Felavatták Für Lajos történész, az Antall- és a Boros-kormány honvédelmi minisztere, az MDF egyik alapítója emléktábláját születésének 85. évfordulóján Budapest VII. kerületében, annak a háznak falán, ahol 1975 és 2013 között, haláláig élt.

Felavatták Für Lajos emléktábláját Budapesten

A domborműves emléktábla avatásán Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Für Lajos a rendszerváltás egyik meghatározó személyisége volt.

A miniszter Für Lajos két jellemvonását idézte fel: elkötelezettségét a magyarság ügye iránt, illetve szerénységét és emberségét.

Für Lajos a szív és a jellem műveltségét hordozta. És ismerte a legfőbb parancsot: mindent tegyél meg a nemzetedért. "Fontos, hogy emlékezzünk azokra az emberekre, akik sokat tettek a magyarságért" – mondta Simicskó István. Közölte: Für Lajos olyan politikus volt, aki a honvédelem, a magyar katonák, az ország biztonságának ügyét szolgálta, megérdemli hogy emlékezzenek rá.

Felavatták Für Lajos emléktábláját Budapesten

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézte: 1987 augusztusában, amikor egy ellenzéki találkozóról tartottak haza, Für Lajos azt mondta neki: "egy találkozóról lenne szó (...), Lakitelken. Meg tudod csinálni?"

Ebből lett a lakitelki találkozó szeptember 27-én – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy amikor 1988-ban a Jurta színházban tartottak több száz ember előtt egy nagyobb összejövetelt, és Für Lajos azt mondta neki, "ne csak beszélj, mondjál is valamit!", miután visszajött, a néhai honvédelmi miniszter azzal fordult hozzá: "a próbatételt kiálltad".

Bíró Zoltán, az MDF alapító elnöke azt hangsúlyozta, hogy Für Lajos politikai pályájáról időnként megemlékeznek, történésziről azonban kevésbé. Für Lajos "csatát vívott" a szakmájában, ami az ő győzelmével végződött. Nem lábjegyzetekben gondolkodott, hanem értelmes, közérthető magyar mondatokat írt – mondta.

A megemlékezés végén a megjelentek közül többen koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Toby: Én már akkor mikor ,,vitézkedett,, könnyesre röhögtem magam a tervei miatt))))))
Ezek a töri profok. úgy elbasztak az országgal, hogy lehet soha nem heverjük ki, oszt. most dicsérgessük őket, hát nem!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Bercifiu: Az volt pár évig, míg a ,,fürtöske,, nem pályázott át másik csajra...
keresztapa
A vörös bolygón élőkhöz!
1954–1957 között tartalékos alhadnagy volt (a rangtól 1956-os tevékenysége miatt fosztották meg). 1956-ban a Debreceni Kossuth Kör és a Hajdú-Bihar Megyei Forradalmi Bizottság titkára. Közreműködött a debreceni forradalmi követelések megfogalmazásában és ő nyújtotta át őket a kormánynak. A forradalom leverése után szovjetek rövid időre internálták. Tanársegédi állását a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1956-os szerepe miatt elveszítette és ezzel kutatói pályája derékba tört. 1957-ben Franciaországba emigrál, de néhány hónap múlva hazatért. 1958-ig állásnélküli, majd 1961-ig a debreceni református kollégium nagykönyvtárában dolgozik, majd rövid ideig rakodómunkás. 1963-ig Dabason és Pestújhelyen általános iskolai tanár.

1984-ben Irinyi Károly professzor hívására szeretett volna visszatérni a Debreceni Egyetemre, de "ellenforradalmár" múltja miatt ezt Menyhárt Lajos, az egyetem párttitkára megakadályozta. Az egyetem hivatalosan sohasem rehabilitálta. 2006. október 18-án, a forradalom 50. évfordulójának előestéjén Für Lajos a debreceni forradalomról szóló emlékülésen visszautasította, hogy átvegye az egyetem Pro Universitate díját. "A debreceni egyetemről fegyelmi tárgyalás nélkül kirúgtak, és ez a döntés még mindig érvényben van. Az egyetemnek tizenhét év nem volt elég, hogy törölje ezt a határozatot" – indokolta döntését.

Az 1963-as általános amnesztia után 1964–1978 között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tudományos főmunkatársa, majd főosztály-vezetője. 1980-ig az Írószövetség könyvtárának tudományos főmunkatársa. 1980-ban újra a Mezőgazdasági Múzeum munkatársa, ezúttal tudományos titkári tisztségben 1987-ig. 1988–1990 között az ELTE BTK középkori és kora újkori magyar történelem tanszékén docens, 1990–2000 között egyetemi tanár.

1985-ben résztvevője az ellenzéki csoportosulások első monori találkozójának. 1987-ben részt vesz a lakitelki találkozón, az MDF alapító tagja. 1989-ben a párt köztársasági elnök-jelöltje. 1989–1996 között az...
Toby
@keresztapa: " A forradalom leverése után szovjetek rövid időre internálták. " Nagy hiba volt a "rövid idő" !
Aki bábáskodott a magyar gárda nevű csökevény ellésénél, az semit nem érdemel !
Mobil123
A náci bolygón élőknek!! Leszarom nagy ívben ki volt herrrr für lajos !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.