Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést.

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
5 év csúszással avatkoztatok be mint kellett volna . A közte eltelt időben végbement árfolyamváltozást ki fizeti ? :-((((((((((((((((((((((((((((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dömdödöm
5 év csúszással avatkoztatok be mint kellett volna . A közte eltelt időben végbement árfolyamváltozást ki fizeti ? :-((((((((((((((((((((((((((((
lajospapa
@dömdödöm: Amit az állam erre fordít, azt meg én fizetem. akinek nincs autóhitele. Mert megtartottam a Trabantot.
papa.49
@lajospapa: Az állam erre NEM FORDÍT EGYETLEN HUNCUT FILLÉRT SE, az biztos, csak hintik a sódert))))))))))
human
@dömdödöm: Orbán már 2010-ben tudta, hogy gyengíteni fogja a forintot. Ezért tényleg kérdés, hogy miért vártak éveket a devizás kérdéssel.
hetöndöe
Nem oly rég volt egy riport a tévében,2008-ban felvett forint(!) alapú hitel törlesztője 80 ezerről 120 ezrre emelkedett.Akkor most mi van?
papa.49
@hetöndöe: Hát igen csupán arra lennék kíváncsi miért emelkedik a forint alapú hitel kamata, nem értékelték le a forintot, csupán a bankároknak még több lé kell a zsebükbe!!!))))))))))
papa.49
@human: Csupán azért hogy a bankok minél nagyobb hasznot kaszáljanak, igaz ugyan szóban elmarasztalják a bankokat, de a cselekedeteikben, meg bőségesen juttatnak nekik koncot)))))))))
hetöndöe
@papa.49: Az alapprobléma az alacsony jövedelem szerintem,nem a bankok csak a hunyók ebben a történetben.Normális jövedelmek esetén a bankok is visszavennének a lendületből és kialakulhatna egy normális piaci verseny.Csupán arra akartam rávilágítani,hogy nem csak a devizahitelek törlesztője nőtt nagy mértékben.
eugen4402
@human: Így igaz, és pont ezért halogatták a beavatkozást. "The time is money", ahogy a művelt szuahéliek mondják. Évek alatt többet fial a kecske is, mintha az aktus után rögtön ivartalanítanák...
papa.49
@hetöndöe: Az igazság az hogy ugyanezek a bankok a Lajta túloldalán tudnak normális bankpolitikát folytatni , de ha átkelnek a Lajtán egyből nyerészkedni kívánnak, és tegyük hozzá ehhez hathatós állami segítséget is kapnak!!!Arra írtam amit írtam hogy a forint hiteleknél miért növekszik a törlesztő, ott nincs devizakockázat, forintot adnak, forintba fizeted, akkor miért is emelkedett pl. a fiam házvásárlási hitelének a törlesztője a duplájára, ja hogy a piCsányinak legyen még egy farmja, egyéb indokot nem látok!!!Erre írtam hogy gátlástalanul rabolnak a bankok, és aki tehetne ellene pont leszarja az egészet!!!))))))))))
hetöndöe
A véleményem továbbra is fenntartom,a magyar háztartások hiteligénye a rendkívűl alacsony jövedelmek miatt óriásira nőtt,amivel visszaélnek a bankok.Egy másik cikkben szerepel,hogy a várban 1000(!) forintot kérnek egy rétesért.Ott majdnem mindenki az árust veszi védelmébe,hogy mennyi a költsége stb.Azon sem háborog senki,hogyan lehet egy presszókávéért elkérni 1000 forintot,vagy egy gázkészülék beüzemelésért 10000-et.Normális bérek esetén a visszaeső hitelkereslet józanabb magatartásra inti a bankokat.Közgazdasági alapszabály,hogy a kereslet határozza meg .a kínálatot mint mennyiségi,mint minőségi szempontból.Az alacsony bérezés sok mindennek a rákfenéje ebben az országban.Nincs miről beszélni egy olyan országban,ahol egy háztartásban egy hűtőszekrény,vagy egy mosógép megvásárlására is kénytelenek hitelt felvenni a családok túlnyomó többsége,mert ilyen jövedelmekből képtelenek félretenni.
papa.49
@hetöndöe: Ebben egyetértünk, a magyar családok nagyon nagy többségének, ,,kiemelt beruházás,, egy 50-80 ezer forintos háztartási gép beszerzése, sajnos, és a bankok ezt ki is használják 1000% ig!!!Itt most nem a második hűtőről, vagy mosógépről, beszélek, hanem arról az egyetlen darabról ami megkönnyíti a házimunkát, és még ebben is az alacsony keresetűek járnak rosszabbul mert nem vehet ,,márkás gépet,, csak olcsóbbat ami pár év alatt tönkre is megy!!!
36
@papa.49: Így van. Orbánék a bankokat mentik. Egyetlen kedvezmény volt a csókosoknak és jómódúaknak a végtörlesztés. A többi pusztulhat. Ez valóban nép ellenes bűncselekmény. Mert tudják, hogy ha a lakást nem tudják fizetni, vagy kidobják az utcára, vagy elmegy külföldre dolgozni, de a legjobb nekik, ha fellógatja magát, mert már nem dumál többé. Az autónál is ez a helyzet. Tudja a kormány, hogy a többség munkába járásra, vagy munkára használja az autót. Elveszti az autót, elveszti a munkáját is. Vége az életének. A környezetemben már ment így szét család. Csak az itt a cél. Elpusztítani az embereket.
papa.49
@36: Jól látod igen kilátástalan a mostani helyzet))))))))))
hetöndöe
@papa.49: A bankok viselkedése csupán egy természetes piaci folyamat,okozat és nem az ok maga.
Amikor valamire nagy a kereslet,azonnal megemelik az árát és ez messze nem csak a bankokra igaz.Bárminek az ára a keresleten múlik és az erkölcsöt ebben az esetben el lehet felejteni.Azért dolgozunk ilyen kevés pénzért,mert képtelenek vagyunk tenni,összefogni érte.Az már egy másik történet,hogy dicső Qrmányunk az MT átszabásával hogyan tette még kiszolgátatobbá a munkavállalókat.Ez a kormány tényleg a tőke kormánya,habár ezzel mindig a cucikat vádolta.
36
@papa.49: Orbán, nem lehetne miniszterelnők, ha nem kollaborálna a bankvilággal. A bank mentés, minden országban az emberek szenvedését és pusztulását okozzák. Meg lehet nézni. Ukrajna. A bank hitelt ad a fegyver vásárlásra és a háború folytatására. Görögország. Az életben nem fizetik vissza az adósságukat. Csak a káosz marad. De nem baj(a bankoknak) csak rabszolga legyen. Lesz is rabszolga. A bevándorlók és a "bennszülöttek". Méginkább le lesznek a bérek nyomva. Nyugdíj nem lesz. Egészségügy döglődik. Az oktatást, mindíg átszervezik, hogy ne tudjanak tanítani. Aki tehetős, annak a gyereke tud tanulni. A többi csak butuljon el. Jobban kihasználható.
36
@hetöndöe: A szocik sem voltak külömbek, csak az ideológiák, jelszavak változnak.
kukac50
Ugye 180 forinton? A végtörlesztőknek volt miből fizetni, azoknak 180 forinton lehetett, akinek nem volt pénze végtörleszteni annak miért 256,47 ft/frank árfolyammal számolnak?
Nem minden állampolgárnak jár kedvezmény? Csak a gazdagoknak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.