Vádat emelt a Salgótarjáni Járási Ügyészség tizenegy férfi ellen, mert védett állatot, barna medvét lőttek ki egy tavalyi vadászaton – tájékoztatta Nógrád megye megbízott főügyészhelyettese pénteken az MTI-t.

Sziliné Séber Anita elmondta: az elsőrendű vádlott tavaly májusban, egy salgótarjáni erdőben, vadászaton lőtt rá a barna medvére. Az állat sebzetten elmenekült, aznap négyen sem tudták felkutatni. A férfi ezután több vadászismerősét is értesítette a történtekről, akik a következő napon az utánkeresésben részt is vettek. Végül keresőkutyák segítségével találtak rá másnap a kétéves körüli medvére, amelyet a másodrendű vádlott két lövéssel lelőtt, majd az állat teteme körül fényképezkedtek. Elhatározták, hogy a vadászati hatóságot nem értesítik, az elpusztított medvét nem szolgáltatják be, és a harmadrendű vádlott lakásán megnyúzták.

A főügyészhelyettes közölte: a vádlottak fokozottan védett állatot pusztítottak el jogellenesen, a medve természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a tizenegy elkövetőt fokozottan védett élő szervezet jogellenes elpusztításával elkövetett természetkárosítás bűntettével, lopás vétségével, egyiküket ezeken felül lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja. Nyolc vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést és a vadászati tevékenységtől eltiltást, a többi vádlottra pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint kérte a lőszerek és a medve lelövésekor használt lőfegyver elkobzását.

A természetvédelmi hatóság a medvét ténylegesen elpusztító férfira – nem jogerősen – másfélmillió forint természetvédelmi bírságot szabott ki.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsoel
Rohadt volna rájuk a műanyag lakat is, ezek nem vadászok, hanem sz@rházi, gyáva, sunyi vadorzók! Én szeretném, ha visszatelepülne Magyarországra a medve, sokkal keményebben is megbüntethették volna ezeket a gazembereket, hogy a többi hasonszőrű puskás dúvad is okuljon belőle!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@Zsoel: "Ezért én támogatnám, hogy legyenek újra nagyragadozók,..."
Lesz 170 km hosszú!

kepkezelo.com/images/hqy2azmwvejb466zplut.jpg
Zsoel
@levi: De az egyensúly már eleve el van cseszve azzal, hogy túl sok az ember, és túl sok állatfajt (elsősorban ragadozókat) kiszorított, meggyérített. Ezt a rendszer már nem lehet magára hagyni, annak állat és ember egyaránt kárát látná. Ahhoz az kéne, hogy az ember teljesen kipusztuljon a bolygóról, akkor néhány évszázad alatt visszaállna az egyensúly, de így, hogy egyre többen leszünk, csak bonyolult és költséges módon belenyúlva tudjuk úgy-ahogy fenntartani, hogy ember is legyen, meg állat is.
zöldszem
@Zsoel: Én, ezzel a képpel egyáltalán nem vicceltem. Az, hogy a kerítésben több száz vad fog elpusztulni, nem képezi a vicc tárgyát.
A kormány 170 km rapsic hálót helyezett ki!
Szerinted?
Zsoel
@zöldszem: Szerintem a vészharang kongatásával ráérsz majd akkor is, ha tényleg tömegesen gabalyodnak bele az állatok. Biztosan előfordul majd egy-egy ilyen eset, de nem tételezem fel, hogy "több száz" állat ugrik a drótnak.
levi
@Zsoel: ne felejtsd el, hogy én az erdőkről beszélek...ott az állatok nyugodtan szaporodhatnának, hiszen nem veszélyeztetik sem az embert sem a termést, főleg, ha iylen a közelben sincs...de ha lenne is...egy állat kevesebbet ér mint pár kukorica? Mindegy végülis, ez scak akkor változna ha Én, vagy olyanvalaki aki hasonlóan látja a dolgokat hozná a döntéseket...ennek ellenére ellenzem az állatok mindenféle pusztítását.
Ennyi erővel lehetne az emberállományt is pusztítani...túl sokan vagyunk túl kevés helyen, nincs -a természetre nézve- gyakorlati hasznunk...nem ártana akkor ritkítani nem?
Persze ez egyből rosszul hangzik, pedig ugyanaz mint az állatoknál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.