Felavatták Für Lajos történész, az Antall- és a Boros-kormány honvédelmi minisztere, az MDF egyik alapítója emléktábláját születésének 85. évfordulóján Budapest VII. kerületében, annak a háznak falán, ahol 1975 és 2013 között, haláláig élt.

Felavatták Für Lajos emléktábláját Budapesten

A domborműves emléktábla avatásán Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Für Lajos a rendszerváltás egyik meghatározó személyisége volt.

A miniszter Für Lajos két jellemvonását idézte fel: elkötelezettségét a magyarság ügye iránt, illetve szerénységét és emberségét.

Für Lajos a szív és a jellem műveltségét hordozta. És ismerte a legfőbb parancsot: mindent tegyél meg a nemzetedért. "Fontos, hogy emlékezzünk azokra az emberekre, akik sokat tettek a magyarságért" – mondta Simicskó István. Közölte: Für Lajos olyan politikus volt, aki a honvédelem, a magyar katonák, az ország biztonságának ügyét szolgálta, megérdemli hogy emlékezzenek rá.

Felavatták Für Lajos emléktábláját Budapesten

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézte: 1987 augusztusában, amikor egy ellenzéki találkozóról tartottak haza, Für Lajos azt mondta neki: "egy találkozóról lenne szó (...), Lakitelken. Meg tudod csinálni?"

Ebből lett a lakitelki találkozó szeptember 27-én – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy amikor 1988-ban a Jurta színházban tartottak több száz ember előtt egy nagyobb összejövetelt, és Für Lajos azt mondta neki, "ne csak beszélj, mondjál is valamit!", miután visszajött, a néhai honvédelmi miniszter azzal fordult hozzá: "a próbatételt kiálltad".

Bíró Zoltán, az MDF alapító elnöke azt hangsúlyozta, hogy Für Lajos politikai pályájáról időnként megemlékeznek, történésziről azonban kevésbé. Für Lajos "csatát vívott" a szakmájában, ami az ő győzelmével végződött. Nem lábjegyzetekben gondolkodott, hanem értelmes, közérthető magyar mondatokat írt – mondta.

A megemlékezés végén a megjelentek közül többen koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@Toby: Én már akkor mikor ,,vitézkedett,, könnyesre röhögtem magam a tervei miatt))))))
Ezek a töri profok. úgy elbasztak az országgal, hogy lehet soha nem heverjük ki, oszt. most dicsérgessük őket, hát nem!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Für legnagyobb "érdeme" hogy résztvett a volt magyar gárda összeröffenésén ! Pelenkázta a hazaffyakat ! Szóval...vagy jót...vagy semmit !
papa.49
@Toby: ,,Körkörös védelem,, na nekem ennyi pont elég volt a pacákból)))))))))))))))
Toby
@papa.49: Történész volt a lelkem, a II. vh. tanulmányozása során csak a körkörös védelemig voltak meg a lapok.
papa.49
@Toby: Én már akkor mikor ,,vitézkedett,, könnyesre röhögtem magam a tervei miatt))))))
Ezek a töri profok. úgy elbasztak az országgal, hogy lehet soha nem heverjük ki, oszt. most dicsérgessük őket, hát nem!!!
vadnarancs
Milyen szépen mutatna ott mellette az Orsósé is!
nezelodo
@Toby: A körkörös védelmet a muhi csatából vette. Már akkor sem vált be, csak most, amikor lassan körbekerítik az országot, hogy önzetlenül megvédje Európát a dakota.
magyarbakancs
Mi a búbánatos vér veres *aszra kapott emlék táblát?
papa.49
@Bercifiu: Az volt pár évig, míg a ,,fürtöske,, nem pályázott át másik csajra...
keresztapa
A vörös bolygón élőkhöz!
1954–1957 között tartalékos alhadnagy volt (a rangtól 1956-os tevékenysége miatt fosztották meg). 1956-ban a Debreceni Kossuth Kör és a Hajdú-Bihar Megyei Forradalmi Bizottság titkára. Közreműködött a debreceni forradalmi követelések megfogalmazásában és ő nyújtotta át őket a kormánynak. A forradalom leverése után szovjetek rövid időre internálták. Tanársegédi állását a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1956-os szerepe miatt elveszítette és ezzel kutatói pályája derékba tört. 1957-ben Franciaországba emigrál, de néhány hónap múlva hazatért. 1958-ig állásnélküli, majd 1961-ig a debreceni református kollégium nagykönyvtárában dolgozik, majd rövid ideig rakodómunkás. 1963-ig Dabason és Pestújhelyen általános iskolai tanár.

1984-ben Irinyi Károly professzor hívására szeretett volna visszatérni a Debreceni Egyetemre, de "ellenforradalmár" múltja miatt ezt Menyhárt Lajos, az egyetem párttitkára megakadályozta. Az egyetem hivatalosan sohasem rehabilitálta. 2006. október 18-án, a forradalom 50. évfordulójának előestéjén Für Lajos a debreceni forradalomról szóló emlékülésen visszautasította, hogy átvegye az egyetem Pro Universitate díját. "A debreceni egyetemről fegyelmi tárgyalás nélkül kirúgtak, és ez a döntés még mindig érvényben van. Az egyetemnek tizenhét év nem volt elég, hogy törölje ezt a határozatot" – indokolta döntését.

Az 1963-as általános amnesztia után 1964–1978 között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tudományos főmunkatársa, majd főosztály-vezetője. 1980-ig az Írószövetség könyvtárának tudományos főmunkatársa. 1980-ban újra a Mezőgazdasági Múzeum munkatársa, ezúttal tudományos titkári tisztségben 1987-ig. 1988–1990 között az ELTE BTK középkori és kora újkori magyar történelem tanszékén docens, 1990–2000 között egyetemi tanár.

1985-ben résztvevője az ellenzéki csoportosulások első monori találkozójának. 1987-ben részt vesz a lakitelki találkozón, az MDF alapító tagja. 1989-ben a párt köztársasági elnök-jelöltje. 1989–1996 között az...
Toby
@keresztapa: " A forradalom leverése után szovjetek rövid időre internálták. " Nagy hiba volt a "rövid idő" !
Aki bábáskodott a magyar gárda nevű csökevény ellésénél, az semit nem érdemel !
Mobil123
A náci bolygón élőknek!! Leszarom nagy ívben ki volt herrrr für lajos !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.