Magyarországon 2014. áprilisa és 2015. áprilisa között 0,5 százalékponttal, 7,8 százalékról 7,3 százalékra csökkent a munkanélküliség. Ezzel olyan régi uniós országokat előzött meg, mint Svédország, ahol 7,7, Belgium, ahol 89,5, Finnország, ahol 9,4, illetve Franciaország, ahol 10,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta – emelte ki az NGM, hozzátéve, hogy hat tagállamban nőtt a munkanélküliség szintje az elmúlt egy év alatt.

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy a magyar fiatalok 19,3 százalékos munkanélkülisége is kedvezőbb a 20,7 százalékos európai átlagnál, miközben Görögországban 50,1, Spanyolországban 49,6, Horvátországban 45,5, Olaszországban pedig 40,9 százalékos ifjúsági munkanélküliséget mért az Eurostat.

Az NGM közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó teljesítménye a kormány olyan hatékonyan működő foglalkoztatási programjainak is köszönhető, mint például a lakhatási támogatás, a kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését támogató pályázat, illetve a segély helyett munkát biztosító közfoglalkoztatási programok.

Mindezek a gazdasági növekedéssel párhuzamosan folyamatosan javítják az ország foglalkoztatási helyzetét – közölte a tárca.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Folyamatosan hazudtok bele - pofátlanul - az emberek arcába !
Dr. Felipe
Megy a trükközés a számokkal. Az én településem környékén egyetlen egy új munkahely nem létesült az elmúlt 5 évben.
Ja bocsánat, egy igen az önkormányzati hivatalban, a polgármesterünk menye kapott állást. Hát ez is több mint a semmi. A létszámleépítés viszont sokkal hosszabb listára fér csak el.

Hát ez a valóság elvtársak, Magyarbajdzsán jobban teljesít.
nyanya001
Folyamatosan hazudtok bele - pofátlanul - az emberek arcába !
Anna Mária
Máskor adjatok az Eurostatnak valós statisztikákat!
A közmunka nem normális munkahely, és a külföldön dolgozókat sem számíthatjátok magyar foglalkoztatottnak! Ők már benne vannak az illető országok statisztikáiban!
lópicigáspár
Ha a Fletó hazudott éjjel nappal, ezeknél valahogy így kezdődne a mondat: Hazudunk 00.00.01 órától 24.00.00 óráig. A tized, század és ezredmásodpercektől nagylelkűen eltekinthetünk!
justhpeter
"Csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítok."
colibri
Amióta elvesztett jópár időközit a fidess és megfogyatkozott a szavazói tábora, a közmédia ezerrel rákapcsolt dicshimnuszt zengeni. A Kossuthon kizárólag arról szól az összes híradás, hogy mennyire csökkent a munkanélküliség, nulla az infláció, alacsony az államháztartási hiány, stb, stb Az államtitkárok nagy számban járnak be nyomatékot adni a statisztikának. Orbán azt hiszi, hogy 5 év után még mindíg belehazudhatja a saját hülyeségeit, öndícséretét az emberek arcába és hisznek neki. Közben volt elég idő a megvilágosodásra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok