A magyar kormány felelős a magyar bankrendszerért – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Gránit Bank karácsonyi rendezvényén.

Hozzátette: fontos, hogy a magyar bankrendszerrel kapcsolatos döntések alapvetően Magyarországon szülessenek meg, és ennek során vegyék figyelembe a magyar gazdaság szempontjait is a bankrendszer érdekein túl.

Varga Mihály szerint azok az intézkedések, amelyekben partnerként működtek együtt a pénzintézetekkel, az elmúlt évben eredményre vezettek, példaként említette a devizahitelezést. Mint mondta: öt évvel ezelőtt a lakosság hitelállományában 73 százalékot képviselt a devizahitelezés, ez az arány a következő évben 1 százalékra csökken, ezzel biztonságosabb, kiszámíthatóbb működésre tud átállni a hazai bankrendszer.

A kormány folytatja a kockázati tényezők csökkentését – jelentette ki Varga Mihály, ismertetve, hogy az államadósság arányát tovább mérséklik, és remények szerint ennek finanszírozásában egyre nagyobb szerepe lesz a hazai ügyfeleknek, az intézményeknek, a befektetőknek, a lakosságnak.

A tárca vezetője kiemelte: szeretnék a növekedési lendületet megőrizni, felzárkózási pályán maradni, amihez az Európai Unió átlaga felett kell a magyar gazdaságnak bővülni.

A magyar gazdaság érdekében a kormány kész arra, hogy további intézkedéseket hozzon, megerősítse a befektetési oldalt, lakásprogramot indítson, az uniós források felhasználását hatékonyabbá, gyorsabbá tegye, illetve rugalmas munkaerőpiacot alakítson ki – mondta Varga Mihály.

A miniszter hozzátette: az idén a munkaerőpiaci növekedés töretlen volt, ebben az évben 107 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, és közelíti a 4 millió 300 ezret, azaz több mint félmillió emberrel többen dolgoznak, mint öt évvel ezelőtt.

Ha így haladunk, elérjük a kitűzött célt, hogy Magyarországon 1 millió fővel többen dolgozzanak, mint 2010-ben – mondta a miniszter, aki szerint a Gránit Bank ötéves története siker, a magyar állam tulajdonosként pedig továbbra is szerepet kíván vállalni a bankban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.