Európának teljesen meg kell újulnia, ha Európa akar maradni, ha meg akarjuk őrizni az európai egységet – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén, szerdán a Városligetben.

Rogán Antal az egykori német politikus, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja mellszobrának avatásakor kiemelte: Európának kétezer éves története során sokszor kellett megújulnia, és erre mindig képes volt, ezért tudott fennmaradni. Ezek a megújulások mindig visszatérést jelentettek az eredeti keresztény értékekhez, ezt Adenauer is tudta – tette hozzá.

A miniszter kifejtette: Európa megújulása sosem arról szólt, hogy új erkölcsi és kulturális gyökerek kellenek a keresztény gyökerek helyett. Mindehhez azonban nem kell mindenkinek hívő kereszténynek lennie, hiszen a hitet nem lehet előírni, viszont ebben a civilizációban az ateista is keresztény, mégpedig kulturális értelemben – magyarázta. Felidézte: Adenauer szerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.

Rogán Antal úgy látja, ezt ma sem lehet elfelejteni, és az európai civilizációnak azért volt mindig vezető szerepe a világban, mert a keresztény hagyományokra épített, mindig visszatért a keresztény gyökerekhez. Az elmúlt időben ugyanakkor több, főleg baloldali párt hátat fordított három alapvető értéknek: a munkának, a családnak és a nemzetnek – mondta.

Úgy vélte, semmit nem tanultak a történelemből azok, akik szerint a nemzetek ellenére lehet egységesíteni Európát. A jelenlegi migrációs válság megoldása ugyan az európai egység, de nem az uniformizálás, a felülről erőltetett kvótarendszer, hanem a határok közös védelme – közölte.

A miniszter elmondta: olyan ember emlékét őrzi a most felavatott szobor, aki a politikában azon kevesek közé tartozott, akiknek élete, teljes munkássága szinte osztatlan elismerést vált ki az utókorból, akik történelmi teljesítményt vittek végbe. Európát már hét éve gyötrik különféle válságok, és nem véletlenül figyelnek most Adenauerra, hiszen ő egy másik súlyos európai válságkorszak idején átlátta, hogy Európának gyökeresen meg kell újulnia, mert a tartós béke záloga egy újfajta európai egység lehet – közölte. Hozzáfűzte: azt üzenik ezzel a szoborral, hogy Európának követnie kell ezt az utat, teljesen meg kell újulnia, de nem mindegy, hogyan teszi ezt.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Oké Tóni ! Van egy rossz hírem. Ha Orbán gazdád, Harrach, Semjén, Rétvéri barátaid, a többi parlamenti jellembajnok fideSS-kdnp képviselő keresztények vagytok, akkor én, mivel kulturálisan sem szeretnék semmilyen közösséget vállalni veletek, inkább pogány szeretnék lenni az eddigi ateista helyett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
picike
@dr lópicigáspár: @Yoda69: Isten által ugy esik az eső a hitetlennek mint a hivőnek ,de ha védeni kell mind a kettőt meg kell védeni ugy a hivőt mint a hitetlent . Ez a kereszténység lényege a cselekedetek hit által
jancsipapa
Persze ,hogy keresztények . Hiszen a negatív növekedés is növekedés ...
picike
@dr lópicigáspár: tudod mindig az a nagyobb aki szolgál nem az aki ül hanem aki áll,de minden ami van a földön maga urának áll vagy esik
világlátó
Hát ha Rogán propagandaminiszter így folytatja, ugyanolyan gazemberré válhat mint nagy elődje Goebbels. Adenauer kancellár a maga korában, a Német Szövetségi Köztársaság élén
tette, amit lehetett. Érdemeit sem nem kiemelni, sem nem csorbítani nem kell. A szobor avatás éppen most egy bocsánatkérésnek is felfogható a német politikai vezetés nehéz helyzete nem kellő megértése és az ostoba vagdalkozás miatt.
Ennyit a szoborról. Ami a beszéd további részét illeti, idézek : ...főleg baloldali párt mindig hátat fordított három alapértéknek, a munkának, a családnak, a nemzetnek. Ezt a legmesszebb menőkig kikérem magamnak. A munkának ? Ki az ördög építette ezt az országot Weisz Manfrédnak és a Horthy korszak ipart megteremtő gyárosainak? Ki dolgozta meg a korabeli földbirtokos arisztokrácia és az egyházi birtokok földjeit? Kik haltak meg a Donnál a nacionalista, soviniszta, területrestaurációs célért ? Kik építették fel az országot , a szétrombolt Budapestet és kik építettek új hidakat a Dunán, amit derék fegyverbarátaink mind felrobbantottak? Kik teremtették meg az iparvárosokat Miskolcot, a korabeli Sztálinvárost, Inotát, Kazincbarcikát, , kik dolgoztak a bányákban és a gyárakban, a földeken amikor a beszolgáltatás ideje volt és később? Hogy ezek az emberek nem voltak mindannyian kommunisták, az biztos. De dolgozott az egész ország.Családot alapítottak, mert a család a normális emberek számára mindig fontos volt,. Nem baloldali meg jobboldali családiok éltek és neveltek gyerekeket, hanem a családok, pártállástól függetlenül.Munkás apa, földműves anya gyerekeként nevelődtem a szocialista Magyarországban, érettségiztem, felsőfokú végzettséget szereztem, szüleim a munkából dőltek ki , ahogy én sem voltam egyetlen napig munkanélküli. Nekem és több száz fiatalnak szólt a himnusz és a szózat hangjai mellett tettem fogadalmat az ország, a nemzet, a haza védelmére.
A nemzet? Számomra és minden normális honfitársam számára is .../folytatom /
világlátó
a nemzethez tartozónak tudtuk a határainkon kívül szakadt magyar honfitársainkat. Úgy tudtuk, gondolzuk, tanítottuk, hogy ők a nemzettársaink, ott kell a számukra velünk azonos életfeltételeket, körülményeket, lehetőségeket teremteni ahol születtek, ahol élnek, és ahol őseik ois éltek. A hazai baloldali politika megtett mindent amit a korabeli szocialista országok közösségénekpolitikai vezetése megtehetett. Hogy a románok , meg a szlovákok? Már akkor
is folyt a nacionalista, irredenta piszkálódás. Sose felejtem el, amikor Kádárt fogadta Nagyvárad előtt az úton Ceausescu , mondván, Köszöntöm önt az ősi román földön...
A nemzeti öntudat nem volt ismeretlen fogalom, számtalan eszköze és módszere volt a hazaszeretet, a nemzeti öntudat elmélyítésének, mára ebből alig van valami, az is hamisítvány. Rogán úr ! Ön még semmit nem tud csak ráült kényelmesen erre az új hullámra, amit a nemzeti összetartozás erejének neveznek, miközben a szétforgácsolást végezték el eddig, nem középiskolás fokon. Szértforgácsoltak már eddig is mindent itthon házon belül és a szomszédban is.Ne hivatkozzon a szomszéd országok rendőreire. Ennek a tömeges migrációs feladatnak vége lesz, a rendőrkollégák hazamennek, mi meg itt maradunk az olyan csahosokkal, gyűlölködőkkel, korrupt miniszterekkel és politikai gonosztevőkkel, az oligarchákkal, a piti bűnözőkkel, embercsempészekkel, cigarettacsempészekkel, félrevezetett szavazókkal, az önök által polarizált ellenzékiekkel, akik egyfolytában keresik önmagukat és szövetségeseiket, a G Fodorokkal és a századvéggel, a KLIK.-el, a kényszerállamtitkárokkal az egészségügyben és másutt.
No és a tanácsadók sísere hadával, akik ontják az észt önnek és önöknek miniszterurak.
Sajnos mi is itt maradunk, az ön által minket csak úgy baloldaliaknak degradáltak, akik mindig hátat fordítottunk a munkának, a családnak és a nemzetnek. Ön téved, Ön tanulatlan és méltatlanul került oda, ahol most olyan jól érzi magát. Ön elfelejti hogy ön szolga, a magyar nép szolgája.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.