Helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 

A régi tehervagon egyik végére a határzár építése során is használt horganyzottacél-oszlopokból készült keretet erősítettek. Az acélgerendákra hét sor – a gyorstelepítésű drótakadálynál és a határzár kerítéseinek tetején is használt – NATO-drót került.

Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett. A Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedést augusztus második felében leállították.

Korábban a MÁV szakemberei a helyszínen arról beszéltek, hogy a határzár hiányzó részére vasúti kapu kerül, amelyet megnyithatnak a szerelvények előtt, ha újraindul a forgalom. Ezt a megoldást helyettesíti – feltehetően ideiglenesen – az átalakított tehervagon.

Időközben az 5-ös főúton található határátkelőre terelték át a migránsokat, akik a zöldhatárról teljesen eltűntek. Ezzel párhuzamosan egyre inkább néptelenedik el a vasútvonal és a közút találkozásánál létrehozott, úgynevezett gyűjtőpont is. A segélyszervezetek is átcsoportosítják erőiket.

A migránsokat a régi átkelőről buszokkal a röszkei vasútállomásra viszik, ahonnan az osztrák határra indulnak a szerelvények.

Az MTI tudósítója este nyolckor azt tapasztalta, hogy indulásra készen áll az állomáson egy 13 személyvagonból álló, bevándorlókkal teli szerelvény.

A forgalmista azt mondta, hogy hétfő este még több vonat indul az állomásról. Azt mondta, annyi, amennyire szükség lesz, vagyis ha megtelik egy szerelvény, újabbat küldenek a menekültekért.

A videót a Délmagyar helyi hírportál készítette.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ez olyan "titkos fegyver" volt, nem lehetett hallani róla.
(Hende, vagy Simicska? - Simicska, vagy Hende?) :)
papa.49
Ez nem ,,gyoda vagon,, hanem GYAGYA VAGON, főleg az volt gyagya aki kitalálta, van már tippen az ,,ötletgazdára,,))))))))))))
Fradigege
Megszűnt a vasúti összeköttetés Délvidékkel, Főni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.