Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést.

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dömdödöm
5 év csúszással avatkoztatok be mint kellett volna . A közte eltelt időben végbement árfolyamváltozást ki fizeti ? :-((((((((((((((((((((((((((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@36: Jól látod igen kilátástalan a mostani helyzet))))))))))
hetöndöe
@papa.49: A bankok viselkedése csupán egy természetes piaci folyamat,okozat és nem az ok maga.
Amikor valamire nagy a kereslet,azonnal megemelik az árát és ez messze nem csak a bankokra igaz.Bárminek az ára a keresleten múlik és az erkölcsöt ebben az esetben el lehet felejteni.Azért dolgozunk ilyen kevés pénzért,mert képtelenek vagyunk tenni,összefogni érte.Az már egy másik történet,hogy dicső Qrmányunk az MT átszabásával hogyan tette még kiszolgátatobbá a munkavállalókat.Ez a kormány tényleg a tőke kormánya,habár ezzel mindig a cucikat vádolta.
36
@papa.49: Orbán, nem lehetne miniszterelnők, ha nem kollaborálna a bankvilággal. A bank mentés, minden országban az emberek szenvedését és pusztulását okozzák. Meg lehet nézni. Ukrajna. A bank hitelt ad a fegyver vásárlásra és a háború folytatására. Görögország. Az életben nem fizetik vissza az adósságukat. Csak a káosz marad. De nem baj(a bankoknak) csak rabszolga legyen. Lesz is rabszolga. A bevándorlók és a "bennszülöttek". Méginkább le lesznek a bérek nyomva. Nyugdíj nem lesz. Egészségügy döglődik. Az oktatást, mindíg átszervezik, hogy ne tudjanak tanítani. Aki tehetős, annak a gyereke tud tanulni. A többi csak butuljon el. Jobban kihasználható.
36
@hetöndöe: A szocik sem voltak külömbek, csak az ideológiák, jelszavak változnak.
kukac50
Ugye 180 forinton? A végtörlesztőknek volt miből fizetni, azoknak 180 forinton lehetett, akinek nem volt pénze végtörleszteni annak miért 256,47 ft/frank árfolyammal számolnak?
Nem minden állampolgárnak jár kedvezmény? Csak a gazdagoknak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.