"Ellehetetlenítette" a magyarországi határ menti településeken lakó, de Nagyváradon dolgozó személyek ingázását a szigorított határellenőrzés, amelyet múlt csütörtökön vezetett be a román határrendészet – írja keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Az ideiglenes jelleggel bevezetett szigorított ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több mint egy órát kellett várakozniuk azoknak, akik az Ártánd-Bors határátkelőhelyen akarták átlépni a román-magyar határt. Románia uniós csatlakozását követően több ezren költöztek a Nagyváradtól alig pár kilométerre fekvő magyarországi településekre, ahonnan továbbra is a romániai nagyvárosba járnak dolgozni. November elején pedig Biharkeresztesen toboroztak magyarországi munkavállalókat egy nagyváradi ipari park vállalatai.

Egy, a Krónikának nyilatkozó ingázó elmondta, hogy amikor nyolc évvel ezelőtt házat vásárolt Biharkeresztesen, abban reménykedett, hogy Románia hamarosan belép a schengeni térségbe, és megszűnik a határellenőrzés. Ehelyett most ismét csak hosszú sorbaállás után lehet átlépni a határt. A nyilatkozó szerint ez különös nehézséget jelent a nagyváradi iskolába járó gyereke számára.

A nagyváradi helyi tömegközlekedési vállalat nemrég autóbuszjáratot indított Biharkeresztesre. A vállalat illetékese elmondta, ha hosszú ideig fennmarad a szigorított határellenőrzés, nem lesz fenntartható a járat.

A román határrendőrség múlt héten közölte, hogy ideiglenes jelleggel vezették be a szigorított ellenőrzést, melynek célja, hogy megelőzzék olyan emberek átlépését a határon, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti.

Közölték, hogy a szigorított ellenőrzést belépésnél és kilépésnél egyaránt alkalmazzák. A hatékonyság érdekében a román határrendészet megnövelte az iratok ellenőrzését végző személyzet létszámát és a határátlépés lebonyolítására használt sávok számát is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.