Sokan a vízirendőröknek, a vízimentőknek és az önzetlen hajósoknak köszönhetik életüket – írja a police.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2015. július 25-én a délutáni órákban rendelte el a legmagasabb, II. fokú viharjelzést a Balatonon, amelynek idején a tó közepén 110,8 km/h sebességű szelet mértek.

A viharjelzés idején a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összes hajóegysége elkezdte értesíteni a nyílt vízterületen tartózkodó fürdőzőket, víziközlekedőket a várható viharról. A felkészülés ellenére a tó teljes területéről több mint ötven segélykérés érkezett a rendőrökhöz. A vízirendőrök 21 fő életét mentették meg, akik szinte kizárólag vitorlás kishajókon kerültek bajba.

21 ember életét mentették meg a rendőrök a Balatonon

Az előrejelzések alapján a vihar várható volt, ennek ellenére előfordult, hogy felelőtlen hajósok a tudásukat, és a hajók képességeit túlértékelve járművükkel felborultak, elsüllyedtek, vagy egyszerűen a rendkívül erős szél a nagy hullámokkal együtt lesodorta a fedélzetről az utasokat. A Siófok előtti vízterületen egy vitorlásról csúszott be két nő a vízbe, akik az életüket főként az őket észlelőknek köszönhetik, akik mentőövet dobtak részükre, és folyamatosan figyelemmel kísérték a hölgyeket, míg a vízirendészeti mentőhajó meg nem érkezett.

A mai vihar idején a vízirendőrök, a vízimentők és önzetlen hajósok sok bajbajutottat megmentettek a Balatonon. A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a hasonló veszélyhelyzetek.

Rendőri jelenlét az áram nélkül maradt településeken

A felhőszakadással, jégesővel és erős széllel érkező vihar miatt az ország több pontján leszakadt felsővezetékek okoztak áramkimaradást.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt áram nélkül maradt településeken folyamatos a rendőri jelenlét.

A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése céljából a rendőrök az áramszolgáltatás visszaállításáig jelen vannak Győr, Nógrád, Pest, Jász, Tolna és Vas megye valamennyi érintett településén.

24 embert vittek partra a Velencei-tónál

Meghibásodott sétahajó utasai, úszók és kajakosok, összesen huszonnégyen szorultak a rendőrök segítségére a szombat délutáni viharban a Velencei-tóban – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. 

Közleményük szerint a vízi rendőrök az agárdi kikötőben egy sodródó sétahajóra figyeltek fel, amelynek elromlott az irányváltója és nem tudott kikötni. A kétfős személyzet mellett nyolc utast, köztük két gyermeket segítettek partra.

A Velencei-tó Nagy-tisztás elnevezésű területén figyeltek fel a rendőrök egy 12 fős csoportra, akik az erős szélben és az egy-másfél méteres hullámokban próbáltak a part irányába úszni. A tíz gyermeket és két felnőttet partra vitték.

A tó Pap-kert nevű területén a viharos szélben két férfi egy felfújható kajakkal igyekezett a part irányába, azonban azt saját erejükből nem tudták biztonságosan megközelíteni. A strandolókon a rendőrök segítettek.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Nekem felfoghatatlan, tényleg szóltak előre, hogy vihar várható.
A Balaton különösen veszélyes ha vihar van ennek ellenére
bent maradnak a vízben.
Akinek halélfélelme volt, remélem legközelebb kihúzza a lottyadt valagát időben a vízből !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Másik
A természet, és különösen a Balaton alattomos bestia. Nem jó packázni vele, mégis az öntelt ember megteszi.
A Balatonba akkor is bele lehet fulladni, ha tud úszni, és kint van a feje a vízből.
Egyszerűen azért, mert vihar idején a vízfelszín feletti 20 cm-ben 100% a páratartalom, vagyis oxigén semmi.
nyanya001
@Másik: A Balatonon ha vihar van a hullámok össze vissza jönnek,
szinte kiszámíthatatlan még egy jó úszónak is !
verőce21
Kaptak az élettől még egy lehetőséget. De nem biztos, hogy felfogják akik olyan számítógépes játékokon nőttek fel, hogy van még 4-5 életed.
JAJMÁR
Félelmetesen jó ez a kép. Igazi tenger :)
JAJMÁR
Nagyon meleg a víz, és ha fúj a szél, meg hűl a levegő, ritka élmény lehet,
Nem menteni kívánom a felelőtlen embereket, erről szó sincs, de a veszélyérzetet csökkentő tényezők ezek.
36
@verőce21: Pont erre gondoltam. Helyettük már az okos telefonjuk gondolkodik.
A retardálódás, nagy számú emberszabásúnál mutatkozik. Ha nincs 4G átmegy demenciába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.