Az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban és nem is támogatja azt – jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialisták elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József közölte, ehelyett olyan javaslatot nyújtanak be, amellyel garantálni szeretnék a testület függetlenségét és szakmaiságát.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az elmúlt években az Alkotmánybíróság (Ab) szakmai tekintélye jelentősen csökkent, a tagokat nagy mértékben pártpolitikai alapon választották ki.

Az MSZP törvényjavaslata helyre akarja állítani a testület szakmai és "politikától mentes" függetlenségét – mondta Tóbiás József.

A szocialisták azt indítványozzák, hogy ezentúl az alkotmánybírák maguk választhassák meg az Ab elnökét; a testület létszámát 11 főben, az alkotmánybírói életkort pedig 70 évben maximalizálnák – ismertette. Összeférhetetlenségi szabályokat is bevezetnének, amelyek alapján a pártpolitikai tevékenység a jövőben kizáró oknak számítana.

Az MSZP sem a kormány, sem az ellenzéki pártok részéről nem fogad el ultimátumot vagy diktátumot – felelte arra a kérdésre, hogy korábban Gyurcsány Ferenc, a DK, illetve Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is azt kérte, hogy ne vegyenek részt a jelölésben.

Más témára áttérve Tóbiás József bírálta, hogy miközben az egészségügy a "tönk szélén van" és tömegesek a felmondások, a kormány kancellárokat akar kinevezni a kórházakba, vagyis több millió forintot szánnak egy-egy "pártkatona" fizetésére.

Nem újabb politikai kinevezettekre, hanem fizetésemelésre van szükség – szögezte le pártja álláspontját. Emlékeztetett, hogy az MSZP azt javasolta, 310 milliárd forintból hajtsanak végre egy átlagosan ötven százalékos fizetésemelést az ágazatban, 150 milliárdot pedig fordítsanak dologi kiadásokra.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Tehát összejátszanak a fidesszel a diktatúra létrehozásában.
Csak gratulálni tudok.
Na ezért takarodjon az ellenzék.
Nem érdemlik meg a fizetésüket, parlamenti belépőt, hatalmat.
Szókrakész
Az összes javaslatot attól függetlenül is megtehetnék.
Kamu átlátszó duma.
Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle.
Toby
Igazuk van ! Az Ab-ba az kerül be, akit a csürhepárt akar, akkor miért asszisztáljon ehhez az Mszp ?
Szart se ér az Ab, egy bólogató fidesz-csoport !
levarosbukta
@Toby: Ez így igaz! Nem is értem Szókratésznek mi a búbánatos baja van.
human
@Szókrakész: Pont hogy nem asszisztáltak a fidesz diktatúrához. Ezzel kezdődik a cikk:
"Az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban és nem is támogatja azt"
Szókrakész
@human: Akkor most hú de megbüntetik a fideszt.

És mond már meg nekem, ha mindenből kivonják magukat, akkor hol lehetnek ők fékek és ellensúlyok?

SEHOL!
Ez kb olyan, mint fociban a lelátóról bekiabálni.
Kb annyit is ér.
Ahelyett, hogy játszanák a meccset. .
human
A 2018-as választással kapcsolatban felmerülhet a bojkott lehetősége, ha a fidesz ismét saját maga javára választási törvényt módosít vagy egyéb törvényeket alakít úgy, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket. Természetesen, ha nem indokolt a bojkott, de mégis többséget szerez a fidesz, akkor el kell ismerni, hogy ezt érdemli az ország. Ha pedig az ellenzék nyer, akkor nem kell szívbajoskodni a fidesszel, de minden törvényes eszközzel el kell őket számoltatni. Vissza kell vonni a korrupt, pazarló törvényeket és bíróság elé vinni a mutyikat (elkezdtem itt felsorolni, de olyan hosszú lett, hogy inkább rövidítettem).
human
@Szókrakész: Értem az álláspontod, de vajon okos dolog a széllel szemben vizelni, csak mert mi olyan kemény gyerekek vagyunk? Ha az ellenfél csal a sakkban, akkor nem tovább játszunk, hanem felborítjuk a táblát és új ellenféllel, a szabályok betartásával játszunk tovább.
Szókrakész
@human: Akkor borítsák már fel a sakktáblát!!!
duck
Az ellenzék halott.
De miért is lenne?
Csak gondolj bele, hogy mennyit keresnek az ellenzéki politikusok.
Ha igazából, beleállósan ellenkeznének, a fidszgépezet rájuk száll, és előásnak a múltjukból, vagy a jelenükből valamit olyasmit, amivel bemárthatják őket, mert MINDENKINEK van a múltjában, vagy a jelenébe olyasmi, amivel zsarolni lehet.
A politikusok nem szentek, sőt! És ez alól nincs kivétel!
Amíg a fideszes armadát mindenki védi, míg az ellenzékieket semmi (az igazság sem, mert amire kiderül az igazság, már politikailag halottak), SOHA SEMMI SEM FOG VÁLTOZNI.

orbán tartja egyben ezt az egészet.
Ahogy ő nem lesz, darabjaira hullik az egész.
Hogy ez mikor történik meg?
Majd egyszer, mert egyszer mindennek vége lesz, de addig is mi szívunk.
Mindenesetre addig is vigasztaljon, hogy orbénról SEMMI JÓT nem fognak írni az egész világ egyetlen egy történelemkönyvéében sem.
De a rossz hír, hogy orbánt ez kicsit sem érdekli!
Hogy kis Hitlerként marad meg a híre, őt nem érdekli, sőt, büszke is rá!!! - az elfajzott velejükig romlott beteg emberek már csak ilyenek.
zöldszem
Ugyan már, a Fidesz megmondja a "tutit", aztán az ellenzék, vagy tapsol hozzá, vagy hazaáruló ...! 25 éve soha nem fogadta el a kormányzópárt, az ellenzék egyetlen javaslatát sem!
human
@Szókrakész: Nehéz megmondani mikor jön ez az ideje. Ha túl korán történik valami, az ellenkezően sülhet el. Ha túl későn, akkor csak parázs lesz kis füsttel (mint a milla volt anno). Most még nincs diktatúra, csak építés alatt van. Egy minimális ellenzéket Orbán mindig fenn fog tartani, hogy a demokrácia látszatát fenntartsa és itt lesz szerepe a bojkottnak. Ez után már csak tiszta egypártrendszer lesz, ami valami rosszba, de talán szükséges rosszba vezet.
De lehet, hogy a lengyeleknél fog valami történni, ami átterjed Magyarországra, ahogy a párizsi forradaom is hatással volt a magyarokra.
Sanyi2015
@human: Gondolkozzál az átlag választók fejével. Azt látják, hogy a lényeges dolgokkal nem foglalkoznak, nem vesznek részt semmiben, nem javasolnak semmit és senkit, de utána kiabálnak.
Azt látják, hogy van a Fidesz, aki sok hülyeséget csinál, de csinál valamit, ezzel szemben van az ellenzék, aki most már 6 éve semmivel nem foglalkozik, nincs egy normális ötlete, jelöltje...
Amúgy ha csak a Fidesz jelöltjére lehet majd szavazni a parlamentben, mert nem állítanak ellenjelöltet, akkor utána elég furcsa bármit is számon kérni
human
@Sanyi2015: Valóban sokkal jobban fel kell építenie magát az ellenzéknek. De azért látni kell, hogy kicsi a mozgásterük. Orbánnak 2 ember hijján 2/3-a van. A törvényeket úgy hozzák meg, hogy pénteken kiküldik e-mailben és hétfőn már meg is szavaztatják a parlamenttel. Még a fideszes képviselők sem tudják, mit szavaznak meg. Az ellenzéknek meg sem ideje nincs áttanulmányozni sem lehetősége nincs vitázni róla.
Az igaz, hogy ezzel a politikailag korrekt hanggal nem fognak embereke utcára vinni. Majd ha felvállalják, hogy tele kell kiabálni a teret, hogy oda figyeljenek az emberek, akkor történhet valami. A milla ilyen volt, de Orbán kitartóbb volt, mint a tömeg. Ott voltam, ahogy ott voltam a Szolidaritás megalakulásánál és ott voltam Horváth András mellett kiállni. Egyre csak fogyott a tömeg és nem hinném, hogy ez a politikusok miatt lett volna első sorban, hisz pont azt kérték az emberek, hogy tartsák magukat távol a tüntetésektől.
Sanyi2015
@human: Ezzel nem teljesen értek egyet.
Igen, kicsi a mozgásterük, de amikor lehetőségük lenne, akkor sem élnek vele!
Ha leülnek egyeztetni és elmondják a javaslataikat, még az is lehet, hogy megfogadnának belőle valamit.
Bár igazad van, nagy részét lesöpörnék, de akkor is oda tudnának állni az emberek elé azzal, hogy a kormány döntésével szemben mi az egyeztetéseken ezt és ezt javasoltuk, de nem fogadták el. Ezek után az emberek el tudnának rajta gondolkodni, hogy jobbak-e az alternatív javaslatok.
Így most az a helyzet, hogy van a kormány javaslata, az ellenzéknek semmi, így nehéz a nyilvánosság előtt vitatkozni.
Az ellenzék a mai napig nem jött rá, hogy ma már az embereknek az kevés, hogy ne a Fidesz legyen, amíg nem látnak megfelelő alternatívát, meg fogják őket szavazni
human
@Sanyi2015: Felvetődött egy alternatív kormány létrehozása (pénzügyminiszter, egészségügyi miniszter stb). Ezzel talán meg lehetne szólítani az embereket. Mintha az mszp is belátná végre, ha ő akar vezető pozícióba kerülni. Ha nem követik el a 2014-es sorozatos hibákat, akkor 2017-re összeállhat valami.
Sanyi2015
@human: Egy alternatív kormány semmit sem ér, ha nincs mögötte hiteles és reális program
human
@Sanyi2015: Éppen ezt csinálná az alternatív kormány.
Sanyi2015
@human: Jelenleg teljesen reménytelen... Az ellenzéki oldal azon kívül, hogy "Orbán takarodj", még a minimális alapokban sem ért egyet..
human
@Sanyi2015: Lehet, hogy tovább balfékeskednek. 2017-ig azért még bizakodnék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.