Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte – derül ki az Ipsos június elején végzett közvélemény-kutatásának eredményéből.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda.

A Jobbik valamivel többet veszített, két hónapja 17 százalékon állt, most 15 százalékos, és 1,2 millió szavazópolgár követi a radikális pártot.

Az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte.

Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van.

Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet.

A pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra bővült.

A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, a Jobbik 28 százalékos. Az MSZP ebben a körben 15 százalékot ér el. A DK – tábora enyhe emelkedésének és támogatóik erőteljes aktivitásának köszönhetően – a negyedik helyre jött fel, támogatottsága 9 százalékos. Az LMP 5, az Együtt 1 százalékot kap a biztos pártválasztói csoportban.

Az Ipsos szerint megtört ugyan a Jobbik lendülete, sőt az elmúlt hónapokban vissza is esett a támogatottsága, mégsem maradt le igazán a Fidesztől. Azt írták, a Jobbik híveinek aránya tavaly október és ez év márciusa között 11-ről 18 százalékra emelkedett, azóta viszont 15 százalékra csökkent. Az utóbbi hónapok veszteségei nem köthetők igazán egyik társadalmi réteghez sem, a lemorzsolódás általános és egyenletes.

Az elemzés szerint mivel a Fidesz tábora is csökkent egy hajszállal, ezért a korábbiakhoz hasonlóan most is vannak olyan társadalmi rétegek, ahol a Jobbik tartja a lépést a kormánypárttal. A harmincas korosztályban, az érettségizetteknél holtverseny van a két politikai erő között: itt 17-18 százalék körüli a támogatottságuk, a negyvenes éveikben járók körében, valamint a szakmunkások között viszont vezet a Jobbik a Fidesszel szemben 24-17, illetve 23-16 százalékos arányban – olvasható az összefoglalóban.

Tavaly ősz óta az MSZP tábora változatlan méretű volt, de most ez a párt is veszített támogatókat. Összességében a Jobbik mögött a harmadik helyet foglalja el a szocialista párt, de akad néhány csoport, ahol a második helyen áll: az 50 év felettiek körében 14, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknél 12 százalékos az MSZP, míg a Jobbik támogatottsága e társadalmi rétegekben 8 százalékos. A szocialistáknak 50 év alatt vannak a leggyengébb pozíciói, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével.

Az Ipsos felmérése szerint a Demokratikus Koalíció "enyhén araszol" felfelé, amíg tavaly jellemzően 2-3 százalékos volt a tábora, addig ebben az évben többször elérte a 4 százalékot.

Az elmúlt hónapok adatai azt is jelzik, hogy a pártnak van a legaktívabb szavazóközönsége, most például háromnegyed részük menne el szavazni, ha parlamenti választás lenne. A Jobbik szavazóinak 61, a Fidesz híveinek 58 százaléka mutatkozik elszántnak, az MSZP-seknek 52 százaléka eltökélt, míg az LMP-sek 40 százaléka menne el voksolni egy mostani választáson – olvasható az elemzésben.

Az Ipsos június 1. és 8. között végezte el a kutatást ezerfős mintán, amelynek tagjai együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok ezerfős mintánál legfeljebb 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú embert megkérdeztek volna az országban.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@paolo006: A taxisblokádnál sem lőtt senki. Csak azt mondták, hogy most pihenjünk pár napig. Minek rohangáljanak kocsik az utcákon, buszok az országutakon ? Pihenjünk, üljünk otthon a tévé elött és nézzük, hogy választott kormányuk hogyan vergődik a saját töketlenségében. Hogy meddig ? Míg a kormány fel nem teszi mindkét mancsát jó magasra. Ennyi. Minek ide lőni ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
paolo006
Nem tudom, hogy lesz ebből kormányváltás ha ilyen gyengus a bal oldal értékelhető jobb oldal pedig nincs. Mondja már meg valaki, hogy hogyan takarítjuk el ezt a csürhét?
justhpeter
Majd valamelyik IQ nulla fidesznyik nyalakodó elmagyarázza, hogy azért halad a DK, mert az Unió párt-finanszírozza.
Kormányváltás a jelenlegi állapot szerint csak akkor lesz, amikor az ismeretlen katona kapcát cserél. Nincs sem szervezettségében, sem országos lefedettségében olyan párt ma, aki köré bármiféle összefogás szerveződhetne. A szellemi potenciáljukról ne is beszéljünk. Amikor a szociális ellehetetlenülés, a szegénység valóban kiüti majd az ingerküszöböt eljön majd egy második "taxisblokád", ami reményeim szerint kapitulációra kényszeríti a kormányt. És kezdődhet minden előröl, csak az utolsó 15 évet vesztettük el.
paolo006
@justhpeter: Szerinted van valami a fegyveren kívül ami ezt a kormányt kapitulációra kényszeríti? Totális önkontroll hiány.
human
Messze van még 2018, de szerintem ha most lenne választás, akkor a jobbik nyerne. Aztán megint fognák a kedves szavazók a fejüket, hogy hát nem erre számítottak.
Ha a demokratikus ellenzék nem lépi át az esélyes párt küszöbét és indul a kétfarkú kutya párt, akkor az utóbbira szavazok.
justhpeter
@paolo006: A taxisblokádnál sem lőtt senki. Csak azt mondták, hogy most pihenjünk pár napig. Minek rohangáljanak kocsik az utcákon, buszok az országutakon ? Pihenjünk, üljünk otthon a tévé elött és nézzük, hogy választott kormányuk hogyan vergődik a saját töketlenségében. Hogy meddig ? Míg a kormány fel nem teszi mindkét mancsát jó magasra. Ennyi. Minek ide lőni ?
paolo006
@justhpeter: nem vagyok híve a lövöldözésnek de úgy gondolom ezek semmitől sem riadnak vissza a hatalom megtartása érdekében. A taxisblokád nem érte el a célját a benzin ára 60ft lett.
szandokan
A DK mindenképpen erősödött, mert az egyik cikknél szinte minden hozzászólásomat törölték, ahol Gyurcsányt "kritizáltam"...:-)
szandokan
@human: Nem hiszem, hogy nyerne a Jobbik, a Fidesz nyerne most is. A Jobbik 2018 - ig viszont akár veszélyessé is válhat, azaz a Fidesznek változtatnia kell, ha meg akarja őrizni a vezető szerepét.
Desischado
Én egy demokratikus kormányt szeretnék? Hol található ilyen?
human
@Desischado: Itt nincs rá jelentős igény.
eugen4402
@Desischado: Hol található dem. kormány? Nem vagyok benne biztos, de olyasmit utoljára azokban az országokban találtak, ahol a kormányzás nem pávatáncra épül, hanem valami gentleman's agreement érvényesül.
Desischado
@human: @eugen4402: Sajnos, itt nem található, de azért remélem, egyszer nekünk is lesz!
Jozefina
Bármekkora is a DK statisztikailag kimutatott támogatása akkor is Gyurcsány az egyetlen markáns személyiség, aki méltó ellenfele orbánnak. Fél is tőle, mint ördög a tömjénfüsttől!
Nem véletlenül folyik minden szinten Gyurcsányozás és Altus-ozás!!! Orbán lépten-nyomon szajkózza, hogy követtek el hibát (nem keveset), de tanultak belőle és igyekeznek másképp (szerinte jobban) csinálni. Ugyanez vonatkozik Gyurcsányra is, aki jóval kevesebb hibát követett el, mint orbán!!! Tanult a hibákból és feltehetően sokkal jobban kezelné az ország és annak népének sorsát, gazdagodását, mint teszi orbán, aki mára már nyilvánosan lopja szét az egész országot és gazdagítja családi maffiahálózatát és nyalogányait!!! Hajrá DK!!!
szaboria1
@szandokan: Megnézted a Fridivel a műsort? Majd ha az Orbán is ilyen frappáns beszédet tud mondani a saját szavaival és nem felolvasni a mások által megírt beszédet akkor lesz igazi ellenfele a Gyurcsánynak.
adrenalink
@szaboria1: Medgyessy Péter sem volt a szavak embere, még az a fránya "útelágazás" is kemény megpróbáltatás volt számára...:-)
human
@szaboria1: @adrenalink: A fejemet szoktam fogni mikor mindenki a jó kiállású, meg szép beszédű miniszterelnökre bízná a jövőt. Ez olyan mintha az érettségit leváltaná a szépségverseny és ezek a szépségek próbálnák megmondani, hogy alakuljon a gazdaság a jövőben. De úgy néz ki a népnek ez számít.
adrenalink
@human: Szerintem kormányszófosónak jó lenne, tud hazudni...:)))
mate03
@human!: Egyedül Bajnai Gordon volt az a miniszterelnök,aki értett a gazdasághoz!Egy év alatt ráncba szedte, az ország gazdasági mutatóit!Igaz az ő kormányzásába, egyik párt sem szólt bele,! Ennek az országnak sajnos megint ilyen ember kell,mert most már a szarból, csak a fejünk látszik ki!
human
@mate03: Vagy még Bokros. Aztán ha rendbe jött a gazdaság és kitisztult a korrupciótól, na utána lehet szép embereket is választani miniszterelnöknek a kirakatba.
nyanya001
@adrenalink: de még ő is betonba taposta Orbánt a párbeszédnél !
adrenalink
@nyanya001: És akkor mi van? Egy ország vezetésének hozzáértő szakemberre, nem Cicero-ra van szüksége! Szerintem.
eugen4402
@adrenalink: Arra az előadásra nem emlékszel, amit Gyurcsány a Közgázon tartott? A hallgatóságot csupa hülyékből toborozták szerinted? Mert nekik tetszett a spontán előadás...
szandokan
@eugen4402: Jártál már Észak-Koreában? Ha nem, akkor javaslom, nézz ki egy kicsit, és megtudod, mi is az a diktatúra.
szandokan
@human: Bokros ma is nagyon megosztó személyiség lenne, ahogy akkoriban is az volt.
szandokan
@szaboria1: Na meg talán még akkor, ha ő is "kurva" országnak nevezné Magyarországot, meg azt mondaná, elkúrtuk, hazudtunk éjjel nappal...
eugen4402
@szandokan: Nem dicsekszem vele, de nem jártam ott. Mint ahogy a mi rendszerünket sem nevezem soha diktatúrának, mert nemcsak földrajzilag vagyunk vagyunk távol Észak-Koreától, hanem sok egyéb vonatkozásban is. Életem első 12 évét a Rákosi-érában volt szerencsém leélni, van némi fogalmam a diktatúrák működéséről...
szandokan
@eugen4402: Akkor idősebb vagy nálam, akkor én még nem éltem. A Kádár rendszer nekem bőven elég volt. Nekem semmi bajom a jelenlegi rendszerrel (tulajdonképpen az elmúlt 25 évvel sem), de én is azt mondom, ha a Fidesz nyerni akar 2018 - ban is, akkor azért egy kicsit visszafogottabban kellene kormányozniuk, különben megint jön egy párt, aki újra kezdi az egészet az elejéről.
eugen4402
@szandokan: Sajnos, én nem mondhatom el, hogy semmi bajom a rendszerrel, mert ha elkezdeném sorolni a nekem nem tetsző intézkedéseiket, reggelig se érnék a végére. És éppen ezért nem nevezem ezt e formációt diktatúrának, mert bárki bármilyen véleményének hangot adhat, nem zárják cellába, mint 52-ben apámat egy cikke miatt. Azt jól látod, hogy a Fidesznek vissza kellene fognia magát, mert egy bizalmi válság áttekinthetetlen káoszt okozna a mostani helyzetben.
adrenalink
@eugen4402: 11:52-re Én arra emlékszem, hogy 2014-ben 2.132.996-an szavaztak a fityiszre. Nekik meg az tetszett...
adrenalink
@szandokan: 12:22-re Neki nem kell mondani, mert helytől, és napszaktól függetlenül hazudik, miközben kislányokat hág, legalábbis erről nótázik...
eugen4402
@adrenalink: No látod, az szép szám. Mondhatnám, hogy tévedni emberi dolog, de nem mondom, mert senki se lát a jövőbe. Most ne támadj, mert még szédülök a Lázártól...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.