Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Az államtitkár elmondta, ezt a javaslatot teszik a kormány döntéséhez. A kabinet a következő napokban rendeletben hirdeti ki a minimálbér és a garantált bérminimum 2016. évi összegét.

Megvan a jövő évi minimálbér és bérminimum

Az 1,6 százalékos tervezett infláció mellett, a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenését is figyelembe véve a minimálbérnél 5,6, a garantált bérminimumnál 5,7 százalékos reálbér emelkedés valósulhat meg. Ilyen mértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta nem volt – közölte Cseresnyés Péter.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) egy tagja, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem ért egyet a tárgyalások során kialakult javaslatokkal, és nem vett részt az aláíráson. Így a konzultációs fórumon nem született megállapodás, a tagok döntő többsége írta alá az egyezséget.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Olyan szépek ezek a bruttó számok. Ennyi erővel 5 millió forint is lehetne a bruttó minimálbér. A paprí mindent elbír.
Desischado
Nem a bruttó a lényeg, hanem a nettó, az meg a bányászbéka hátsófelénél is alább van!
F_Viktor
@Desischado: 2009-ben a minimálbér nettó összege 57.815 forint volt, idén pedig 68.775 forint.
Különbség 10.960 forint.
Nem akarom felsorolni, hogy közben milyen új adók jelentek meg, vagy melyeknek nőtt az adótartalma, nem akarom felsorolni az ÁFA-tól a környezetvédelmi termékdíjon keresztül a telekommunikációs adóig, amik a nettó fizetést terhelik.
human
@Desischado: És ha a nettót nézed akkor is hány új adót vezettek be? És ne jöjjön senki azzal, hogy szja csökkentés volt, mert az a lakosság többségét nem érintette.
Desischado
@F_Viktor: @human: Nem vitázunk, mert igazatok van. Sz@rt sem lehet ebből érezni, az árak elszálltak, a rengeteg új adó, és sorolhatnám. Eléggé gyalázatos szégyen, hogy még ezt a keveset is megadóztatják, és a létminimumot sem éri el!
human
@Desischado: De akik eddig is jól kerestek azoknak azért tényleg még jobb lett. Csak hát ugye ez mindössze egy újabb pofon a szarnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.