Tarlós István tegnap jelentette be: ezentúl a főváros nem foglalkozik az agglomerációs közlekedéssel. Hogy ez pontosan mit jelent, azt még nem tudni, mindenesetre a BKV finanszírozása továbbra is bizonytalan. Az ügyben Zugló PM-es polgármestere, Karácsony Gergely írt nyílt levelet Orbán Viktornak.

Íme a levél:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tarlós István főpolgármester úr a tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a budapesti tömegközlekedés finanszírozásával kapcsolatban Önnel folytatott tárgyalások eredménytelek voltak. Bár az Országgyűlés által december 15-én elfogadott, az „egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról” című salátatörvény értelmében a kerületek rovására a főváros 2016-ban másfél 2017-ben pedig már három százalékkal nagyobb arányban részesedhet az iparűzési adóból, az állami szerepvállalás hiányában még mindig 20 milliárd forint hiányzik a fővárosi közösség közlekedés finanszírozásából.

A budapesti tömegközlekedés igazságos, kiszámítható és fenntartható finanszírozási modelljének kialakításával 25 éve adós a politika. Míg a nyugat-európai nagyvárosokban az az általános gyakorlat, hogy az utasok, a város és az állam nagyjából egyharmad–egyharmad arányban járulnak hozzá a közösségi közlekedés költségeihez, addig Budapesten a költségek körülbelül 60 százalékát fedezi a jegybevétel és jelen állás szerint a maradék 40 százalékot is a fővárosnak kellene állnia. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan! A kormány nem vonulhat ki a budapesti közösségi közlekedés finanszírozásából, hiszen azt nem csak a budapestiek használják.

Miniszterelnök Úr! Lenne egy pofonegyszerű javaslatom: a kormány mondjon le a Városliget beépítéséről és az új épületek építésére szánt pénzt a fővárosi közösségi közlekedés támogatására fordítsa. Így a budapestiek két dolognak is örülhetnének egyszerre: megmenekülne a város zöld tüdeje, a kétszáz éves Városliget és hosszú évekre biztosítva lenne a budapesti közösségi közlekedés finanszírozása.

Kérem, fontolja meg a javaslatomat!

Budapest, 2015. december 23.

​Üdvözlettel:

​Karácsony Gergely
Zugló polgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
@zöldszem: rohad élet, ACC 200 reklámmal kezdte a youtube (google)...
nyanya001
Semmi pánik, meg fogja oldani, az államháztartási hiányt is megoldotta,
majdnem 1000 milliárd a hiány, de a stadionokat építi aztán a félkegyelmű
Matolcsyval együtt két kézzel szórják a tartalékot, megoldották az egészségügyet is
meg a munkahely teremtést is, egyre több a közmunkás olvastam egy kimutatásban.
Az EU pénzekkel lélegeztető gépen vagyunk, szóval megoldott mindent működnek a reformok.
dr. prédikátor
Egyszerű a megoldás !!! pár ezer milliárddal kevesebbet kell lopni és akkor jut mindenre!!!
Yoda69
1 stadionnal kevesebb, es maris megvan oldva.
Toby
Ugyan már...nem a főgenyónak kell írni, hanem mészáros & mangaliczának, ott van a lé lezsírozva ! Dobják össze az adómentes vajnával !
tobikamama
Szerintem a BKV vezetőinek is adni kellene még több pénzt és majd Orbán a mi pénzünkből ismét átcsoportosít hogy tudjanak lopni tovább. Azt mondják azért kell ilyen sok jutalom mert fasza emberek ülnek ott hát ezért áll így a BKV akkor most vissza kellene tőlük venni az eddigi lóvét is mert ilyen helyzetbe hozták a céget nem adjunk nekik még többet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.