Orbán Viktor olyan cégeket adóztatna meg, amelyeknek a közteherviselésbe vonása más európai államok számára is kemény diónak bizonyult (eddig senkinek nem sikerült).

A miniszterelnök a nagy digitális cégekről, közösségi szolgáltatásokról ("a digitális gazdaságunkból hasznot húzó tengerentúli vállalatokról") gombolna le némi pénzt – írja a hvg.hu.

Deutsch Tamás kedden azzal egészítette ki Orbán hétfői megnyilatkozását, hogy november közepére e témában elkészül egy terv, mely a kormány elé kerülhet.

A digitális szolgáltatások jellegéből adódóan azonban sok a nyitott kérdés (ezek a szolgáltatások sokszor fizikailag nemhogy Magyarországon, de még Európában sem elérhetőek). A Google és a Facebook például a kettős adóztatást kizáró egyezmények miatt sem szabad préda.

Ezért elképzelhető, hogy a kormány nem a klasszikus adóztatásban látja meg a helyzet kulcsát:

A helyzet egy gordiuszi csomóhoz hasonlít, ezzel egyébként Deutsch is tisztában lehet, mivel a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a multicégeket nem feltétlenül adóztatni szeretnék, hanem nyitottak a különmegállapodásokra, illetve a kizárólagos szerződések megkötésére is. Az más kérdés, hogy erre jelenleg egyik multicéget sem szorítja semmi és senki.

A másik megoldás, hogy a hirdetést feladó, jellemzően kis- és középvállalatok ölébe hullana a sarc.

A hvg.hu által megkérdezettek abban egyetértettek, hogy ez sem olyan probléma, amit nemzeti szinten fog Magyarország megoldani:

Ez inkább csak egy olyan kormányfői üzenet, amin megint el lehet pár napig csámcsogni.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
...és a végén mi fizetünk. Vitya soha sem fogja elfelejteni nekünk azt a netadó elleni tüntetést. Azóta egyfolytában azon dolgozik, hogy azt valamilyen formában megtorolja rajtunk és meg is fogja. Neki nem lehet ellentmondani, nem tűri. Nekünk is el kellene gondolkodni, hogy mi meddig tűrjük el őt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Csak nem bír a zsírmore belenyugodni, hogy elkaszálták a netadót! De ebbe beletörik még az ő bicskája is, hehehehe...!
mariaberta
Ennek semmi sem elég? Miért nem vet ki adót a saját lábon álló lányára, akinek arra is jut, hogy milliós értékben vásároljon képeket? Elvégre még az is családba maradna. Nem jó ötlet?
És ha már a milliós vásárlásokat illeti, ott a Matolcsy- féle MNB kép, villa és egyebek. Jó adóalanyok nem?
zöldszem
Ha az Orbán horda egyszer rájön, hogy miképp lehet szemétből pénzt csinálni, reggelre kilopják a kukádból a taknyos papírzsebkendót is.
Desischado
@mariaberta: Jó kérdés, ezt kérdezem én is! De bizakodom, hogy megérjük ezt az időt!
kukac50
Andy Vajna kaszinójának pénztárgépét ha bekötik a Navhoz nem kell több adót kivetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.