Göncz Árpád sorsa egybeforrt a 20. század magyar történelmével; a volt köztársasági elnök előtt fejet hajt az egész nemzet és a demokratikus világ – mondta az Országgyűlés elnöke hétfőn a parlamentben.

Kövér László a múlt héten elhunyt volt államfőre utódja, Mádl Ferenc szavaival emlékezett: "örökre teljesebbé és gazdagabbá tette az ország és valamennyiünk életét".

Mint mondta, Göncz Árpádra akkor is tisztelettel gondolhatnánk, ha csak írói és műfordítói munkásságát ismernénk. A sorsa azonban úgy alakult, ő maga formálta olyanná, hogy aktív politikusként is általános tisztelet és szeretet övezte, népszerűsége, nagyrabecsülése hivatali ideje után is töretlen volt – tette hozzá Kövér László.

Felidézte, hogy október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján a Magyar Honvédség díszegységei félárbócra engedték a nemzeti lobogót a Kossuth téren. A leengedett lobogó új értelmet nyert azon a napon a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfőjének elhunyta miatt – folytatta a házelnök.

Kövér László szavai szerint Göncz Árpád sorsa egybeforrt a 20. század magyar történelmével.

Elmondta, hogy a volt államfő életútját a második világháború, az 1956-os forradalom, a megtorlás évei, a kivárás évtizedei, majd a rendszerváltozás és az új magyar demokrácia megszületésének felemelő pillanatai kísérték.

Az elnök azt mondta, Göncz Árpád nem csak elszenvedője volt a történelmi eseményeknek, hanem cselekvő módon formálta is azokat. Szembeszegült a fasizmussal és a kommunizmussal egyaránt, vállalva a mindenkori hatalom általi teljes ellehetetlenítést, akár az életveszélyt is – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy Göncz Árpád a második világháború idején részt vett a fegyveres ellenállásban, majd 1945-től a Független Kisgazdapártban politizált, a kommunista hatalomátvétel után állás nélkül maradt és csak fizikai munkát vállalhatott.

Hozzátette: a volt köztársasági elnököt az 1956-os forradalomban való részvétele miatt perbe fogták, és mint a Bibó-per másodrendű vádlottját, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Büntetéséből amnesztiával szabadult 1963-ban – idézte fel Kövér László.

A fogság ideje alatt megtanult angolul, így műfordítóként új hivatásra lelt – ismertette, megjegyezve: ötvenkét éves volt, amikor első műve megjelent nyomtatásban, irodalmi munkásságát számtalan díjjal ismerték el, vezető tisztségeket viselt a Magyar Írószövetségben.

Az Országgyűlés elnöke szerint a börtönévek után csak hivatása változott, hitvallása nem.

Kifejtette: Göncz Árpád kezdettől fogva aktív részt vállalt a demokratikus ellenzék tevékenységében, alapítója volt a Szabad Demokraták Szövetségének. Az 1990-es országgyűlési választásokon e párt képviseletében kapott mandátumot; 1990. május 2-án az Országgyűlés elnökévé, néhány hónappal később a Magyarország köztársasági elnökévé választották – mondta. Tisztségét – 1995-ös újraválasztását követően – 2000 augusztusáig töltötte be.

Kövér László elmondta, a parlamentben elhangzó első köztársasági elnöki felszólalásában Göncz Árpád hitet tett a nemzet függetlensége, a szólás- és gondolatszabadság, a vallásszabadság, a társadalmi igazságosság és a demokrácia mellett.

A képviselők néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra.

Az ülésteremben a gyorsírók előtt egy kis asztalon Göncz Árpád fotója volt látható, a fotó elé egy virágcsokrot helyeztek.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Lám, lehet emberként is megnyilatkozni.
pbalage
Kövér meg akarta ölni?
Azt se csodálnám, mert maffiózó körökben ez egy bevett, mindennapos szokás.
dr. prédikátor
Köteles lancelot!! Ami GÖNC ÁRPÁDRÓL elmondható az rólatok a büdös életben nem!!!Loptok csaltok hazudtok!!!
Toby
Bencsik mocskos szarházi andrás kapott egy szép, keretes sallert...a féreg-gerincére !
Nem is akárkitől...wazze...
namihami
Azt mondta egyszer egy okos ember, hogy beszélni a legkönnyebb, mert azt fekve is lehet csinálni (copyright Moldova György) Na, ez jutott eszembe, amikor ezt az emberutánzatot hallottam GÖNCZ ÁRPÁDról egyáltalán megszólalni.
Hogy nem pállott ki a szája, amikor ez (nem tudtam kisebb betűkkel írni róla) meg mert szólalni egy ennyivel fölötte lévő szinten álló EMBERről. Egy Kötéllacától még a dicséret is becsületsértésnek számít, mert a mocskos szájával mondja ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.