Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet eleje délután három órakor elérte a főváros határát – jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója.

A menet – amelynek az elején feltűnt egy EU-s zászló is – elérte az M1-M7-es kivezetőjénél lévő benzinkutat, majd nem sokkal később a főváros határát is. A benzinkútnál többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van, azzal indultak el Németország felé. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A vonulók előbb a Hegyalja úton, majd kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyánál megálltak, hogy bevárják a lemaradókat.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket.

A rendőrség nem sokkal később azt közölte: a mintegy 500 fős csoport 13 óra körül vált ki a Keleti pályaudvarnál tartózkodó bevándorlók közül, haladási irányukat nem jelölték meg.

Felvették a kapcsolatot a menet elején haladókkal, akik először azt közölték, hogy úticéljuk a budapesti német nagykövetség. Rövid idő elteltével a csoport élén haladók közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosban folyamatosan biztosítja a csoport haladási útvonalát, amellyel kapcsolatosan nincs a rendőrségnek információja.

A főváros közlekedési rendjének fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárásokat hajt végre – írták.

Közben Röszkén is állt a bál: kitört 300 menekült az ottani táborból.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
"...Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült..."
Na pintérsanyibá ! erre varrj gombot !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@Zsoel: - hát, ez könnyen meglehet. Szerintem senki nem látja tisztán ennek a végét...
Zsoel
@verum: Akkor egy okkal több lesz, amiért a helyiek tiltakozni fognak a befogadásuk ellen. Már most is megszaporodtak arrafelé a rejtélyes tűzesetek.
Zsoel
@verum: "Szerintem senki nem látja tisztán ennek a végét... " Ebben, azt hiszem, egész Európa egyetért. :)
verum
@Zsoel: - a szélsőségesek tiltakozásának mások a gyökerei. A nagynénéd sem gyújtott fel senkit és semmit, csak mert nem kap munkát!
Zsoel
@verum: Ő valóban nem. De ez a sok gyújtogatás, ha szélsőséges is, azért jelzésértékű, nem gondolod? Azt mutatja: akármit mondanak is a politikusaik, nem biztos, hogy a német polgárok teljes mértékben egyetértenek azzal... Szerintem ezt Merkel is látja, ebből gondolom, hogy óvatos lesz, és alaposan meg fogják válogatni, kiket fogadnak be: olyanokat, akikről leginkább feltételezik, hogy hasznára lehetnek a német társadalomnak.
verum
@Zsoel: - a szélsőségesek jelzései nekem egész mást mutatnak. De hogy nem lesz népszerű dolog a sok migráns ott, azt én is nagyon valószínűnek tartom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.